Витаел ли е в Петрич духът на Леонардо?

Не тайна, че пророчицата от Петрич и Людмила Живкова, дъщеря на първия държавен ръководител, поддържат близки отношения. Днес за тяхната връзка се носят легенди, голяма част от които не почиват на реални факти. Приживе Ванга е дискретна за своите срещи с Людмила. Знае се, че повечето от тях са на четири очи.

Но в разговори със свои близки ясновидката открехва завесата. Сред доверените хора на Вангелия Гущерова е и видният социолог Величко Добриянов. Людмила Живкова и Ванга, две от най-енигматичните жени в новата история на България, поддържат близка и много интензивна връзка през 70-те и началото на 80-те години на XX век. Срещите им продължават до мистериозната смърт на Живкова на 21 юли 1981 г.

Живкова се възхищава от гения на Леонардо

„Людмила е вярвала, че чрез Ванга ще може да общува с духовете на гении като Леонардо да Винчи – казва писателката Рада Добриянова, съпруга на учения Величко Добриянов. – По този повод тя често канела Ванга да й гостува в нейната резиденция в София. Известно е, че Людмила Живкова издигаше в култ изкуството, че построи храм за него – НДК. Знае се, че организира седмици и изложби, посветени на велики художници и мислители. Като ярък пример е почитанието й към гения Леонардо да Винчи. Казват, че Людмила се опитвала да пише като него, използвайки огледалния метод“ – казва още Добриянова.

Но какво представлява този „огледален метод“?

Според мнозина биографи на Леонардо голямата мистерия около него е свързана и с начина му на писане. Леонардо води много подробни дневници, в които пише, рисува, скицира и често документира всяка една мисъл, която проблясва в съзнанието му. Всичко това е написано с присъщия му стил – огледално, с лявата ръка и при това – от дясно наляво. Да Винчи е владеел еднакво добре писането с дясна и лява ръка, но предпочитал своя „огледален“ начин.

„Какво точно се е случвало на срещите между Ванга и Людмила Живкова не се знае със сигурност, защото най-често те са се виждали на четири очи – казва Рада Добриянова. – Често хората си задават въпроса дали Ванга е „видяла“ предварително мистериозната смърт на Людмила? Това никой не може да каже. Знам само, че Ванга имаше едно голямо табу – да не казва за бъдеща смърт на хората. Но за покойници тя познаваше много. И говореше за тях като за действителни хора около нас.“

Интересни щрихи за отношенията между Ванга и Людмила внася и доктор Здравка Методиева, снаха на пророчицата, в интервю за в. „България Днес“. Оказва се, че в деня на своята кончина Людмила е трябвало да пътува до Рупите за разговор с ясновидката.

„Познавах лично Людмила Живкова – започва разказа си Методиева. – Тя често се срещаше с Ванга. Помагаше й във важни моменти. Един от тези случаи е, когато МВР направи обиск в къщата на Ванга през 1975 г. Изчезнаха лични вещи. Това съкруши майка Ванга. Прие го като предателство. След обиска се разболя. Постъпи в Първа градска болница в София. Ванга беше притеснена и търсеше опора. Писателят Иван Аржентински и Венко Марковски я свързаха с Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков посети Ванга в болницата. Тогава Ванга я помоли да стане нейна закрилница. Да не позволява властта да се гаври с нея. Лично за себе си Ванга не поиска нищо освен една Библия. Людмила намери начин да изпълни молбата й.

За кончината на Людмила Ванга казваше, че тази смърт не й е казана от небето. Не я беше предсказала. Това беше изненада за нас. Ние очаквахме този ден Людмила да дойде на Рупите. Имам предвид деня, в който Людмила почина. И вместо това чуваме по радиото, че е умряла. Заедно със съпруга ми отидохме на Рупите и казахме на майка страшната новина. Според Ванга истината и за тази смърт ще излезе наяве един ден.“

Предсказанието за Обама

При своите срещи с професора социолог Величко Добриянов Ванга не само отговаря на неговите въпроси, но и с радост черпи от знанията му.

„Тя се интересуваше от политика и религия – споделя Рада Добриянова. – В разговор с Величко Добриянов за САЩ Ванга споменаваше момента, когато ще дойде „черниот“. После ние разбрахме, че е ставало дума за американския президент Барак Обама. Да, това беше предсказание…

Ванга имаше лични връзки с много български политици от годините на комунизма, които я посещаваха често.“

Завещанието

на професора

Науката върви напред и вече се открито се коментират хипотези, които доскоро изглеждаха научна фантастика. Това прави изследването на проф. Величко Добриянов за Ванга още по-ценно. Има учени, които допускат че човешкото съзнание би могло да бъде управлявано от т.нар. Вселенския разум. И трябва да се търси код на това съзнание.

„Ако феномен, какъвто беше Ванга, е имал способността да разчита този код, то тогава тя е могла да влезе във всяко едно човешко съзнание – анализира съпругата на учения Рада Добриянов. – Материалът събран от проф. Добриянов дава възможност да се установят конкретни факти, които един ден науката ще класифицира. И вероятно учените на бъдещето ще обяснят феномена Ванга с формули и кодове.“

Кристиан Иванов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене