Свържете се с нас

Таблоид

Новият метод на изчисляване на данъците върху превозните средства бръкна по-дълбоко в джоба на собственици на стари автомобили, без еврокатегория на двигателя

Публикувано

на

Новият метод на изчисляване на данъците върху превозните средства, който влезе в сила от началото на тази година, бръкна по-дълбоко в джоба не само на данъкоплатците, собственици на стари автомобили, без еврокатегория на двигателя, но и на тези, чиито автомобили притежават еврокатегория, но тя не е вписана в регистрационния талон. Най-потърпевши в случая се оказаха собствениците на автомобили с екологична категория  над Евро 3, тъй като налогът за тях вместо да падне, се е увеличил. Това накара хората масово да искат смяна на талони и вписване на евросертификата на автомобила им, за да може данъкът да бъде коригиран.

Заради стотиците питания и сигнали до медиите  по въпроса  от ОДМВР – Благоевград два месеца и половина след влизане на промените в сила излязоха с официално прессъобщение. Оттам съобщават, че допълнителното вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС не е задължително, и поясняват, че когато в регистъра на МВР няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без такава. Тя може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

Това обаче е свързано с допълнителни разходи за потърпевшите, в някои случаи повече, отколкото самият данък на автомобила.

Водач от Разлог, собственик на автомобил с Евро 4, който е сред засегнатите, сподели, че разликата при него е около 100 лева и горе-долу толкова ще му струва, за да се сдобие със сертификат от производителя за еврокатегорията на автомобила му. Според него разходът си струва, тъй като занапред вместо 300 лева данък, ще плаща 200.

„Вече се свързах с лицензиран сервиз на производителя. Най- близкият такъв обаче е в София. Оттам ми обясниха, че сертификатът ще ми струва 36 лева, като сложа и пътните до София около 60-70 лева, общият ми разход е приблизително 100 лева. Смяната на талона ще ми струва допълнително още около 25 лева, но ако това не е задължително, означава, че ще спестя тези пари. Доколкото знам, цената на сертификатите е различна, тъй като всеки производител или лицензиран сервиз сам определя цените си. На мой познат са потърсили 125 лева за издаване на сертификат. Разходът все пак си заслужава, особено за автомобилите с по висока еврокатегория”, разказа водачът от Разлог.

Важно за шофьорите, които са решили да си вземат сертификат за съответствие от производителя, е да знаят, че колкото по-бързо го направят, толкова повече пари ще спестят от данъка, тъй като преизчисляването на налога се прави след отразяване на сертификата и съответно еврокатегорията на автомобила в системата. Сертификатът се представя в КАТ, където въвеждат данните в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, а информацията се предава служебно към съответната данъчна служба.

„Самият талон на автомобила и това дали еврокатегорията е вписана в него, или не, нас не ни интересува. Данъците се изчисляват въз основа на постъпилата от КАТ информация. Ако там е отразено, че превозното средство притежава екологична категория, ние го вземаме предвид, но ако не е отразено, се счита, че автомобилът е без екологична категория”, каза шефът на „Местни данъци и такси” в Разлог Коцаков и поясни, че след влизане на промените в сила от първи януари данъчните служби не приемат директно сертификати, и също подчерта, че те се представят в КАТ. Той поясни още, че данъкът се преизчислява от датата на вписване на новото обстоятелство занапред, но не и със задна дата.

Колко са автомобилите, на които еврокатегорията на двигателя не е вписана в регистрационния талон, е трудно да се каже, но броят им никак не е малък. Разликата  при отделните автомобили е различна. Причината е, че с приетите от 1 януари промени при определянето на налога се взимат предвид два компонента –  имуществен и екологичен. При изчисляването на втория главна роля играе евросертификатът на превозното средство. Колкото по-висок е той, толкова данъкът е  по-малък.

По казуса от МВР поясняват още, че в Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация.

Този проблем не съществува за новите превозни средства. Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Окръжна прокуратура – Кюстендил посрещна деца на различна възраст в Деня на отворените врати

Публикувано

на

В петък при голям интерес в  Окръжна прокуратура – Кюстендил се проведе Ден на отворените врати.

Първите посетители бяха малчугани от предучилищна група в детска градина „Слънце“ в града. Те бяха  приети в кабинета на окръжния прокурор, където децата си направиха снимки  с тоги и получиха цветни картички с богинята на правосъдието – Темида.

След обяд, съвместно с представители на Окръжен съд – Кюстендил, бе организиран  и симулативен наказателен процес за десетокласници от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“. След разпределяне на роли в съдебното производство, младежите имаха възможността да усетят отговорността от участие в правораздаването.

С помощта на магистрати учениците бяха  подготвили  пледоарии по „делото“ за извършено престъпление – управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Гимназистите получиха  отговори на възникващите в хода на „заседанието“ въпроси от прокурор Марияна Сиракова , симулативният процес приключи с обявяването на „присъдата“. На устващите ученици бяха  раздадени грамоти и удостоверения .

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ