Болните от морбили достигнаха 66 души, Благоевградско на челно място по заболели

66 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили у нас. Информацията е на Министерството на здравеопазването.

При 41 от случаите резултатите вече са потвърдени лабораторно. Териториално най-засегнати са областите Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – 1 заболял и Пловдив – 1 заболял. Засегнатите възрастови групи са в широки граници от 1 до 40 годишна възраст ,сочат данните .

Най-голям е броят на болните до четири годишна възраст. Според имунизационния статус 74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации. 37 лица са без имунизации срещу заболяването, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст; 12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили.

От РЗИ в страната са съобщили , че всички контакни лица вече са издирени.  МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От здравното министерство напомнят още, че ваксините са в достатъчни количества освен срещу морбили и срещу заболяванията, паротит и рубеола./pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене