Дарил всичкото си имущество на българското училище в село Волак

ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ГЕОРГИ ПОПИВАНОВ

Хаджи Георги Попиванов е вписал името си в много обществени дела, сред които са ценни дарителства, участие в основаването на известното просветителско дружество „Просвещение“ в Неврокоп /Гоце Делчев/, на което служи и като секретар, учредено с цел да осъществява една просветна дейност в районите на Мелнишко, Серско, Неврокопско, Разложко и Драмско.
Изявява се и като покровител на книжовността, учител и общественик.

Родното му място е село Волак, Драмско и това се случва 1844 г. Драма е мястото, където се подготвя за учител, а учителството си започва в село Просечен, Драмско, в чието училище успява да въведе прогресивната за времето взаимоучителска метода на образование.

От спомени и летописи се узнава още, че не са му били чужди и борбите за самостоятелна Българска църква и отделянето й от Гръцката патриаршия.

Сред делата му е и подпомагане на Стефан Веркович в издирване на стари народни песни и друг фолклор, както и старини от древни времена.

След години на учителстване се занимава и с търговия, успява и да замогне, което му позволява да извършва много родолюбни дела, включително и дарителства.

Сред най-големите му дела е завещанието, с което дарява всичкото си имущество на българското училище в родното му село Волак. Земният му път свършва 1905 г. в Драма.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене