Свържете се с нас

Таблоид

Българка с австрийско гражданство започва възстановяване на наследствена стара фамилна къща в Скребатно

Публикувано

на

Още това лято е вероятно , българката с австрийско гражданство  Мариана Ердьоди  Калинова  да започне строителните дейности в  гърменското  село Скребатно по възстановяването на старата им  семейна наследствена къща .

Само преди дни със  заповед № 95 от 07.03. 2019 година кмета на община  Гърмен Минка Капитанова одобри  измененията на проекта за ПУП на Калинова с което даде  картбланш на изпълнението на строителните дейности по възстановяването на старата наследствена  къща на фамилията в Скребатно .

Преди месец гражданка на Австрия  Мариана Ердьоди  Калинова  депозира заявление в администрацията на община Гърмен  за  инвестиционното си намерение ,а именно да  реставрира и изгради изцяло  старата  й наследствена къща  която се намира   зад музея в   гърменското село  . На база заявеното инвестиционно намерение на Мариана Ердьоди  Калинова което бе  одобрено от ОБС ,кмета на общината Минка Капитанова издаде тогава заповед за изработването на подробен устройствен план за регулация и застрояване на имот пл. №28 ,кв.4 по плана на село Скребатно което е вече факт.

Инвеститора на  строителството Мариана Ердьоди  Калинова от дълги години живее в Австрия .

По професия е  художник .

През лятото на 2018 година Калинова  била на няколко пъти в Скребатно да види наследственият си имот и да разбира се  да там да твори  .

Довела в Скребатно да видят красивото село и природа майка си и  дъщеря си които също се влюбили в селото и местните жиели и решили на мястото на старата  Калинова къща да изградят нова в същия стил в която да прекарват по-голямата част от годината.

Художничката Мариана Ердьоди  Калинова от своя страна е предприела да направи крупната инвестиция в Скребатно убедена че природата , местният бит и  прекрасните хора влияят  много положително на творчеството й . „ Това е мястото което търся от години и което ме вдъхновява  да творя истински“ е заявила при посещенията си през изминалото лято в Скребатно художничката .

 

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ