Премиерът по случай 8-ми март: „Вие сте красотата, любовта и нежността в живота, която вдъхновява и ни мотивира да бъдем по-добри и по-успешни!“

Бойко Борисов отправи лично пожелание към всички дами по случай 8-март. Премиерът пожела на милите дами да бъдат здрави, щастливи и уважавани всеки ден.

„Вие сте красотата, любовта и нежността в живота, която вдъхновява и ни мотивира да бъдем по-добри и по-успешни!“, написа още Борисов в личния си профил във Facebook.

Пожеланието на премиера, което призовава за уважение към нежния пол идва на фона на поредица от случая на насилие над жени. Припомняме, че през последните две години страната ни е разтърсвана от потресаващи случаи на агресия спрямо жени, които често завършват с фатален край.

В този контекст в началото на януари правителството прие и Националната програма за превенция и защита от домашното насилие.

Появи се и предложение, което по-късно беше прието от парламента, побоят и тормозът у дома да се наказва със затвор. Беше създадена и платформата ubita.org, която съдържа база данни със 141 осъдителни присъди по дела за убийства на жени от мъже в периода 2012-2017 г.

Според статистика от миналата година всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие, а 70% от децата се възпитават с шамари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене