Партиите представиха предложенията си за ЦИК, чакат се номинациите на БСП

ГЕРБ представи номинациите си за нови членове на централната избирателна комисия. Председателят на парламентарната група на партията предложи изборната администрация да бъде оглавена от бившия конституционен съдия Стефка Стоева. Мандатът на Стоева в Конституционния съд приключи през ноември 2018 г., а преди това тя е работила във Върховния административен съд.

Постовете си в ЦИК по всяка вероятност ще запазят четирима от досегашните членове на комисията. Това са Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова и настоящия говорител на комисията Александър Андреев. Припомняме, че Андреев бе избран в ЦИК от квотата на БСП през 2014 г.

В новия състав на ЦИК попада и адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров. Парламентарната група на ГЕРБ е уважила и номинация от Асоциацията на политолозите в България, които предлагат член на ЦИК да бъде Димитър Димитров.

Номинациите си за членове на Централната избирателна комисия представиха и от Обединени патриоти. За зам.-председател на комисията Патриотите предлагат опитния юрист доц. Таня Йосифова. Те настояват и мястото си в Комисията да запази досегашния член на комисията Бойко Арнаудов.

ДПС планира да запази досегашните си трима членове на Централната избирателна комисия. Това са – Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейман.

Представителите си в Централната избирателна комисия още вчера номинираха от Воля и Реформаторския блок. Партията на Веселин Марешки номинира досегашния член на комисията Кристина Цанкова-Стефанова. Реформаторите също заложиха на познато лице – юристът и досегашен член на ЦИК Ивайло Ивков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене