Как да се защитим от рак? Вижте някои правила

Тялото е изградено от множество и различни видове клетки. Нормално, те растат, делят се и след известно време умират. Понякога, клетките мутират (променят се) и започват да нарастват и да се делят по-бързо от нормалните клетки.

Вместо да умрат, тези увредени клетки се „слепват“ (скупчват) една с друга и оформят тумор (новообразувание). Тези образувания или с други думи – рак са една от най-големите проблеми за днешната медицина, тъй като все още няма универсално средство за лечение и смъртността от това заболяване е много голяма.

Специалистите на Международния фонд за изследване на рака казват, че рискът от това заболяване може да бъде значително намален, само като следвате някои правила за храненето си.

Ето и кои са те:

Правило 1: Яжте растителна храна всеки ден. Плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни са източник на витамини и антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от възможни мутации. В допълнение, такава храна, поради високото съдържание на фибри, не позволява да се получи излишно тегло, което само по себе си е фактор за увеличаване на риска от рак.

Правило 2: Контролирайте консумацията на бързи храни Концепцията за „бързо хранене“ включва всички готови храни и полуготови продукти. Тези продукти са с високо съдържание на захар, нездравословни мазнини и доказани вредни транс мазнини. Натрупването на тези компоненти в диетата провокира развитието в организма на процесите, водещи до неуспех на клетъчния метаболизъм.

Правило 3: Червено месо – не повече от 500 g на седмица. Естественото месо, като цяло е полезно и необходимо за здравето, по време на пържене и печене става източник на нитрозамини и полициклични ароматни въглеводороди, които могат да провокират рак. Шунката, беконът и колбасите увеличават риска от колоректален рак с 18% само като хапвате от тях по 50 грама на ден.

Правило 4: Забравете за газираното. При този вид напитки има огромно количество захар и много калории. Според научни изследвания редовното пиене на газирано е свързано с повишен риск от рак на хранопровода, ректума, млечните жлези, маточната лигавица и бъбреците.

Правило 5: Не злоупотребявайте с алкохола. Веднъж попаднал в тялото, алкохолът се окислява, което позволява активирането на свободните радикали – това са съединения, които увеличават риска от клетъчни увреждания и увеличават склонността към рак на устната кухина, ларинкса, фаринкса, хранопровода, ректума и черния дроб.

Правило 6: Не приемайте на своя глава хранителни добавки. Добавките под формата на фармацевтични таблетки и капсули съдържат висока концентрация на витамини и микроелементи. За разлика от растителните продукти, това е неестествена форма на хранителни вещества, така че когато се асимилират, могат да възникнат най-непредвидени последици. За да се предпазите от рак, особено сами, без да се консултирате с лекар, приемането на хранителни добавки може да бъде твърде опасно./zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене