Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Голяма грешка допуснахме, когато през 2007 година приехме армията ни да е само кадрова

Голяма грешка допуснахме, когато през 2007 година приехме армията ни да е само кадрова, а повечето от държавите в Алианса запазиха смесената си система. Това призна пред „Дарик” началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Днес се навършват две години откакто ген. Боцев бе назначен за началник на отбраната. Мандатът му е четири години.

По думите му, това време е и много, и малко. Ген. Боцев очерта като основен проблем недокомплекта във Въоръжените сили. По думите му през 2018 година вече няма намаление на личния състав, а през тази година ще се наберат още около 800 военнослужещи.

„В ход е и кампанията „Бъди войник“ за да се представи армията пред младите хора –  обърна внимание Андрей Боцев. – Все още в армията идват българи и от патриотизъм, а не само заради социалните придобивки и заплащането. Недостигът на военни е около 5 700, а според Националния план до 2024 година ще се достигне нормата от разходи за отбрана от 2% от БВП.

Това ще позволи да се увеличава съставът на Въоръжените сили с по 800 нови бойци годишно и отделно в армията ще се вливат и курсантите от военните училища. Офицерският състав все още не е попълнен, но всяка година се увеличава броят на курсанти. У нас пенсионирането в армията става по-рано, отколкото в съюзните натовски армии и така губим хора, които са много добри специалисти и които имат още какво да дадат на Въоръжените сили“.

Началникът на отбраната коментира и темата, дали трябва да се разполагат на българска територия ракети със среден обсег на действие. Според него от военна гледна точка страната ни трябва да притежава такива ракети. Андрей Боцев поясни, че на българска територия никога не е имало ядрени бойни глави.

 „Не всяка държава от НАТО трябва да влиза в надпревара по въоръжаване – категоричен бе генерал Боцев. – И тъй като практиката в НАТО е колективната отбрана, необходимото ни въоръжение ще бъде предоставено от съюзниците. Инвестираме в Сухопътните войски, във Военновъздушните сили и във флота“.

Генерал Боцев допълни, че поетапно ще придобием необходимите способности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене