Свържете се с нас

Таблоид

Българка с австрийско гражданство започва възстановяване на наследствена стара фамилна къща в Скребатно

Публикувано

на

Още това лято е вероятно , българката с австрийско гражданство  Мариана Ердьоди  Калинова  да започне строителните дейности в  гърменското  село Скребатно по възстановяването на старата им  семейна наследствена къща .

Само преди дни със  заповед № 95 от 07.03. 2019 година кмета на община  Гърмен Минка Капитанова одобри  измененията на проекта за ПУП на Калинова с което даде  картбланш на изпълнението на строителните дейности по възстановяването на старата наследствена  къща на фамилията в Скребатно .

Преди месец гражданка на Австрия  Мариана Ердьоди  Калинова  депозира заявление в администрацията на община Гърмен  за  инвестиционното си намерение ,а именно да  реставрира и изгради изцяло  старата  й наследствена къща  която се намира   зад музея в   гърменското село  . На база заявеното инвестиционно намерение на Мариана Ердьоди  Калинова което бе  одобрено от ОБС ,кмета на общината Минка Капитанова издаде тогава заповед за изработването на подробен устройствен план за регулация и застрояване на имот пл. №28 ,кв.4 по плана на село Скребатно което е вече факт.

Инвеститора на  строителството Мариана Ердьоди  Калинова от дълги години живее в Австрия .

По професия е  художник .

През лятото на 2018 година Калинова  била на няколко пъти в Скребатно да види наследственият си имот и да разбира се  да там да твори  .

Довела в Скребатно да видят красивото село и природа майка си и  дъщеря си които също се влюбили в селото и местните жиели и решили на мястото на старата  Калинова къща да изградят нова в същия стил в която да прекарват по-голямата част от годината.

Художничката Мариана Ердьоди  Калинова от своя страна е предприела да направи крупната инвестиция в Скребатно убедена че природата , местният бит и  прекрасните хора влияят  много положително на творчеството й . „ Това е мястото което търся от години и което ме вдъхновява  да творя истински“ е заявила при посещенията си през изминалото лято в Скребатно художничката .

 

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Първи копки и пресконференция за старта на проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“

Публикувано

на

Община Гоце Делчев организира  информационни събития по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в гр.Гоце Делчев“ на стойност 6 186 670.00 лева.  Проекта е финансиран  с договор за БФП № BG16RFOP001-1.028-0002-C01 от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

 

Според програмата  на информационните събития  те ще бъдат проведени на  21 март 2019 г. в четвъртък , както следва :

 

10.00 часа – Първоначална пресконференция за представяне на проекта. Място на провеждане: зала Общински съвет гр.Гоце Делчев на ул.Царица Йоанна №2, ет.2

 

11.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев. Място на събитието : двора на детската градина, ул.Драгоман №15

 

12.00 часа – Официална церемония „първа копка“ на обект Второ основно училище гр.Гоце Делчев. Място на събитието : двора на училището, бул.Гоце Делчев №13

Както писа първа Топ Преса още преди седмица двете учебни заведение заради старта на строителните дейности бяха освободени .  Учениците от Второ ОУ бяха преместени и вече водят нормален учебен процес в НПГ“ Димитър Талев“ и Трето ОУ „Братя Миладинови „.  Децата  пък от детска градина „Калинка „ бяха временно настанени в детската градина в с. Мосомище .

Успех на проекта , децата го заслужават .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Окръжна прокуратура – Кюстендил посрещна деца на различна възраст в Деня на отворените врати

Публикувано

на

В петък при голям интерес в  Окръжна прокуратура – Кюстендил се проведе Ден на отворените врати.

Първите посетители бяха малчугани от предучилищна група в детска градина „Слънце“ в града. Те бяха  приети в кабинета на окръжния прокурор, където децата си направиха снимки  с тоги и получиха цветни картички с богинята на правосъдието – Темида.

След обяд, съвместно с представители на Окръжен съд – Кюстендил, бе организиран  и симулативен наказателен процес за десетокласници от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“. След разпределяне на роли в съдебното производство, младежите имаха възможността да усетят отговорността от участие в правораздаването.

С помощта на магистрати учениците бяха  подготвили  пледоарии по „делото“ за извършено престъпление – управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Гимназистите получиха  отговори на възникващите в хода на „заседанието“ въпроси от прокурор Марияна Сиракова , симулативният процес приключи с обявяването на „присъдата“. На устващите ученици бяха  раздадени грамоти и удостоверения .

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ