Владимир Велчев бе оправдан от окръжен съд за сделката със сградата на НТС

Експредседателят на сдружението “Териториална организация на научно-техническите съюзи – Благоевград” Владимир Велчев бе признат за невиновен за скандалната сделка със сградата на НТС, която бе отдадена за 30-годишно ползване срещу 10 000 лв. на фамилия Чингови.

Оправдателната присъда бе постановена вчера от окръжния съдия Величка Пандева. В хода на делото бяха разпитани множество свидетели, сред които членове на сдружението и бивши наематели, ползвали помещения в сградата до областната управа в Благоевград. При преценката на доказателствата е натежала експертизата, според която последните три години, преди да бъде сключена сделката, финансовото състояние на сдружението било влошено.

Припомняме, че инж. Владимир Велчев бе обвинен за съзнателно сключване на неизгодна сделка, престъпление по чл. 220, ал. 2 от НК, за това, че на 02.08.2013 г. в Благоевград в качеството си на председател на сдружение с идеална цел в частна полза “Териториална организация на научно-техническите съюзи – Благоевград” е учредил вещно право на ползване за срок от 30 години на административна шестетажна сграда за сумата от 10 000 лева в полза на “НТС – Благоевград” ЕООД с управител Георги Чингов.

Според обвинението от действията на Владимир Велев е произлязла значителна вреда за сдружението – 3 120 374,03 лева, като случаят е особено тежък. Както “Струма” писа, сградата на Дома на техниката, който се намира в топцентъра на пл. “Георги Измирлиев” в Благоевград, бе превзета от фамилия Чингови с няколко хода. Първо Райка Чингова се бетонира като председател на сдружение “ТО на НТС – Благоевград”, след което се свиква общо събрание, на което се решава да се регистрира фирма “НТС – Благоевград” ЕООД за развиване на търговска дейност. На събранието, проведено на 2 февруари 2013 г., участват 15 човека, които са роднини или свързани лица. В “клуба по научно-технически интереси” са формирани няколко подгрупи.

В първата е председателката Райка Чингова, нейният съпруг Георги и брат му Светослав, във втората – строителният предприемач Марин Джалев и съпругата му Мария, в третата – учителката по литература Марияна Митова, съпругът й Петър Митов, както и нейният брат Ичко Янев, майка й Атанаска Янева, която е чистачка в НТС, и баща й Васил Янев. В четвъртата са инж. Владимир Велчев, съпругата му Светла Велчева и Бойко Пандурски.

В последната, пета група, са Зоя и Аспарух Марчеви, тъщата и тъстът на безследно изчезналия бос на СИК Кирил Цветанов-Буята, които живеят на една и съща улица с Чингова. Следващият ход, който прави председателят на сдружението Райка Чингова, е да продаде 100 дружествени дяла на новорегистрираната фирма “НТС – Благоевград” ЕООД на съпруга си Георги. Следва отдаване на сградата за вещно ползване на фирмата му, което става с решение на общото събрание, проведено на 28 юли 2013 г. в Търговище, където е преместена регистрацията на сдружението. Георги Чингов получава правото на ползване за 30 години срещу 10 000 лв., или по 28 лв. месечно. Срещу това той се задължаваше да предоставя при необходимост за нуждите на сдружението офиси на 4-и и 5-и етаж от 6-етажната сграда, да плаща разходите за ток, вода, местни данъци и такси.

Председател на сдружението в този момент е Владимир Велчев, който работи като портиер в сградата на НТС, и именно той подписва нотариалния акт за отдаване на сградата. През ноември 2016 г. фамилия Чингови направи съкрушителен бизнес удар, като успя да даде част от НТС под наем на Разплащателната агенция. 3 етажа от сградата и 200 кв.м от партера бяха отстъпени за ползване под наем за 5 г. срещу сумата от 470 000 лв. след сключен договор между изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов, настоящ земеделски министър, и собственика на “НТС – Благоевград” ЕООД Георги Чингов. В самото начало на наказателния процес срещу Владимир Велчев Райка Чингова се отказа да бъде конституирана като граждански ищец и да претендира за причинените вреди. Присъдата не е окончателна, тъй като подлежи на обжалване и протест пред САС. в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене