Свържете се с нас

Култура

Своеобразната „Вавилонска” кула над Разлог се извисява на възвишението Голак и е идеално място за наблюдение на котловината, заключена между три планини-Пирин, Рила и Родопите.

Публикувано

на

Една кула се извисява на хълм над град Разлог, тя е идеално място за наблюдение на котловината, заключена между три планини-Пирин, Рила и Родопите.

Своеобразната „Вавилонска” кула се извисява на възвишението Голак, редом с железен кръст и пилон, на който се развява огромният национален трибагреник. До върха на хълма и кулата водят стъпала, изградени са преди 4 години по европроект на стойност 326 хиляди евро.

Самата пътека се вие на серпентина право на горе, своеобразен път хем към Голгота, хем към Вавилон. Издигащите се нагоре, тласкани от собствените си крака, „срещат” миналото на града, могат и да отдъхнат на площадките за наблюдение, да се запознаят с животинските и растителни видове в района.

Пътеката започва от чешмата до гробищния парк, първата спирка се нарича „Среща с миналото”. Тук първо има макет на кукерска маска, характерна за града. След нея са показани реплики на открити артефакти, съществували преди хиляди години. Това са нагръден кръст за пазене на частици от мощи на светци, характерни за XI век, както и три каменни плочи, открити през 50-те години на миналия век в м. Столоватец.

Те са част от тракийско кръгово светилище, съществувало през II-то хилядолетие преди Христа. Нейде по средата на пътеката е изложена снимка и макет на най-древното откритие – част от глинена фигура на богинята – майка от VI-то хилядолетие преди Христа.

Следват площадка за отдих и наблюдение, табла, които ни запознават с животинските и растителни видове, характерни за района.

Пътеката стига върха на билото, което е равно, след малкия амфитеатър, по дървен подиум се отива към кулата. Малко преди нея се издига железен кръст.

Самата кула наподобява пространствения модел на ДНК, изградена е от метал и стъкло. Висока е 12 метра, под нея има стъклена тераса за наблюдение. От нея и от върха на кулата се открива прекрасна панорама към града, в дясно облаци са забулили върховете на Северен Пирин, наляво са Родопите, а отзад, на север-Рила с върховете Капатник, Малък мечи връх, и дори Мусаленския дял.

„Уникално, красиво и много приятно е тук, но малко хора го знаят”, казват две млади момичета”, изкачили се за първи път до хълма и върха на кулата в един делничен ден, в който зимата е още тук, но по всичко личи, че вече си тръгва.

Слизайки обратно по стъпалата, изминавате пътя на българската армия, освободила Разлог от турско робство/според плочата/на 24 октомври 1912 г.

Разложката „вавилонска” кула е съградена, за разлика от тази – едно от седемте чудеса на света, е завършена. Според библейската легенда, хората започнали градеж на кула във Вавилон, в чудесно разбирателство между строителите й, тя опряла в облаците. Тогава Бог възнегодувал, че смъртните се издигнали до него, разбъркал езиците и вследствие липсата на комуникация, градежът на кулата спрял.

А разложката кула си стои, дори по ръст надвишава кръста. /БГНЕС

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ