Раздори в Рибново заради 300 000 лева за училището

Общинският съвет в Гърмен ще проведе извънредна сесия в понеделник /11 март/, за да даде най-сетне зелена светлина на разширяването на Средно училище „Йордан Йовков” в село Рибново. Над два месеца вече се бави решението за изработването на работен проект, въпреки че първият транш от обещаната субсидия в размер на 300 000 лева бе преведена в края на миналата година от Министерството на образованието и науката. Парите са за изграждането на допълнителни 6 класни стаи в учебното заведение, където учат около 500 ученици в 24 паралелки, а в същото време класните стаи са само 16. Заради забавянето учители от школото проведоха мълчалив протест на редовната сесия на 28 февруари и прочетоха декларация. Те настояха да не се спъва работата по разширяването на училището.

„Забавянето е умишлено от общинското ръководство. Причината е, че парите за строителните дейности са в сметката на нашето училище. Кметът на община Гърмен – Минка Капитанова, искаше да прехвърлим средствата по сметка на общината и те да обявят обществена поръчка за изпълнител. Няма как да стане. Искат с чужда пита помен да правят. Образователният министър Красимир Вълчев бе категоричен, че трябва парите да са в сметката на училището и ние да проведем обществената поръчка”, коментира директорът на СУ „Йордан Йовков” – Манчо Джуркин.

Той уточни, че общинските съветници са гарантирали подкрепа за „отпушването” на проекта. От община Гърмен е необходимо да делелегират права на училищния директор за изработването на работен проект, както и да издаде разрешително за строеж. Манчо Джуркин вярва, че в понеделник проблемът ще бъде решен от общинските съветници. Той се надява строителството да стартира най-късно през лятото на тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене