За 100 000 долара са били изнудвани вдовицата и съдружници на изчезналия сикаджия Кирил Цветанов-Буята от Благоевград.

Това сочат данни от приключило разследване срещу трима представители на местния ъндърграунд. Според обвинението, след като се провалила схемата за бързи пари на Венцислав Сотиров-Мишката, той организирал палежи на пет коли на вдовицата и партньори на потъналия вдън земя Буята.

 

Районната прокуратура в Благоевград е приключила разследването и е внесла в съда обвинителен акт срещу Венцислав Сотиров – Венци Мишката, Николай Атанасов-Малкия и Спас Покровнишки-Покровнишкия. Те са подведени под наказателна отговорност за пет палежа. Очаква се да бъде насрочена дата за провеждане на първото разпоредително заседание по делото. Тримата обвиняеми са стари познайници на полицията, осъждани са.

 

Предисторията на палежите започва в далечната 2006 г. По това време сикаджията Киро Буята става съдружник в новосъздадена фирма и е в приятелски отношения с Венци Мишката. През май същата година Буята излязъл от дома си и сякаш потънал вдън земя. Издирването му не дава резултат и така пет години по-късно съпругата му подала молба съдът да обяви смъртта му и искът е уважен.

 

Възползвайки се от това обстоятелство, обвиняемият Сотиров предявил претенции към наследниците на Буята за връщане на заем от 100 000 долара, информира България днес.

 

Впоследствие по престъпен начин решил да предприеме действия за събирането на сумата, за която твърдял, че е дадена в заем на изчезналия. Според обвинението Венци Мишката решил да настоява и пред другите съдружници във фирмата за връщането на заема. След като получил отказ, Мишката се заканил, че ако до три дни не му върнели парите, „ще стана лошо, ще им подпали фамилиите и ще им разкаже играта“.

 

Според прокуратурата така се стигнало до палежите на пет коли – „Мерцедес“, „Мазда“, „Пежо Партнер“, „Рено Меган“ и „БМВ Х5“, управлявани от жената, съдружници и роднини на Буята. Криминалисти установяват, че за огнената вендета Венци Мишката наема срещу хонорар Ники Малкия.

 

Той пък възлага палежите на Покровнишкия, който приел офертата, защото бил в тежко материално положение и имал нужда от пари. За палежите се подготвил със смес от бензин и нафта в туба. Така в периода от 14.07.2014 г. до 30.09.2014 г. престъпният план е изпълнен. Нанесената щета от подпалването на петте коли е на обща стойност 41 530 лева.

 

Пред водещия разследването следовател и в присъствието на адвокат обвиняемият Венцислав Сотиров се възползвал от правото си да не дава обяснения. Другите двама подведени под наказателна отговорност – Ники Малкия и Спас Покровнишки, се признали за виновни и поддържали дадените обяснения в предходни разпити, включително и тези пред съдия.

 

Богато кримидосие

 

Богато криминално досие има Венцислав Сотиров-Мишката. Осъден е на три години условно с пет изпитателен срок, след като е задържан при спецакция срещу наркоразпространението в Благоевград преди две години. Мишката сключва споразумение със спецпрокуратурата, което е одобрено от съда през февруари 2018 г. Името на Сотиров попада за пръв път в полицейските рапорти като гард на боса на силовата групировка „Бизнес интернешънъл“ Радослав Балев, открит впоследствие мъртъв в Македония. През 2000 г. двамата пребиват бившия си съдружник Пламен Джудиста, защото се опитал да сложи ръка на бизнеса с наркотици, автокражби и износ на проститутки за Гърция и Македония. Сотиров и Балев са задържани. Престояват в ареста два месеца, след което следственото дело за побоя отива в графа „висящи“.

 

През 2004 г. Венци Мишката и шестима негови авери отвличат, заключват в хотел и пребиват вносителя на коли Владимир Иванов заради дълг от 112 000 евро. Ченгета освобождават заложника, а Мишката бяга в Италия. Обявен е за издирване, но се връща сам и се присламчва към групировката на Киро Буята. Остава под крилото на сикаджията до мистериозното му изчезване през 2006 г. В досието си Мишката има дела по Указа за борба с дребното хулиганство, рекет и изнудване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене