Свържете се с нас

Светско

Витаел ли е в Петрич духът на Леонардо?

Публикувано

на

Не тайна, че пророчицата от Петрич и Людмила Живкова, дъщеря на първия държавен ръководител, поддържат близки отношения. Днес за тяхната връзка се носят легенди, голяма част от които не почиват на реални факти. Приживе Ванга е дискретна за своите срещи с Людмила. Знае се, че повечето от тях са на четири очи.

Но в разговори със свои близки ясновидката открехва завесата. Сред доверените хора на Вангелия Гущерова е и видният социолог Величко Добриянов. Людмила Живкова и Ванга, две от най-енигматичните жени в новата история на България, поддържат близка и много интензивна връзка през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Срещите им продължават до мистериозната смърт на Живкова на 21 юли 1981 г.

Живкова се възхищава от гения на Леонардо

„Людмила е вярвала, че чрез Ванга ще може да общува с духовете на гении като Леонардо да Винчи – казва писателката Рада Добриянова, съпруга на учения Величко Добриянов. – По този повод тя често канела Ванга да й гостува в нейната резиденция в София. Известно е, че Людмила Живкова издигаше в култ изкуството, че построи храм за него – НДК. Знае се, че организира седмици и изложби, посветени на велики художници и мислители. Като ярък пример е почитанието й към гения Леонардо да Винчи. Казват, че Людмила се опитвала да пише като него, използвайки огледалния метод“ – казва още Добриянова.

Но какво представлява този „огледален метод“?

Според мнозина биографи на Леонардо голямата мистерия около него е свързана и с начина му на писане. Леонардо води много подробни дневници, в които пише, рисува, скицира и често документира всяка една мисъл, която проблясва в съзнанието му. Всичко това е написано с присъщия му стил – огледално, с лявата ръка и при това – от дясно наляво. Да Винчи е владеел еднакво добре писането с дясна и лява ръка, но предпочитал своя „огледален“ начин.

„Какво точно се е случвало на срещите между Ванга и Людмила Живкова не се знае със сигурност, защото най-често те са се виждали на четири очи – казва Рада Добриянова. – Често хората си задават въпроса дали Ванга е „видяла“ предварително мистериозната смърт на Людмила? Това никой не може да каже. Знам само, че Ванга имаше едно голямо табу – да не казва за бъдеща смърт на хората. Но за покойници тя познаваше много. И говореше за тях като за действителни хора около нас.“

Интересни щрихи за отношенията между Ванга и Людмила внася и доктор Здравка Методиева, снаха на пророчицата, в интервю за в. „България Днес“. Оказва се, че в деня на своята кончина Людмила е трябвало да пътува до Рупите за разговор с ясновидката.

„Познавах лично Людмила Живкова – започва разказа си Методиева. – Тя често се срещаше с Ванга. Помагаше й във важни моменти. Един от тези случаи е, когато МВР направи обиск в къщата на Ванга през 1975 г. Изчезнаха лични вещи. Това съкруши майка Ванга. Прие го като предателство. След обиска се разболя. Постъпи в Първа градска болница в София. Ванга беше притеснена и търсеше опора. Писателят Иван Аржентински и Венко Марковски я свързаха с Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков посети Ванга в болницата. Тогава Ванга я помоли да стане нейна закрилница. Да не позволява властта да се гаври с нея. Лично за себе си Ванга не поиска нищо освен една Библия. Людмила намери начин да изпълни молбата й.

За кончината на Людмила Ванга казваше, че тази смърт не й е казана от небето. Не я беше предсказала. Това беше изненада за нас. Ние очаквахме този ден Людмила да дойде на Рупите. Имам предвид деня, в който Людмила почина. И вместо това чуваме по радиото, че е умряла. Заедно със съпруга ми отидохме на Рупите и казахме на майка страшната новина. Според Ванга истината и за тази смърт ще излезе наяве един ден.“

Предсказанието за Обама

При своите срещи с професора социолог Величко Добриянов Ванга не само отговаря на неговите въпроси, но и с радост черпи от знанията му.

„Тя се интересуваше от политика и религия – споделя Рада Добриянова. – В разговор с Величко Добриянов за САЩ Ванга споменаваше момента, когато ще дойде „черниот“. После ние разбрахме, че е ставало дума за американския президент Барак Обама. Да, това беше предсказание…

Ванга имаше лични връзки с много български политици от годините на комунизма, които я посещаваха често.“

Завещанието

на професора

Науката върви напред и вече се открито се коментират хипотези, които доскоро изглеждаха научна фантастика. Това прави изследването на проф. Величко Добриянов за Ванга още по-ценно. Има учени, които допускат че човешкото съзнание би могло да бъде управлявано от т.нар. Вселенския разум. И трябва да се търси код на това съзнание.

„Ако феномен, какъвто беше Ванга, е имал способността да разчита този код, то тогава тя е могла да влезе във всяко едно човешко съзнание – анализира съпругата на учения Рада Добриянов. – Материалът събран от проф. Добриянов дава възможност да се установят конкретни факти, които един ден науката ще класифицира. И вероятно учените на бъдещето ще обяснят феномена Ванга с формули и кодове.“

Кристиан Иванов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Новини

СНИМКА / Кметът Камбитов изпраща сина си на абитуриентски бал!

Публикувано

на

Щастлив ден за градоначалника. Днес синът на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е абитуриент. Той завършва с отличие СОУИЧЕ и е един млад мъж, който винаги е давал повод за гордост на родителите си. Горд да изпрати детето си на бал, кметът Камбитов заяви:  Днес синът ми Атанас завършва средното си образование! Момент, важен за всеки човек. Ден, който се помни винаги! Пожелавам му да върви по пътя на успеха! На добър час!

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ