Нурджан Георгиева живее на палатка в високата част на сатовчанското село Вълкосел

Тя е на около 45 години , българка от Пловдив която преди  години е  приела исляма . Казва се Нурджан Георгиева  живяла е  и известно време в  София .  От скоро според жители на сатовчанското село Вълкосел Нурджан Георгиева живее със съпруга  си  който е на 28 години   на палатка в местността „Краке „  край Вълкосел .

Съпругът  Саудин Чолаков е от Вълкосел. Младежът   работи като учител в училището  в село Сатовча .За Саудин  местните разказват че е скромен ,тих и силно вярващ млад мъж. Нурджан за него е първата  му и голяма любов , свързвала ги   вярата им .

Според запознати двамата имали и сключен брак от 10 август 2018 г. Къде са се намерили и как се е стигнало до този брак  гадае цялото село Вълкосел .Двамата  се събрали да живеят като семейство през лятото на 2018  година но родителите на Саудин отказали да приемат  в домът си странната булка на сина им  която освен че е по- голяма от него  с цели 16-17 години, но  ходела  и забулена до очите и   с дълги до земята черни  арабски одежди  каквато радикална носия  в селото никой не носел .

След като двамата не били приети в бащиния дом на учителя Саудин Чолаков , той и Нурджан   заживели на палатка – колиба в местността „ Краке“ която се намира във високата част на село Вълкосел.

Това разказват  жители на селото и майки които  вече се страхуват да пускат децата си сами  по  селото тъй като за  въпросната Нурджан е изтекла  информация от интернет, че била  преследвана многократно от  Закона за всевъзможни  престъпления .

Напрежението от появата на тази жена във Вълкосел  расте .“Освен ,че родителите на Саудин Чолаков не я искат в домът си  и ние не я искаме тази жена в селото ни  , страхуваме се  като четем какви чудесии пишат за нея  в  пресата „,коментират  вълкоселчани  като добавят ,че случаят е   твърде деликатен  и се страхуват ако нададат вой против  забулената  Нурджан да не навредят по някакъв начин на психиката на Саудин  ,че той да стане изкупителната жертва .

Според много от местните хора във Вълкосел , Нурджан   посещавала   по няколко пъти на ден джамията  и влизала в пререкания с ходжите и имамите ,че не проповядвали според нея истинския ислям . Местни пък засекли Нурджан пред джамията във Вълкосел да плаши с игли за плетене деца които там си играели .

Според публикувана информация  на 21 декември 2010 година  от прокуратурата в Пловдив , срещу  Нурджан Георгиева е било повдигнато обвинение ,че заключила и държала  насила  малолетно момиче  в дома си .

Тогава Нурджан Георгиева е била на 36 години . Тя  е била задържана затова, че  е заключила противозаконно 13-годишно момиче в дома си. Срещу нея е било  образувано наказателно производство, съобщава „ Дарик „ информацията по случая предадена на медиите  от  говорителят на Районна прокуратура Пловдив , Галина Андреева.

В събота малолетното момиче заедно с брат си-на 10 години, отишли на гости в дома й в район „Тракия“.

Малко по-късно Нурджан ги обвинила, че са откраднали един  лев от нея, заключила момичето, а момчето пратила да доведе майка им да върне 1-ия лев, обяснява  прокурор Андреева.

10-годишното братче тогава ,  позвънило на съседи,които сигнализирали  полицията и Нурджан Георгиева  е  била задържана от полицаите на Пето РПУ –Пловдив  . При претърсване в дома й е намерена крайно ислямистка литература, съобщава тогава и директорът на полицията старши комисар Тодор Чонов.

 

И двете деца категорично отричат да са взели пари, подчертава още по случая от 2010 година  прокурор Андреева. На  Нурджан Георгиева са й били  повдигнати обвинения за задържане на заложник и поставяне на освобождаването му под условие. Наблюдаващият случая прокурор планирал назначаването и  на съдебно-медицинска експертиза на Нурджан, за да се разбере дали се намира във вменяемо състояние.

Установено е било от разследващите  ,че двете деца не за първи път са посещавали домът на Нурджан Георгиева . Те често й ходели на гости, а тя им чела от Корана, споделя  още по случая  пред “Дарик“ прокурор Андреева. Проведено е било и разследване  дали родителите на децата са знаели за техните посещения като  за такова престъпление законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

 

Срещу Нурджан Георгиева е било образувано и друго дело –  за хулиганство. Тя е буйствала във Ветеринарна клиника, където завела бездомно куче да му правят операция. Недоволна от лечението на животното, тя изпочупила прозорци в клиниката.

Тогава също е  била задържана, а разследващите установили ,че Нурджан   живее  със средства с които  по нейни твърдения е  спонсорирана от фондация на Саудитска Арабия.

Нурджан Георгиева по думите на  прокурор Андреева  е била разследвана и  дали   е  проповядвала и разпространявала  ислямистка литература.

Живота и историята  на Нурджан Георгиева  е като от филмова лента, пише и пловдивското издание  „Густо нюз“ в своя публикация от 20.12.2010 г.

До 1996 г. тя се казвала Недялка, завършила е текстилен техникум. След дълго проучване на исляма решава да се откаже от християнството и да приеме мюсюлманската религия. Започнала да чете Корана, където най-много я развълнували разказите за истината и справедливостта.

Нурджан стана известна, когато през 2002 г. се закани да съди държавата в Страсбург, защото не й разрешили на документите за самоличност да бъде с кърпа на главата. Служителите от паспортното гише в Пето районно управление в Пловдив  поръчали на Нурджан да се върне с фотография, на която да се виждат двете й уши и един сантиметър от косата. „Никой не може да ме задължи да си махна кърпата, моята религия ми забранява“, заявила тогава Нурджан. До процес срещу държавата в Страсбург не се стигна, но бе заведено дело за промяна на закона за фотографиите на личните карти. То не приключи в полза на Нурджан, пише още изданието .

Тя спазва всеки ден петкратната молитва. Не посещава дискотеки, кафенета и други увеселителни заведения. Смята, че жената не може да се омъжи, ако някой не я запознае с бъдещия й съпруг. Съседите разказват, че Нурджан първоначално била дружелюбна, но напоследък се променила. Не отваряла почти на никого, нито пък общувала с приятели.

Ето какво пише  за  случая Нурджан Георгиева и  журналиста  Илиян Петров от  24 часа  в изданието от 20.12.2010 г.

„ С истерични писъци „Джихад“ ,“ Джихад“  36 годишната Нурджян Георгиева  стряскала съседите си  и отказвала да плаща асансьор , осветление и почистване  на  входа в бл. 82  в ЖК „Тракия „ се оплакали в медията съседи . Журналиста от 24 часа описва всичките случаи при които Нурджан е имала сблъсъци  със Закона  . Според съседите в блока  ходела с черни дрехи и забулена , не отваряла вратата  на никого . При ареста й  за държаното насила момиченце , по разказа на съседите й ,се наложило униформените да приложат сила , щели да разбият бравата и чак тогава Нурджан отворила . Живеела заедно с по- малката си  сестра  Мими. Двете били напълно различни , преди години каката заключила  по- малката си сестра навън , са свидетелствата на съседите . Пак преди години  и пак според свидетелства на съседите  пред 24 часа , майка им изчезнала  от апартамента , намерен бил изгорял труп в казан за смет, но жената не била идентифицирана .

Нурджан не работела но пристигали  пощенски записи от мюфтийството , съобщили пред медията още съседи .

„Никога не е била на служба при нас ,не сме пращали пари .Познавам я от 2 години ,идваше на джамия .Последно я видях през пролетта .Тя е радикална , не ни одобрява  възгледите . Например защо сме слушали музика . Контактува с араби ,при които работеше преди 1 година  в техен магазин в София“ казва   пред разследващия журналист от 24 часа  тогава ,бившият мюфтия  Осман Хилми.

След всички тези разкрития   хората от Вълкосел  настояват  властите  и органите на реда да проучат дали Нурджан Георгиева  не е издирвана  тъй като й се губят доста години от последните й подвизи и дали  не е опасна да съжителства с мирното население и децата  във Вълкосел както и със съпруга  и близките му .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене