Свържете се с нас

Светско

Витаел ли е в Петрич духът на Леонардо?

Публикувано

на

Не тайна, че пророчицата от Петрич и Людмила Живкова, дъщеря на първия държавен ръководител, поддържат близки отношения. Днес за тяхната връзка се носят легенди, голяма част от които не почиват на реални факти. Приживе Ванга е дискретна за своите срещи с Людмила. Знае се, че повечето от тях са на четири очи.

Но в разговори със свои близки ясновидката открехва завесата. Сред доверените хора на Вангелия Гущерова е и видният социолог Величко Добриянов. Людмила Живкова и Ванга, две от най-енигматичните жени в новата история на България, поддържат близка и много интензивна връзка през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Срещите им продължават до мистериозната смърт на Живкова на 21 юли 1981 г.

Живкова се възхищава от гения на Леонардо

„Людмила е вярвала, че чрез Ванга ще може да общува с духовете на гении като Леонардо да Винчи – казва писателката Рада Добриянова, съпруга на учения Величко Добриянов. – По този повод тя често канела Ванга да й гостува в нейната резиденция в София. Известно е, че Людмила Живкова издигаше в култ изкуството, че построи храм за него – НДК. Знае се, че организира седмици и изложби, посветени на велики художници и мислители. Като ярък пример е почитанието й към гения Леонардо да Винчи. Казват, че Людмила се опитвала да пише като него, използвайки огледалния метод“ – казва още Добриянова.

Но какво представлява този „огледален метод“?

Според мнозина биографи на Леонардо голямата мистерия около него е свързана и с начина му на писане. Леонардо води много подробни дневници, в които пише, рисува, скицира и често документира всяка една мисъл, която проблясва в съзнанието му. Всичко това е написано с присъщия му стил – огледално, с лявата ръка и при това – от дясно наляво. Да Винчи е владеел еднакво добре писането с дясна и лява ръка, но предпочитал своя „огледален“ начин.

„Какво точно се е случвало на срещите между Ванга и Людмила Живкова не се знае със сигурност, защото най-често те са се виждали на четири очи – казва Рада Добриянова. – Често хората си задават въпроса дали Ванга е „видяла“ предварително мистериозната смърт на Людмила? Това никой не може да каже. Знам само, че Ванга имаше едно голямо табу – да не казва за бъдеща смърт на хората. Но за покойници тя познаваше много. И говореше за тях като за действителни хора около нас.“

Интересни щрихи за отношенията между Ванга и Людмила внася и доктор Здравка Методиева, снаха на пророчицата, в интервю за в. „България Днес“. Оказва се, че в деня на своята кончина Людмила е трябвало да пътува до Рупите за разговор с ясновидката.

„Познавах лично Людмила Живкова – започва разказа си Методиева. – Тя често се срещаше с Ванга. Помагаше й във важни моменти. Един от тези случаи е, когато МВР направи обиск в къщата на Ванга през 1975 г. Изчезнаха лични вещи. Това съкруши майка Ванга. Прие го като предателство. След обиска се разболя. Постъпи в Първа градска болница в София. Ванга беше притеснена и търсеше опора. Писателят Иван Аржентински и Венко Марковски я свързаха с Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков посети Ванга в болницата. Тогава Ванга я помоли да стане нейна закрилница. Да не позволява властта да се гаври с нея. Лично за себе си Ванга не поиска нищо освен една Библия. Людмила намери начин да изпълни молбата й.

За кончината на Людмила Ванга казваше, че тази смърт не й е казана от небето. Не я беше предсказала. Това беше изненада за нас. Ние очаквахме този ден Людмила да дойде на Рупите. Имам предвид деня, в който Людмила почина. И вместо това чуваме по радиото, че е умряла. Заедно със съпруга ми отидохме на Рупите и казахме на майка страшната новина. Според Ванга истината и за тази смърт ще излезе наяве един ден.“

Предсказанието за Обама

При своите срещи с професора социолог Величко Добриянов Ванга не само отговаря на неговите въпроси, но и с радост черпи от знанията му.

„Тя се интересуваше от политика и религия – споделя Рада Добриянова. – В разговор с Величко Добриянов за САЩ Ванга споменаваше момента, когато ще дойде „черниот“. После ние разбрахме, че е ставало дума за американския президент Барак Обама. Да, това беше предсказание…

Ванга имаше лични връзки с много български политици от годините на комунизма, които я посещаваха често.“

Завещанието

на професора

Науката върви напред и вече се открито се коментират хипотези, които доскоро изглеждаха научна фантастика. Това прави изследването на проф. Величко Добриянов за Ванга още по-ценно. Има учени, които допускат че човешкото съзнание би могло да бъде управлявано от т.нар. Вселенския разум. И трябва да се търси код на това съзнание.

„Ако феномен, какъвто беше Ванга, е имал способността да разчита този код, то тогава тя е могла да влезе във всяко едно човешко съзнание – анализира съпругата на учения Рада Добриянов. – Материалът събран от проф. Добриянов дава възможност да се установят конкретни факти, които един ден науката ще класифицира. И вероятно учените на бъдещето ще обяснят феномена Ванга с формули и кодове.“

Кристиан Иванов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Светско

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРС „БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА: МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ“

Публикувано

на

Поредна гордост за училището в родопското село Сатовча  е, че шестима ученици под ръководството на старши  учител  по френски език ,Райка Славчева  бяха удостоени  с грамоти за участие в конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, организиран от г-жа Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и общество и подкрепен от Министерството на образованието и науката.

Участниците в конкурса: Кристиян Джилджов, Росиана Орманова, Сайрет Мейзинев, Мира Арнаудова, Нери Арнаудова и Албен Ковачев, показаха невероятен талант, творческо мислене и умения за работа с цифровите технологии.

Целта на конкурса бе да даде възможност за изява на творческите заложби на учениците, както и да провокира техния интерес свободно да интерпретират темата според своето собствено разбиране за Родината, независимо дали става дума за обект, събитие, личност или за лични преживявания и мечти, даващи израз на връзката с България.

Критериите за оценка бяха: новаторски подход; оригиналност на идеята; послание на творбата; композиция; цветова хармония; техники на изобразяване чрез цифровите технологии; умения за работа с цифровите инструменти на програмата.

Творбите бяха оценени от жури в състав: проф. Петер Цанев – ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева – държавен експерт по информатика и информационни технологии към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници.

 

Информацията  ни е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език в СУ-Сатовча и Директор по Европейски проекти във Френски Алианс, гр.Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ