Община Благоевград отбелязва Националния празник на България с богата програма 

Редица мероприятия, посветени на Националния празник, ще се проведат в Благоевград.

Начало на програмата по повод 141 години от Освобождението на България от турско робство ще бъде поставено в 9.30 часа с  панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински, в двора на църковен храм „Въведение Богородично“.

Денят ще продължи с шествие от два лъча. Единият лъч ще тръгне в 10.20 часа от сградата на Съдебна палата, по  улица „Тодор Александров“, „Ларго мол“ , ул. „Тракия“ и ще стигне до пл. „Македония“ . Парадът на училищата ще бъде предвождан от  Детско- юношески духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В 10.30 часа ще бъдат положени цветя  на паметната плоча в чест на посрещането  на руските освободителни войски в градинката пред централен вход на стадион “Христо Ботев”, откъде тръгва и другият  лъч. Той ще премине по улица „Трети март“. Двете шествия ще се слеят на площад „Македония“, където в 11.00 часа  ще бъде издигнат националния флаг и ще прозвучи химна на Р България. Пред жители и гости на града ще бъде отслужен молебен за благоденствие на българския народ от свещеници от благоевградския църковен храм „Въведение Богородично“. Благоевградската общественост ще сведе глава и пред паметника на героя Гоце Делчев, където ще бъде извършен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Свободата на България.

   В празничния ден, за жителите и гостите на Благоевград ансамбъл „Пирин“ и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще покажат българското, ще напомнят, че традициите живеят и че се съхраняват и предават от поколения. Ще бъдат припомнени паметни и славни моменти от бележитата 1878 година, ще бъдат рецитирани и едни от вечните български стихотворения писани от едни от най-великите българи.

   Община Благоевград кани всички жители и гости на Благоевград да се включат в честванията по повод Свободата на България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене