От днес тече 5 дневния срок за насрочване на извънредна сесия в Гърмен по казуса училището в Рибново

След драматичната  и скандална сесия  в четвъртък и взетото решение ,вече тече  срока  от 5 работни  дни след който  в Гърмен  се очаква насрочване на извънредно заседание на ОБС.

В петък  директора на СУ“ Йордан Йовков“ в Рибново , Манчо Джуркин изпълни  решението на  съветниците и внесе в администрацията на  общината  препоръчаните му на сесията предния ден докладна записка и документи за проектиране и строителство на новия училищен корпус.

Според решението на ОБС Гърмен след изтичането на гласувания  срок от пет работни дни след подаването на документите от Джуркин, който изтича в този петък  още  в следващия понеделник би следвало да бъде свикана  извънредна сесия  на която да бъде гласувана и приета докладната  и да бъде даден старта на  проектирането и респективно на  строителството .

До това решение се стигна както писа  Топ Преса , на инфарктна сесия преди седмица на която присъстваха целият учителски колектив на СУ“ Йордан Йовков“ в Рибново, представители на  Обществения съвет в селото и жители на  село Скребатно които настояха пред  законодателния орган бързи решение на процедурите за старта на проектирането и строителството на новият училищен корпус  и реновиране на настоящата училищна сграда   както и за възстановяване на изгорялата в началото на януари  тази година сграда в центъра на село Скребатно .

Директора Джуркин и  кмета Минка  Капитанова си размениха взаимни обвинения за липса на каквито и да са документи по казуса – проектиране и строителство на новия училищен корпус в Рибново  и за  цялостното реновиране на настоящата училищна сграда в Рибново и филиалът  в село Осиково за които първоначални дейности  са осигурени преди месеци средствата от Министерството на образованието и науката .

Веднага след  медийното отразяване на  скандала  по време на  февруарската сесия  на ОБС Гърмен около строителството на новия  училищен корпус в училището  в Рибново и заиграването че до момента няма внесени никакви  документи  за въпросното строителство , от Министерството на образованието  реагираха светкавично и изпратиха за сведение и доказателство внесената там още през ноември  миналата година докладна записка от кмета Минка Капитанова   приета от  канцеларията на министър Красимир Вълчев с вх. № 1002-2966 на 08 .11. 2018 година в уверение на това ,че кметът Капитанова е отлично и детайлно запозната с проблема , с недостига на класните стаи  както и, че общината е съпричастна с  проблемът в училището в Рибново  и реализирането на проекта  според докладната на кмета Капитанова е  придобил задължителен  характер .

По настояване на  образователния министър Красимир Вълчев публикуваме дословно  докладната записка на кмета на община Гърмен Минка  Капитанова и  съпричастността й  и отличното познаване  на проблема в училището в Рибново с молба той да бъде решен в най- кратки срокове .

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката ,

Години наред училището в село Рибново  изпитва остра нужда ,от недостиг на класни стаи ,въпреки двусменния режим на  обучение . Тази година недостигът на класни стаи в училището  има застрашителни размери .Шест от паралелките нямат класни стаи ,въпреки че за класни стаи са пригодени коридори, мазета, дори и училищната столова . В малките класни се блъскат по двадесет и шест а понякога и по двадесет  и осем ученика  .Искам да знаете , че държавата е вложила пари за изграждане  и  разширение на втория етаж  на училището  през далечната 1974 година и то с доброволен труд на местните жители .

Община Гърмен има изготвен  проект във фаза „Идейна“ ,който бе представен  по най- тържествен начин след публична изява по проект“Твоят чс“на 30.05.2017 г. където присъстваха  президента  на Р.България /2012 -2017/ , д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“,Петър Николов –зам. министър на образованието и науката , Ивайло Златанов- Началник на Регионалното управление на образованието , Минка Капитанова – кмет на община Гърмен ,Мустафа Улан – заместник кмет , Исмет Узунов – председател на ОБС-Гърмен, , Феим Иса – кмет на с. Рибново ,  общинските съветници Росен Соленков, Верхат Ислямов, Ари Авдиков, Ибрахим Джуркин,  евродепутата Асим Адемов  и народните представители от 44-то  Народно събрание Димитър Гамишев и Богдан Боцев . ,Айдън Мохамед – районен мюфтия и много други .

Съгласно чл.4 от преходните и заключителни разпоредби на  Наредба №10  от 01.09. 2016 година , за организация на дейностите в училищното образовани е „  В срок до началото на учебната 2020-2021 година , директорът на училището в сътрудничество с общината създава необходимите условия  полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обяд“ именно вмененото ми задължение в този параграф ме кара за пореден път да се обърна към Вас. Сами разбирате ,че това не е възможно да се случи със средствата от делегирания бюджет на училището или на общината .

Това е повода да се обърна към Вас с молба  да включите вече изготвения  идеен проект за разширение на  училището в  село Рибново в предстоящото разглеждане на държавния бюджет за 2019 година .

Знам ,че едва ли ще намерите време в детайли да разгледате проекта за разширяване и реновиране на училищната сграда ,  ето защо накратко ще Ви запозная с него .

Проекта предвижда цялостно реновиране  на съществуващата сграда  и дворното място ,изграждане на физкултурен салон с прилежащи към него  съблекални и санитарни помещения , изграждане на триетажна сграда с 12 класни стаи и хранилища за тях ,библиотека заседателна зала, учителска стая ,фитнес зала, лекарски кабинет, компютърни   кабинети, дентален кабинет, бюфет, спортни площадки и всичко необходимо ,за да отговаря на съвременните изисквания за едно ново и модерно училище .Всичко това е съчетано и свързано с топла връзка към съществуващата училищна сграда и училищния стол ,имайки предвид ,че Рибново е планинско село и терена ,в който е разположена училищната сграда е доста хълмист и се налагат много изкопни работи за реализиране на проекта ,което още повече оскъпява неговата стойност.  Тъй като проекта ще изисква много средства ,той е разработен на три основни етапа при проектирането както следва :

Първи етап: Изготвяне на проект за изграждане на нов корпус към училището .

Втори  етап: Изготвяне на проект ,обхващащ строително ремонтни  дейности в съществуващата  сграда ,с включени енергийно ефективни мерки, мерки за осигуряване на достъпна среда, ново оборудване и обзавеждане .

Трети  етап : Изготвяне на проект ,обхващащ ,дейности по реконструкция и благоустрояване на дворно пространство в зоната на училището.

В СУ“ Йордан Йовков“ в с. Рибново през учебната 2018/2019 година се обучаван  в 1- 4-ти  клас 11 паралелки ,в 5-ти -7-ми клас 6 паралелки , и в 8 -ми- 12- ти клас 7 паралелки ,общо 24 паралелки ,от които 14 са на целодневно обучение .

Училището е средищно и в него се обучават ученици от съседните села Осиково и Скребатно –общо от двете села 40 ученици  подлежащи на задължително обучение и още 11 ученици в гимназиален етап . Общо учениците в дневна форма на обучение в СУ „Йордан Йовков“ в село Рибново са  467,като 313  от тях са на целодневно обучение . В самостоятелна форма на обучение са 43-ма ученици .  От данните с които разполагаме е видно, че родените които подлежат на задължително обучение са както следва .

През 2012 год.  посените в Рибново са 48 в Осиково – 7  общият брой деца е  55

През 2013год.  в Рибново  родените са 35 , в Осиково -7 общ брой деца – 41.

2014 год. в Рибново родените деца са 50 , в Осиково – 6  общо 56 деца .

През 2015 год. 46 деца са родени в Рибново и 8 в Осиково  – общ брой – 54 .

През 2016 год. родените в Рибново деца са 45 ,в Осиково -8  -общият брой е – 53

През 2017 год. родените в Рибново деца са 32 ,в

Осиково -4  общ брой- 36.

От изнесените по- горе данни е видно ,че  средно годишно  се оформят трайно по две паралелки , имайки предвид ,че учениците от с. Рибново и с. Осиково почти не напускат родните си места .

От анализа който Ви предоставям се вижда ,че при броят на класните стаи /общо15/ и при наличие на 24 паралелки /14 от тях на целодневно/,въпреки двусменния режим, сме принудени да правим и невъзможното, за да се води нормален учебен процес.

Имайки предвид чл.4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба №10 /01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование ,реализирането на проекта придобива задължителен характер

Подписа  под докладната  до Министъра ва МОН е на кмета на община Гърмен Минка Капитанова .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене