Свържете се с нас

Култура

Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в курорта Банско

Публикувано

на

Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в курорта Банско тази година ще осигури нови изяви на стотици деца, младежи и възрастни. В рамките на форума, който е от 30 март до 3 април, ще се проведат международен танцов шампионат и международен творчески лагер.

Арт лагерът ще даде възможност не само за тренировки, а за творчески конкурси, майстор класове, спортни занимания, екскурзии и походи. Участниците ще успеят да усвоят достатъчно голям обем специализиран материал, който ще им дадат професионалисти и ще разкрият в себе си нови таланти и способности. Ще се предоставят условя за творческо самоизразяване на деца и младежи, както и за тяхната самореализация.

Те ще се запознаят и обучават в различни творчески дейности, ще се разширят връзките и обменът на опит между ръководители и колективи. Танцовият шампионат ще бъде в няколко категории – за участници до 9 години, от 9 до 13 години, от 13 до 18 години, , от 18 до 35 години и над 35 години. На сцената ще може да излизат индивидуални изпълнители, дуо, трио, малки групи до 8 човека, формации над 8 години.

Те ще се състезават за големите награди на форума. Най-много ще са танците и песните, малчуганите ще покажат колко добре могат да рисуват, както и да представят на сцената театрални постановки. Фолклорната сесия съдържа богата палитра от най-различни стилове – етно шоу, бели денс, мажоретни състави, класически балет, характерни танци, спортни и латиноамерикански танци, хип-хоп, танцово шоу, танцувална художествена гимнастика. Ще има международни конференции, семинари, практикуми и майстор класове. По традиция фистевълт ще завърши с галаконцерт и тържествена церемония за награждаване на победителите.

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ