Свържете се с нас

Таблоид

Нурджан Георгиева живее на палатка в високата част на сатовчанското село Вълкосел

Публикувано

на

Тя е на около 45 години , българка от Пловдив която преди  години е  приела исляма . Казва се Нурджан Георгиева  живяла е  и известно време в  София .  От скоро според жители на сатовчанското село Вълкосел Нурджан Георгиева живее със съпруга  си  който е на 28 години   на палатка в местността „Краке „  край Вълкосел .

Съпругът  Саудин Чолаков е от Вълкосел. Младежът   работи като учител в училището  в село Сатовча .За Саудин  местните разказват че е скромен ,тих и силно вярващ млад мъж. Нурджан за него е първата  му и голяма любов , свързвала ги   вярата им .

Според запознати двамата имали и сключен брак от 10 август 2018 г. Къде са се намерили и как се е стигнало до този брак  гадае цялото село Вълкосел .Двамата  се събрали да живеят като семейство през лятото на 2018  година но родителите на Саудин отказали да приемат  в домът си странната булка на сина им  която освен че е по- голяма от него  с цели 16-17 години, но  ходела  и забулена до очите и   с дълги до земята черни  арабски одежди  каквато радикална носия  в селото никой не носел .

След като двамата не били приети в бащиния дом на учителя Саудин Чолаков , той и Нурджан   заживели на палатка – колиба в местността „ Краке“ която се намира във високата част на село Вълкосел.

Това разказват  жители на селото и майки които  вече се страхуват да пускат децата си сами  по  селото тъй като за  въпросната Нурджан е изтекла  информация от интернет, че била  преследвана многократно от  Закона за всевъзможни  престъпления .

Напрежението от появата на тази жена във Вълкосел  расте .“Освен ,че родителите на Саудин Чолаков не я искат в домът си  и ние не я искаме тази жена в селото ни  , страхуваме се  като четем какви чудесии пишат за нея  в  пресата „,коментират  вълкоселчани  като добавят ,че случаят е   твърде деликатен  и се страхуват ако нададат вой против  забулената  Нурджан да не навредят по някакъв начин на психиката на Саудин  ,че той да стане изкупителната жертва .

Според много от местните хора във Вълкосел , Нурджан   посещавала   по няколко пъти на ден джамията  и влизала в пререкания с ходжите и имамите ,че не проповядвали според нея истинския ислям . Местни пък засекли Нурджан пред джамията във Вълкосел да плаши с игли за плетене деца които там си играели .

Според публикувана информация  на 21 декември 2010 година  от прокуратурата в Пловдив , срещу  Нурджан Георгиева е било повдигнато обвинение ,че заключила и държала  насила  малолетно момиче  в дома си .

Тогава Нурджан Георгиева е била на 36 години . Тя  е била задържана затова, че  е заключила противозаконно 13-годишно момиче в дома си. Срещу нея е било  образувано наказателно производство, съобщава „ Дарик „ информацията по случая предадена на медиите  от  говорителят на Районна прокуратура Пловдив , Галина Андреева.

В събота малолетното момиче заедно с брат си-на 10 години, отишли на гости в дома й в район „Тракия“.

Малко по-късно Нурджан ги обвинила, че са откраднали един  лев от нея, заключила момичето, а момчето пратила да доведе майка им да върне 1-ия лев, обяснява  прокурор Андреева.

10-годишното братче тогава ,  позвънило на съседи,които сигнализирали  полицията и Нурджан Георгиева  е  била задържана от полицаите на Пето РПУ –Пловдив  . При претърсване в дома й е намерена крайно ислямистка литература, съобщава тогава и директорът на полицията старши комисар Тодор Чонов.

 

И двете деца категорично отричат да са взели пари, подчертава още по случая от 2010 година  прокурор Андреева. На  Нурджан Георгиева са й били  повдигнати обвинения за задържане на заложник и поставяне на освобождаването му под условие. Наблюдаващият случая прокурор планирал назначаването и  на съдебно-медицинска експертиза на Нурджан, за да се разбере дали се намира във вменяемо състояние.

Установено е било от разследващите  ,че двете деца не за първи път са посещавали домът на Нурджан Георгиева . Те често й ходели на гости, а тя им чела от Корана, споделя  още по случая  пред “Дарик“ прокурор Андреева. Проведено е било и разследване  дали родителите на децата са знаели за техните посещения като  за такова престъпление законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

 

Срещу Нурджан Георгиева е било образувано и друго дело –  за хулиганство. Тя е буйствала във Ветеринарна клиника, където завела бездомно куче да му правят операция. Недоволна от лечението на животното, тя изпочупила прозорци в клиниката.

Тогава също е  била задържана, а разследващите установили ,че Нурджан   живее  със средства с които  по нейни твърдения е  спонсорирана от фондация на Саудитска Арабия.

Нурджан Георгиева по думите на  прокурор Андреева  е била разследвана и  дали   е  проповядвала и разпространявала  ислямистка литература.

Живота и историята  на Нурджан Георгиева  е като от филмова лента, пише и пловдивското издание  „Густо нюз“ в своя публикация от 20.12.2010 г.

До 1996 г. тя се казвала Недялка, завършила е текстилен техникум. След дълго проучване на исляма решава да се откаже от християнството и да приеме мюсюлманската религия. Започнала да чете Корана, където най-много я развълнували разказите за истината и справедливостта.

Нурджан стана известна, когато през 2002 г. се закани да съди държавата в Страсбург, защото не й разрешили на документите за самоличност да бъде с кърпа на главата. Служителите от паспортното гише в Пето районно управление в Пловдив  поръчали на Нурджан да се върне с фотография, на която да се виждат двете й уши и един сантиметър от косата. „Никой не може да ме задължи да си махна кърпата, моята религия ми забранява“, заявила тогава Нурджан. До процес срещу държавата в Страсбург не се стигна, но бе заведено дело за промяна на закона за фотографиите на личните карти. То не приключи в полза на Нурджан, пише още изданието .

Тя спазва всеки ден петкратната молитва. Не посещава дискотеки, кафенета и други увеселителни заведения. Смята, че жената не може да се омъжи, ако някой не я запознае с бъдещия й съпруг. Съседите разказват, че Нурджан първоначално била дружелюбна, но напоследък се променила. Не отваряла почти на никого, нито пък общувала с приятели.

Ето какво пише  за  случая Нурджан Георгиева и  журналиста  Илиян Петров от  24 часа  в изданието от 20.12.2010 г.

„ С истерични писъци „Джихад“ ,“ Джихад“  36 годишната Нурджян Георгиева  стряскала съседите си  и отказвала да плаща асансьор , осветление и почистване  на  входа в бл. 82  в ЖК „Тракия „ се оплакали в медията съседи . Журналиста от 24 часа описва всичките случаи при които Нурджан е имала сблъсъци  със Закона  . Според съседите в блока  ходела с черни дрехи и забулена , не отваряла вратата  на никого . При ареста й  за държаното насила момиченце , по разказа на съседите й ,се наложило униформените да приложат сила , щели да разбият бравата и чак тогава Нурджан отворила . Живеела заедно с по- малката си  сестра  Мими. Двете били напълно различни , преди години каката заключила  по- малката си сестра навън , са свидетелствата на съседите . Пак преди години  и пак според свидетелства на съседите  пред 24 часа , майка им изчезнала  от апартамента , намерен бил изгорял труп в казан за смет, но жената не била идентифицирана .

Нурджан не работела но пристигали  пощенски записи от мюфтийството , съобщили пред медията още съседи .

„Никога не е била на служба при нас ,не сме пращали пари .Познавам я от 2 години ,идваше на джамия .Последно я видях през пролетта .Тя е радикална , не ни одобрява  възгледите . Например защо сме слушали музика . Контактува с араби ,при които работеше преди 1 година  в техен магазин в София“ казва   пред разследващия журналист от 24 часа  тогава ,бившият мюфтия  Осман Хилми.

След всички тези разкрития   хората от Вълкосел  настояват  властите  и органите на реда да проучат дали Нурджан Георгиева  не е издирвана  тъй като й се губят доста години от последните й подвизи и дали  не е опасна да съжителства с мирното население и децата  във Вълкосел както и със съпруга  и близките му .

 

коментара

Таблоид

Циганки се омъжват фиктивно за индийци

Публикувано

на

Жените от махалата в град Рила имали посредници, които уреждали сделките и ги водели до Кипър, където сключвали браковете

Някои от булките са глобени от съда заради многоженство, на други са спрени социалните помощи, защото вече имали съпруг с недоказани доходи

“Моят Мохамед беше най-хубав от всички. Не е от Кипър, но не си спомням откъде беше. Заведе ме в голям магазин и ми купи много дрехи. На подписването не бях с булчинска рокля, ама имаше много цветя. От сватбата нито съм го виждала, нито съм го чувала.”

Това разказва 38-годишната Галя от град Рила за сключения фиктивен брак в Кипър с мъж от Пакистан. Тя е една от 12-те жени от ромската махала в града, които преди няколко години ходили до Кипър, за да се омъжат фиктивно срещу заплащане.

Заминала с приятелки от махалата, а посредник ги настанил в апартамент. Там били 20-ина дни, докато дойде време за подписването.

“Каквото

поисках,

Мохамед ми

даваше

Беше много мил. Мисля, че държеше на мен. Секс обаче не сме правили”, категорична е Галя и свенливо признава, че искала наистина да заживее с него като семейство, ама не станало.

КМЕТЪТ ГЕОРГИ КАБЗИМАЛСКИ

Получила 500 евро и след като и другите жени се омъжили, всички се върнали обратно в България. Самолетният билет в двете посоки им бил платен от посредник, на когото тя твърди, че не помни името.

Галя казва, че има 2-3 деца и пак е бременна. Притеснява се от снимки, защото наскоро я снимали с мобилен телефон, а после много я болял коремът.

Дни след разговора ни Галя роди поредното си дете. Заради мизерията, в която живее, и невъзможност да се грижи за децата си, те били взети от социалните служби.

Емилия пък срещу 600 евро се съгласила на такъв брак с непознат чужденец, защото ѝ казали, че е фиктивен и след 3 месеца ще се разпадне “от само себе си”.

Добринка уж отишла да работи в Кипър с помощта на българка, но разбрала, че може само за няколко дни да получи лесни пари, като сключи брак с непознат. 

Добринка казва, че докато чакала датата на подписването, била в апартамент, където осигурявали храна.

Светла дори показва на телефона си фейсбук профила на своя жених Муклеш, който бил от Бангладеш. Категорична е, че никой не я е тормозил.

Стояла 15 дни в

жилище, където

ѝ носели храна, цигари и каквото си поиска. Подписала с Муклеш, взела 250 евро и се върнала. Като нея са направили Славка, Елена, Милка… А Жана и Павлина успели дори да се омъжат по два пъти.

Схемата с фиктивните бракове се разплела, когато в община Рила започнали да пристигат години по-късно документи от външното министерство. Оказало се, че много жени от махалата са съпруги на мъже от Индия, Шри Ланка, Пакистан и др. страни извън ЕС.

Кметът Георги Кабзималски подал сигнал до службите. Всички “кипърски булки” тук живеели на семейни начала с мъже, имали и по няколко деца. Заради сключените бракове обаче им спрели социалните помощи, защото се изисквало документ за доходите на законния мъж.

“Помогнахме на няколко жени да подадат документи за развод в Кипър, за да може да получават тук помощи. Това направихме обаче само за тези, чиито деца ходят на училище или на детска градина. Две вече са разведени, в ход е процедурата за още няколко”, казва Кабзималски.

28-годишната Жана С., която е от Петрич, но живее с мъж в Рила и има две деца, е успяла да се омъжи два пъти. Заради многоженство прокуратурата в Дупница я подведе под отговорност, а съдът ѝ наложи глоба от 1000 лв.  

Галя признава, че би искала да живее с Мохамед, за когото се омъжила в Кипър, но той изчезнал.

Първия път се омъжила за Давиндър от Индия. Срещу заплащане сключила граждански брак с него на 2 декември 2014 г. в Никозия. Направила го, защото нямала пари за семейството си тук. Посредничка в сделката била нейна приятелка.

През септември 2016 г. пък в ромската махала на Рила дошъл познат на Жана от Сандански, който ѝ предложил 1000 евро, за да сключи граждански брак с чужд гражданин. Тя се съгласила и отпътувала за Кипър, където на 6 октомври, без бракът ѝ с индийския гражданин да е прекратен, сключила в Никозия още един брак – с Мамун от Бангладеш.

Когато застанала пред съда в Дупница, се оправдала, че е подписвала документи ,без да знае какви са, и била подведена.

И Павлина Н.

също бе глобена

с 1000 лева

от съда

в Дупница за многоженство. На 23 септември 2015 г. в общинския съвет в Арадипу, област Ларнака, тя се омъжила за пакистанеца Азис А. На 24 юни следващата година пък отново станала булка на друг пакистанец – К. Х.

Историята с Павлина започнала през 2015 г., когато заминала на работа в Кипър. Там тя се съгласила на предложението на нейна позната от ромски произход да сключи граждански брак с чужденец срещу 500 евро. Така станала съпруга на пакистанеца Азис, когото видяла тогава за първи и последен път. През юни следващата година се срещнала с познат от Сандански, който ѝ предложил да сключи брак с чужденец пак за 500 евро. Павлина

не казала, че

вече е омъжена,

и подписала с

друг пакистанец След няколко години, когато документите пристигнали у нас, се разбрало за многоженството и Павлина също бе изправена на съд, но се отърва само с 1000 лв. глоба.  

Жените от Рила не се оплакват, че са били принуждавани да се омъжат. Някои откровено признават, че са го направили за пари. Други пък се оправдават, че са подписвали документи, без да знаят какво пише в тях. Като посредници в схемата посочват хора от Сандански и Благоевград, но без да знаят точните им имена и дали наистина са от тези градове.

Някои от жените

са станали и

собственички

на фирми

в този период, показа наша проверка.

Вероятно посредниците, възползвайки се от това, че разполагат с личните документи на “булките”, са им прехвърлили фирми. Галя например знае, че има няколко фирми, но мъжът, с когото контактувала по тези “бизнес дела”, я успокоил, че няма нищо престъпно.

Преди дни Гранична полиция и СДВР, под ръководството на Специализираната прокуратура, разкри и задържа организирана престъпна група, която се занимава с трафик на жени с цел брак с мъже от трети страни. В ареста са индиецът Мухамад Юсуф, Трайчо Найденов и сестрите Таня и Славка Тодорови от София. Част от задържаните са живеели в столичния кв. “Факултета”. По думите на разследващите групата е действала от 2015 г. и за това време са сключени поне 10 брака.

Групата набирала жени в София, с които мъже от Индия и Пакистан да сключат фиктивни бракове с цел нелегална миграция чрез законови разрешителни режими въз основа на сключени бракове с гражданки от ЕС. Подписването на браковете се е извършвало както в България, така и в страни от Западна Европа и в Кипър.

Впоследствие чуждите граждани се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване на територията на страни от Западна Европа, възползвайки се от сключените фиктивни бракове с българките. Жените, въвлечени в незаконната дейност, били принуждавани да съдействат на индийците и пакистанците пред съответните миграционни власти в различни страни – Австрия, Белгия, Дания и др.

Според разследващите браковете са сключвани първоначално в Кипър, а след това в Белгия, Дания, Австрия, както и в България.

Сумите, които са получили българките, са 1000-1500 евро на сключен брак, твърдят разследващите. Престъпната група е склонявала жените, като им е подсигурявала транспортните и битовите разходи. Давали са им указания, настанявали ги в наети под наем жилища, където идвали индийци и пакистанци. В някои случаи на жените им е намирана фиктивна работа, така че да се възползват от социалната система.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

19 къщи за гости в град в Югозапада на прицел на прокуратурата заради злоупотреба с евросредства

Публикувано

на

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства.

Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР.

Проверката се извършва от икономическа полиция.

В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд „Земеделие“. Те се проверяват от началото на тази седмица. Засега не се обявяват резултати и констатации. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев поясни:

„И на икономическа полиция е възложена проверка относно нощувките. Искат и от нас справки – разрешение за строеж, удостоверение за въвеждане в експлоатация, удостоверение за категоризация, колко звезди е, отговарят ли на условията. Относно броя на реализираните нощувки те минават само през „Местни данъци и такси“.

Градоначалникът не скри, че за месец април, когато имаше празници и къщите за гости бяха пълни, не е внесен нито един лев туристически данък в общинската хазна./pirinsko.com/

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ