Свържете се с нас

Култура

С незабравимата приказка „Дядо вади ряпа“ на френски и английски език се представиха отлично на регионалния празник на чуждите езици в Благоевград учениците от СУ Сатовча

Публикувано

на

Учениците от 8 „б“ клас при СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с. Сатовча под ръководството на преподавателките  Райка Славчева и Маруся Лозанова, представиха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа“ на френски и английски език, а ученичките Ясмина Кавракова и Алина Ковачева от 3 клас под ръководството на своята госпожа Нели Коемджиева, пяха и рецитираха стихове на английски език.

Представянето на празника на чуждите езици в Благоевград на учениците от Сатовча бе повече от добро, със своята артистичност и правилно произношение и на двата езика. Те показаха невероятен талант и отлично се превъплътиха в своите роли, с което успяха силно да впечатлят присъстващата в залата публика и самите организатори на интересната областна изява.

На 13.03.2019 г., в зала „Яворов“, в Благоевград се проведе четвъртото издание на Регионалния празник на чуждите езици, организиран от  Ивайло Златанов – началник на Регионалното управление по образование, Любка Стоименова – старши експерт по чужд и майчин език и  Атанас Камбитов – кмет на  Благоевград.

Тази година в празника взеха участие 150 ученици от 15 училища в областта.

Г-жа Любка Стоименова приветства участниците с думите: „Инициативата на Регионалния инспекторат по образование е водена от идеята, че чуждят език не се свежда просто до средство за общуване, а по-скоро е носител на културна, ценностна система, основаваща се на демократични принципи в защита на мира и културното многообразие“.

В края на празника,  Любка Стоименова и г-жа Райка Славчева споделиха: „Езикът е богатство на всеки народ. Той отваря прозорци към света. Учете езици, за да сте духовно богати“.

Всички участници в чуждоезиковия празник в Благоевград получиха грамоти от  началника на РУО Ивайло Златанов

Информацията ни предостави  г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език в СУ-Сатовча и Директор по Европейски проекти във Френски Алианс, Благоевград.

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ