Свържете се с нас

Таблоид

Новият метод на изчисляване на данъците върху превозните средства бръкна по-дълбоко в джоба на собственици на стари автомобили, без еврокатегория на двигателя

Публикувано

на

Новият метод на изчисляване на данъците върху превозните средства, който влезе в сила от началото на тази година, бръкна по-дълбоко в джоба не само на данъкоплатците, собственици на стари автомобили, без еврокатегория на двигателя, но и на тези, чиито автомобили притежават еврокатегория, но тя не е вписана в регистрационния талон. Най-потърпевши в случая се оказаха собствениците на автомобили с екологична категория  над Евро 3, тъй като налогът за тях вместо да падне, се е увеличил. Това накара хората масово да искат смяна на талони и вписване на евросертификата на автомобила им, за да може данъкът да бъде коригиран.

Заради стотиците питания и сигнали до медиите  по въпроса  от ОДМВР – Благоевград два месеца и половина след влизане на промените в сила излязоха с официално прессъобщение. Оттам съобщават, че допълнителното вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС не е задължително, и поясняват, че когато в регистъра на МВР няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без такава. Тя може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

Това обаче е свързано с допълнителни разходи за потърпевшите, в някои случаи повече, отколкото самият данък на автомобила.

Водач от Разлог, собственик на автомобил с Евро 4, който е сред засегнатите, сподели, че разликата при него е около 100 лева и горе-долу толкова ще му струва, за да се сдобие със сертификат от производителя за еврокатегорията на автомобила му. Според него разходът си струва, тъй като занапред вместо 300 лева данък, ще плаща 200.

„Вече се свързах с лицензиран сервиз на производителя. Най- близкият такъв обаче е в София. Оттам ми обясниха, че сертификатът ще ми струва 36 лева, като сложа и пътните до София около 60-70 лева, общият ми разход е приблизително 100 лева. Смяната на талона ще ми струва допълнително още около 25 лева, но ако това не е задължително, означава, че ще спестя тези пари. Доколкото знам, цената на сертификатите е различна, тъй като всеки производител или лицензиран сервиз сам определя цените си. На мой познат са потърсили 125 лева за издаване на сертификат. Разходът все пак си заслужава, особено за автомобилите с по висока еврокатегория”, разказа водачът от Разлог.

Важно за шофьорите, които са решили да си вземат сертификат за съответствие от производителя, е да знаят, че колкото по-бързо го направят, толкова повече пари ще спестят от данъка, тъй като преизчисляването на налога се прави след отразяване на сертификата и съответно еврокатегорията на автомобила в системата. Сертификатът се представя в КАТ, където въвеждат данните в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, а информацията се предава служебно към съответната данъчна служба.

„Самият талон на автомобила и това дали еврокатегорията е вписана в него, или не, нас не ни интересува. Данъците се изчисляват въз основа на постъпилата от КАТ информация. Ако там е отразено, че превозното средство притежава екологична категория, ние го вземаме предвид, но ако не е отразено, се счита, че автомобилът е без екологична категория”, каза шефът на „Местни данъци и такси” в Разлог Коцаков и поясни, че след влизане на промените в сила от първи януари данъчните служби не приемат директно сертификати, и също подчерта, че те се представят в КАТ. Той поясни още, че данъкът се преизчислява от датата на вписване на новото обстоятелство занапред, но не и със задна дата.

Колко са автомобилите, на които еврокатегорията на двигателя не е вписана в регистрационния талон, е трудно да се каже, но броят им никак не е малък. Разликата  при отделните автомобили е различна. Причината е, че с приетите от 1 януари промени при определянето на налога се взимат предвид два компонента –  имуществен и екологичен. При изчисляването на втория главна роля играе евросертификатът на превозното средство. Колкото по-висок е той, толкова данъкът е  по-малък.

По казуса от МВР поясняват още, че в Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация.

Този проблем не съществува за новите превозни средства. Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ