Без категория

М. Чимев обяви война на Мюсюлманското вероизповедание: Докато аз съм кмет мюзеин в Дупница няма да пее

методи чимев

В петък е делото за джамията в Софийски апелативен съд

Докато аз съм кмет, мюзеин няма да пее в Дупница. Категорично. А съм убеден, че и нито един дупничанин няма да позволи действаща джамия в града, заяви кметът Методи Чимев.

В петък от 11. 30 часа в Софийски апелативен съд ще се гледа знаковото дело, което трябва да реши дали настоящото Мюсюлманско изповедание е правоприемник на съществуващото такова по време на Османската империя. От решението на софийските магистрати по този казус зависят още десетки дела заведени от Мюфтийството за връщане на имоти, които са замразени, докато не стане ясен изходът на делата. Това ще предопредели и бъдещето на Тюрмето в Дупница дали ще стане паметник на културата или ще стане собственост на Мюсюлманското вероизповедание.

“Нееднократно съм казвал, че уважавам всеки, който изповядва религията, в която вярва. Но тук говорим за принципни и чисто български неща. Тази сграда е българска, построена върху български манастир, и ще остане българска. Каквото и да реши съдът, действаща джамия няма да има в Дупница. Но аз вярвам в българския съд и знам, че няма да се стигне до неприятно решение”, допълни Чимев.

По негова инициатива в началния час на делото – 11. 30 часа, ще бъдат окачени български трикольори на Тюрмето, за да се изкаже символичното желание на дупничани да запазят сградата като паметник на културата. “Тук няма партии, няма политически интереси и не трябва да има. Затова призовавам всички в 11. 30 часа да се съберем пред Тюрмето и покажем нашата позиция”, заключи Чимев.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене