Ръст на туристите отчита община Разлог за 2018 г.

Над 26% е ръстът на реализираните нощувки по обектите за настаняване в община Разлог през 2018 г. в сравнение с предходната 2017. Значителният ръст според кмета Красимир Герчев се дължи на новите обекти в Баня и Разлог, които стартираха работа миналата година и отчитат висока посещаемост. Цифрите показват, че през 2018 година броят на реализираните нощувки се е увеличил с 83 655 и от 247 653, отчетени през 2017 година, миналата година броят им е достигнал до 313 847, което е 26.72% ръст.

За разлика от Банско, където реализираните нощувки от чуждестранни туристи са почти двойно повече от тези на българите, в община Разлог основният туристопоток е именно от нашенци, които хотелиерският бранш определя като най-добрите. Справката за миналата година показва, че от общия брой реализирани нощувки 230 191, или 73.35%, са от български туристи, а 83 655, или 26.65% – от чужденци.

От община Разлог очакват ръст в туризма и през тази година. От там отчитат, че основната заслуга за това е развитието на Баня и утвърждаването му като целогодишен балнео- и СПА курорт.

„Цифрите са радващи за нас, защото това показва, че хората започват да припознават община Разлог като туристическа дестинация. Естествено, Баня с минералната вода дава своя принос. Ако говорим за целогодишен туризъм, за момента Баня е най-посещавано, без спад в реализираните нощувки, независимо от сезона”, коментира кметът Красимир Герчев.

Припомняме, че само преди месец хотелиерите от Баня и Разлог също направиха първата стъпка и се обединиха, като създадоха свое сдружение – Хотелиерска асоциация на Разложка долина (ХАРД). Целта им е да работят активно за утвърждаването на селото и региона като целогодишна туристическа и СПА дестинация.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене