Кметът Камбитов на среща „Европа в нашия дом“: При липса на консолидация на Асоциацията по ВиК, трябва да търсим възможности за целево финансиране от Републиканския бюджет

Евродепутатът Андрей Новаков, министърът на Регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Стефан Апостолов, Георги Динев, областният управител Бисер Михайлов, взеха участие в среща от поредицата граждански диалози „Европа в нашия дом“.

Домакин на форума бе кметът д-р Атанас Камбитов. По време срещата бяха дискутирани национални и местни политики в регионалното развитие. Сред основните акценти бе липсата на консолидация на Асоциацията по ВиК в област Благоевград. „Това е тема, която касае бизнеса и гражданите. В момента ние губим огромни средства, около 300 млн. лева. Само за Благоевград са между 75-90 млн. лева. Неизпълнявайки условието за консолидация ние не сме допуснати до Оперативната програма, без да имаме вина.Може би трябва да се обединим около идеята, поетапно, целево да бъдат отпускани средства за най-невралгичните точки в общините. Да се направи обща план сметка и да може да се разчита на средства от Републиканския бюджет“, каза кметът д-р Атанас Камбитов. Той подчерта, че при реализирането на проекти по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ също има трудности, заради липсата на достатъчно средства за обновяване на ВиК инфраструктурата. „Ние правим улична настилка, тротоари, но програмата не финансира ВиК инфраструктура. Това означава, че за да привлечем пари по ОПРР,, трябва да осигурим средства за ВиК, което не е по силите на общините.От друга страна, там, където е компроментирана ВиК мрежата, ние не можем да гарантираме устойчивост. Проблемите са много, трябва с общи усилия да ги решаваме поне частично“, допълни кметът Камбитов.

Трудностите от липсата на консолидация бяха категорично потвърдени от областния управител Бисер Михайлов.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви готовност да организира среща на общините в областта, на която да бъдат поканени представители на държави, възползвали се от възможностите, които дава ЕС за финансиране при консолидация.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, от своя страна, изрази надежда, че обединение на ВиК операторите може да бъде постигнато.

По време на срещата бе засегнат и въпросът с липсата на осветление на входа на града, в района от „Антените“ до кв. „Струмско“. Кметът д-р Атанас Камбитов заяви готовност Община Благоевград да поеме разходите за ел. енергия, в случай че от АПИ бъде изградена необходимата инфраструктура.

На форума присъстваха още кметове на общини, представители на институции, бизнеса и граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене