Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Вижте кои са най-големите крадци на ток у нас

Публикувано

на

Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите от 2015 година, а преди това е бил член на ръководството на организацията. Един от основателите на Политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г. 4 мандата общински съветник в община Хасково. Депутат в 42-рото НС. Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив.

Емил Георгиев посочи пред „Монитор“, че има пропуски в законодателството, които оставят нарушителите ненаказани. Вижте какво още сподели той пред медията: 

– Г-н Георгиев, оказва се, че всеки четвърти крадец на ток у нас е рецидивист? Как може да се пресече нелегалното ползване на електричество и защо според вас нарушителите остават ненаказани?

– Нека да припомня, че кражбата на еленергия е наказуема по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс, тоест тя е инкриминирано престъпление. Защо обаче тези хора не получават заслуженото, е въпрос, който трябва да се зададе на прокуратурата и съда. Неведнъж сме доказвали, че Федерацията на потребителите е ангажирана във всички сфери на обществения живот, в това число и с проблемите при предоставянето на елуслуги. Ние работим по тази тема поне от 12 години и наши представители участват в съвместни проекти за установяване на тренда на електрическа енергия с различни екипи.

Конкретно наши представители ежедневно се включват в съвместни проверки с екипи на ЧЕЗ. Покриваме територия от Видин до Петрич. Смея да твърдя, че имаме натрупана база данни и установихме, че кражбите на ток стават все по-големи и по-големи. Във вторник имахме и среща по въпроса с ръководството на КЕВР. Тя се състоя по наше искане.

– Какво сочат резултатите от проверките?

– Данните сочат, че за 2015 година на територията от Видин до Петрич са разкрити 6458 кражби. За 2016-а са 6699, за 2017 – 7094, а за 2018 година са 7134. Това е увеличение с около 800 кражби. Тоест тенденцията е за увеличаване на престъплението. За да сме още по-ясни, трябва да уточним, че около 70% от установените кражби не са битови и съвсем не са извършени от хора от ромското малцинство, както се смята обикновено. Напротив, те се дължат на бизнеса. Става дума за хотелиери и ресторантьори. За 2018 година установихме заедно с представители на ЧЕЗ, че са манипулирани 7015 електромера в стопански обекти. А това са 11% от всички кражби на ток. Жалкото е, че дори да се открие манипулацията, нарушителите остават ненаказани, защото трябва да се доказва в съда кой манипулира самия електромер.

През ноември миналата година ВАС отмени правилата за измерване на количеството електрическа енергия. А точно те регламентират дейността по констатираните нарушения, определяне на щетата и налагането на санкции. Глобите са другата болна тема, защото при установяване на такова престъпление крадците на ток заплащат сметките си само за три месеца назад, и то на цена по 8 стотинки на киловатчас. А всички ние плащаме по 16 стотинки. Сами виждате какви драстични пропуски има в законодателството.

– А в кои райони се извършват най-много кражби на ток?

– Аз мога да дам пример с районите на ЧЕЗ. За ЕВН данните, с които разполагам, са, че миналата година са разкрити около 2800 нарушения. Загубите са за около 1,2 млн. лева. Докато на територията на ЧЕЗ всяка година загубите от кражби на електроенергия са за около 4 – 5 милиона лева. Всичко това е за сметка на потребителите. И след като видяхме, че са отменени правилата, това ни притеснява. Затова в писмо преди седмица поискахме среща с ръководството на КЕВР. Искахме да разберем какво мисли по въпроса и как смята да процедира оттук насетне. В сряда работната група внесе новите правила за измерване на електрическата енергия. На 20 март ще има обществено обсъждане. Амбицията е до края на април тези нови правила да бъдат приети.

– Как е решен проблемът в други европейски страни?

– Мога да дам пример с Чехия, където нарушителите плащат за 24 месеца назад, и то на цената за останалите потребители. В Германия е 6 месеца назад, а в Гърция мисля, че директно се изключва електрозахранването за около 4 – 5 години. Така че искаме драконовски мерки за кражбите на ток. Не е необходимо да се разкрие кой е манипулаторът на електромера. Собственикът не бива да попада под ударите на закона. Няма как да не се предприемат строги мерки, защото това е огромно престъпление, което нанася щети за милиони и е в ущърб на потребителите. Да не говорим, че при едно незаконно присъединяване се нарушава целостта на съоръжението и отново се нанасят щети за милиони левове. При едно такова незаконно присъединяване се стига и до повреди на битовите уреди. При аварии се източват пари, нарушава се комфортът на потребителите. Затова беше наложително да се проведе такава среща и ние сме удовлетворени от нея.

– Въпреки че има няколко електроразпределителни дружества, трябва ли все пак да се стигне до пълна демонополизация на пазара? Възможно ли е това?

– Ако става дума за освобождаването на цената на еленергията, бих казал, че това е нож с две остриета. У нас никога не сме застраховани от измами. Страхувам се да не се повтори историята с финансовите пирамиди, защото при един търговец на пазара няма гаранция, че парите на потребителя ще отидат по предназначение. Засега най-сигурни са трите електроразпределителни предприятия, защото по закон са задължени да извършват услугата и могат да им бъдат налагани санкции. Опасно е, защото сме царе на далаверите – независимо дали става дума за криптовалута или за нещо друго. Мога да дам още един пример с кражба на ток, защото за мен тази тема е на дневен ред. Само за месец откраднатият ток от т.нар. копаещи криптовалути е около 50 000 киловатчаса. Това е средното потребление на 150 семейства. Така че сами виждате какви са фактите. Краде се страшно много електроенергия. Измислиха се специални устройства за дистанционно командване на електромерите, когато се превъртат. Затова ние от федерацията искаме да създадем усещане за непримиримост към крадците на ток. Надявам се, че с тази среща поставихме крачка в тази посока.

Blitz.bg

коментара

Анализи и Коментари

Митът „Крибул“ рухна!

Публикувано

на

ЛЕЧИТЕЛИТЕ ОТ РОДОПСКОТО СЕЛО СЕ ЗАХВАНАХА СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ!

СБЪДНА СЕ МЕЧТАТА НА БАБА ХАВА, БАБА ЮЛИЯ ИЛИ „КРИБУЛСКАТА ВАНГА“ – НЯМА ТУРИСТИ, НЯМА ЗОР, СЕМЕЙСТВОТО И СЕ ЗАХВАНА ДА ГЛЕДА ЯГОДИ!

ДАТАТА Е 12.09.2013 г. КАРБОВСКИ НЕ Е ЧУЛ ЗА КРИБУЛ! ТОП ПРЕСА БЕШЕ ПЪРВАТА МЕДИЯ КОЯТО НАПРАВИ РЕПОРТАЖ ЗА БАБАТА КОЯТО ОТ МАГАРЕ СЕ ЯХНА НА СКЪП ДЖИП ПРАВЕЙКИ ПАРИ ОТ БОЛКАТА НА ХОРАТА! 

Това което толкова години ви говореше Топ Преса се сбъдна. Митът наречен „Крибул“ и индустрията за „лечение“ на болни свърши. Проверка на наши репортери в родопското село, прочуло се с лековитият камък в местността „Скрибина“, установи че напливът на туристи, желаещи да изпробват „тайнстевата сила“ на камъка е спаднал драстично и стига почти до нулата. Причината за това, която всичики местни визират е самозабравянето на семейството на шаманката Баба Юлия или Баба Хава, които превърнаха местността в бащиния и частна собственост. Случаят със лековитият камък, тръгна именно от сайта на информационна агенция www.toppresa.com, които направихме една стара легенда популярна в България и по света. Напливът който нашите поблукации създахова към Крибул, започна най – нагло да бъде осребряван и превърна семейството на баба Юлия в млади милионери, коментират местните. Наглостта на сина и Иван Земеделски, стигна до там да си купи „Хамър“ за петдесет бона на гърба на болката на хората. Недеволни „пациенти“, облекчени но само финансово, започнаха да пишат по социалните мрежи и до нас, че семейството на баба Юлия ,само ги щави с пари и не са видели лек от тях. Когато Топ Преса написа и това, бяхме обвинени в „рекет“ от журналистът Мартин Карбовски, нарачен в района „Мартин Крибулски“, който в две предавания се постара да направи луда реклама на бабата и нейната дейност, видимо стимулиран от очарователната и „харизма“. Тълпи с народ се източи след като Карбовски я рекламира в национален ефир, зцапочнаха да викат на баба Юлия – „Крибулската Ванга“, с извинение че петним името на петричката светица.Хава в много медийни интревюта, обяви че живее много натоварено, не може да търпи болката на хората идващи за лек при нея и пожела уж да я оставят на мира. На ден сина и извозваше в прекия и буквалния смисъл стотици хора, порвярвали на мита че баенето на бабата и камъка ще им донесат лек. Уви! Вече повече от две и половина години от истерията в Крибул е пусто. Хора на идват, семейството на баба Юлия се захвана  да гледа ягоди, щото Хаемъра гори много…

От благодарността на хората сина на Баба Юлия от Крибул подкара „Хамър“ за 50 000 лева!

Защо ги няма хората в Крибул? Разочаровани или излекувани? Вие как мислите уважаеми читатели? Нас определено ни е яд, щото няма кой да рекетираме, но извъш иронията и сарказма, искаме да припомним че само ние предупреждавахме че легендата се опорочава. Че някой най – нагло ака върху мистиката и окултното и това е сина на бабата Иван Земеделски, който подкара скъпи возила, който превърна интересната история в мания и древна мистичност в правене на много пари. Длъжни сме да отчетем че ви предупредихме, уважаемо семейство Земеделски, смеем се и се забавляваме когато от злоба че секнаха паричките ни наричате „Пор Преса“. Да, „Пор Преса сме“, щото воним. Воним защото рием в лайната ви които сами изсрахте въху свещения камък. Сега колкото и да ви е яд, втори Карбовски няма да се намери, няма да се намери… Защото вече няма кой да ви повярва?

БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!

МЕДИЯТА НИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ВОДИ ВОЙНА С ПОДОБНИ ИНДИВИДИ С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО! ВРЕМЕ Е ДА ИЗОБЛИЧИМ ШАРЛАТАНИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ПАРИ И ЖИВЕЯТ ОХОЛНО НА ГЪРБА НА ХОРСКАТА НАИВНОСТ ИЛИ БОЛКА!

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА ДРУГА ШАРЛАТАНКА, „ЯСНОВИДКА“ ТОЗИ ПЪТ В РАЙОНА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Съпругите на полицаите, осъдени заради Чората: Семейството му ни притиска и унижава

Публикувано

на

В студиото на bTV гостуваха съпругите на осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората благоевградски полицаи, Светла Иванова – съпруга на Иво Иванов, Биляна Коцакова – съпруга на Мирослав Писов, Нели Механджийска – съпруга на Борислав Механдийски, и Веселина Чобанова – съпруга на Георги Калинков.

Те признават, че от две седмици не са виждали съпрузите си, като са имали право на едно свиждане досега. Жените протестират срещу действията на обвинението, убедени са, че съпрузите им са невинни и са твърдо решени да се борят истината да излезе наяве.

„В нито един момент нито ние, нито съпрузите ни, сме очаквали такъв изход на този казус. Тук хората могат да видят какъв е резултатът от последните промени в НПК, който предвиди тази възможност преди да бъдат обявявани решенията на последната инстанция първо да бъдат привеждани в изпълнение, защото прокурорите са затруднени в това да издирят извършителите на тежки престъпления. Е, първите наречени от Върховен (касационен) съд умишлени убийци като цяла организирана група, осъдени като един човек за нещо, което не са извършили, по този текст, по най-унизителен за достойнството на човека начин, беше приведена в изпълнение тази присъда“, обясни Биляна Коцакова, която е и юрист. „За всички е видно, че политически това дело е използвано, че правораздаването беше политически насилено в случая“, каза тя по повод думите на съпруга си Мирослав Писов, че това е решение на групата на Лозан Панов. По думите ѝ, още в самото начало на случая е имало една огромна лъжа – че Ангел Димитров е бил спукан от бой. „Няма такова нещо“, категорична беше тя.

Четирите жени в един глас заявиха, че съпрузите им никога за тези 14 години не са споделяли, че се чувствали виновни за смъртта на Чората. По думите им, нараняванията по Чората са били единствени четири удара по гърба, които са окачествени като „лека телеса повреда“ и не биха могли да доведат до смъртта му. „Как ще поведат оттук нататък ръководителите на МВР полицаите, как ще поведат подобни акции, как ще излязат на работа при положение, че този тук е заседнал в сърцата на всички? Как техните семейства ще изпратят мъжете си, синовете си за задържане на криминално проявен човек? И в един момент тия хора, връщайки се от арест, от операция, те отиват след 14 години в затвора като убийци“, попита Веселина Чобанова. „В същото време хората като нас, редовият полицай, близки и роднини, събирайки се на протест или вървейки на работа, ние се свиваме, защото тия криминално проявени хора оказват натиск върху нас, оказват натиск върху хората на протеста, които се явиха да си кажат мнението. Мачкат, унижават полицаите в момента“, заяви тя и посочи, че натискът идва от „близките на прословутото семейство“. 18-годишната дъщеря на Иво Иванов тази година завършва училище. Тя отказва да празнува без баща си. Семейството е направило постъпки той да бъде освободен за бала. „Чакаме да ни върнат отговор. Дори и за няколко часа“, каза Светла Иванова.

Съпругите вярват, че мъжете им няма да излежат пълните 7 години затвор и че истината накрая ще излезе наяве.

Припомняме, че петимата благоевградски полицаи са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, дадена им от 3 съдийки от ВКС за това, че преди 14 г., при акция по задържането му, са причинили смъртта на Ангел Димитров-Чората.

При операция „Респект” през 2005 г. петимата полицаи са изпратени да задържат Чората. Минути след ареста той умира. Близките му твърдят, че е убит от бой, а униформените – че смъртта се дължи на позата му при ареста и на сърдечни проблеми.

След 14 години и серия дела бившите полицаи научиха от медиите, че влизат в затвора.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ