АМ „Струма” Кресна – Сандански унищожи бизнеса на крайпътните заведения в Долна Градешница

Новата отсечка на АМ „Струма” между Кресна и Сандански свали наполовина оборота на заведенията в Долна Градешница. Това е сред най-коментираните теми в последните дни в кресненското село, дори сред пенсионерите, които всекидневно се събират на припек и приказки край централния площад. Новият път заобикаля селото, а всички заведения и мотели тук са разположени по протежението на стария Е-79. Според местните хора в селото настанало тъжно спокойствие и тишина. ТИР вече почти не може да се види, а рядкост са и леките коли.

Резултат с изображение за долна градешница

Според кмета на Долна Градешница Стоян Акареев по всяка вероятност повечето от обектите ще завъртят ключовете, а това означава още безработни на трудовата борса. Две от заведенията – механа „Мелник” и ресторант „Благос”, вече дори са били пуснали кепенците. Най-засегнати от отлива на пътуващи по отсечката са заведенията за бързо хранене, докато магазините все се крепят, тъй като обслужват и жителите на селото. Автомагистралата отнесе повече от половината от оборота на проспериращите от много години търговски обекти и това оказва влияние върху икономиката на селото, кахърят се местните хора, но все пак са доволни на това, че обслужващите автобуси от Петрич, Сандански… продължават да пътуват по стария път и така не лишават селото от транспорт.

Собственикът на комплекс „Мона Лиза” Стоян Вангелов е сред малцината, които засега нямат намерение да затварят бизнеса. Според него спадът в оборота му не е повече от 30 процента, а и вижда спасение в това, че стопанисва и магазин, а в мотела му отсядали повече от работниците по автомагистралата и други обекти. Забелязва обаче спад на приходите от заведението за бързо хранене, в което една от атракциите е голямо стенописно копие на великата картина „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, направено от покойния художник на селото Кирил Господинов, пред която в последно време вече повече присядат бабички от селото, а не пътуващи.

Че оборотът е паднал драстично говори и новото работно време на едно от най-посещаваните доскоро заведение „Роси” и мотелът към него, собственост на Огнян Стоименов. То вече отваря сутрин и работи до 22-23 часа, а не денонощно. Рядко вече тук се виждат спрели тирове, а и други автомобили, клиенти почти няма. Така е и пред големия автосервиз на Илия Бенгюзов, който някога е бил отговорник на прочутия автосервиз близо до жп гарата в Благоевград. Собственикът Бенгюзов обаче не се оплаква. „Пенсионер съм вече и ми е време за живот с повече спокойствие. Сутрин идвам, отварям, но само докато пийна някъде едно кафе и се прибирам у домаВсе пак за всеки случай на вратата на сервиза съм оставил бележка с телефона ми, че мога да се отзова при повикване, ако някой има нужда от помощта ми”, заяви той.

Засега като че не е много сред засегнатите новата църква „Рождество на Пресвета Богородица”, намираща се край главния път Е-79. Отговорничката от Светия синод Верка Станоева споделя, че идващите да се помолят в църквата не са намалели, а за това може да се съди по запалваните ежедневно свещички, както от местни хора, така и от пътуващи. „Църквата е дарила с много добро много хора. Веднъж посетили я и видели добро, хората идват тук да намират спокойствие и късмет, като предпочитат да пътуват по стария път, който сега е по-спокоен и по-романтичен”, заяви В. Станоева.

Закриването на заведения и мотели, а с това и намаляването на работата, безспорно ще се отрази върху бъдещето на Долна Градешница. Но част от хората вече търсят ново поприще.  В последно време се увеличават оранжерийното зеленчукопроизводство. Лозарството вече е поминък, към който са се ориентирали някои от собствениците на заведения в този доскорошен крайпътен оазис, който десетилетия бе най-значимият по пътя от София до Кулата. Началото му поставя през 90-те години на миналия век Георги Милев с откриването на заведението „Цръна Маца”, което години наред бе любимо на хора от Благоевград до Петрич.

БОРИС САНДАНСКИ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене