Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Гоце Делчев  домакин на уникална изложба  „Да пишем на кирилица“

Първо ОУ  Св Св.“Кирил и Методий“в Гоце Делчев , силно прегърна идеята на Сдружение „Млад планинар“ да организира инициатива „Да пишем на кирилица!!! Ще забравим ли българския език???“ Едноименната изложба вече е при нас!

Целта на инициативата е да се провокира използването на кирилица в Интернет, в личната и в бизнес комуникацията, както и да се използват българските думи по време на различните видове общуване.

„Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използват родната кирилица, когато комуникират в интернет пространството, а и извън него. Използват се масово чуждици, които заменят успешно истинските български и чувствени думи. Това се случва не само в личната, но и в професионалната кореспонденция. Истински проблем е масовото използване на т.нар. „шльокавица“, известна още и като „маймуница“ – смесица от латински букви и цифри.

Ние искаме да запазим кирилицата и българския ни език, така както е бил запазен за нас от прадедите ни, решихме да направим пътуваща изложба. С нея ще покажем визуалното превъзходство на кирилицата и ще осмеем 6liokavicaта.

Да подкрепим родната ни азбука и език!“ – каза при откриването г-жа Гергана Сандъкчиева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене