Свържете се с нас

Политика

Инфарктна сесия в Гърмен, учителите от Рибново и жители на Скребатно обсадиха залата на ОБС

Публикувано

на

Инфарктна сесия в Гърмен, учителите от Рибново и жители на Скребатно обсадиха залата на ОБС с настоятелни искания за  бързи решения и ясни процедури за строителството на новия училищен корпус в Рибново и възстановяването на изгорялата сграда в Скребатно

Бързи решения без протакане и подмолно заиграване с процедурите относно строителството на новия училищен корпус в Рибново и възстановяването на изгорялата сграда в село Скребатно, поискаха вчера по време на редовното заседание на ОБС Гърмен, учителският колектив на СУ „Йордан Йовков“ в Рибново и  група жители на село Скребатно, които изпълниха до краен предел залата и настояха за бързи, адекватни и коректни решения по наболелите проблеми и в двете села.

След дълги дебати и препирни общинските съветници взеха решение в рамките на 5 работни дни директора на училището в Рибново, Манчо Джуркин да внесе в администрацията в Гърмен докладна записка за проектиране и поетапно изграждане на нов учебен корпус, физкултурен салон, саниране на настоящата училищна сграда и ремонт на училищния филиал в село Осиково.

Решението на общинските съветници е също, веднага след внасянето на докладната от директора Джуркин да бъде насрочено  извънредно заседание на ОБС за приемането на документа и стартиране на последващите процедури.

Относно изгорялата сграда в село Скребатно съветниците от Гърмен взеха две решения първото: за възстановяване на унищожената от пожара част от сградата, общинска собственост – кметство, читалище, библиотека и пенсионерски клуб.

И второто решение бе, че ОБС дава право на частните собственици да възстановят тяхната собственост от изгорялата сграда  в същия вид  и параметри както преди пожара. Става въпрос за двата магазина и ресторанта които също изгоряха в едно със сградата при големият пожар през януари в село Скребатно.

 „Радвам се, че общинският съвет въпреки напрежението разбра истината и взе мъдро решение както за училището в Рибново така и за  възстановяване на изгорялата сграда в Скребатно, която е прекалено свидна и скъпа за всички жители на селото та и макар и за тези, които отдавна не живеят в него. Още утре ще отида и ще внеса всички документи които искат от администрацията в Гърмен за да се даде най- после старта на проектирането и строителството на новия училищен корпус защото класните стаи не достигат изобщо, ученици учат в стола и коридорите и строителството е от изключителна важност и  необходимост още повече че парите са осигурени от Министерството на образованието, заяви Манчо Джуркин, който не дочака края на заседанието и научи добрата новина по- късно.

Иначе, вчерашното заседание на ОБС в Гърмен тръгна с напрежение и противоречиви мнения „ за „ и „против“ дали председателят на ОБС Исмет Узунов да допусне да бъде прочетена декларация от директора на училището в Рибново Манчо Джуркин, след която и двете страни буквално се заляха с взаимни обвинения.

От една страна кмета на общината Минка Капитанова обвини директора на училището в Рибново, Манчо Джуркин, че не е внесъл своевременно необходимата документация и докладна записка за възлагане на проектирането и респективно за възлагане на обществената поръчка за строителството на новия училищен корпус и ремонтните дейности на училището в Рибново и филиала му в Осиково.

Капитанова бе категорична, че ще държи Закона да бъде спазен като не се ангажира със срокове за процедурите и започването на строителството както в Рибново и Осиково така и за възстановяването на изгорялата сграда през първите дни на януари в село Скребатно. Тя заяви още че казусът бил сложен и се изисквало проучване и набавяне на необходимата документация, което нажежи още повече обстановката в залата.

От своя страна училищния директор Манчо Джуркин пък оспори твърденията на кмета Капитанова като заяви, че преди седмица е бил поканен в общината да напише докладна записка до кмета Капитанова от негово име, която била предварително подготвена и със следния текст за решение:

 1/ Дава съгласие в УПИ -10 ,кв.12 по плана на село Рибново, към училище – публична общинска собственост, да се изгради пристройка  към съществуващата сграда в северозападната част на имота, като възложител е община Гърмен.

2/ Проектирането и изграждането на обекта да се извърши със средства от бюджета на СУ „Йордан Йовков“ село Рибново.

Джуркин заяви пред ОБС и пълната зала, че след остра реакция, че така предложената му докладна записка е незаконосъобразна, тя тихомълком изчезнала от дневния ред на вчерашната сесия като зададе и въпроса, какво се е случило с внесеното от него искане до кмета Минка Капитанова на 29.01. 2019 год. с изх.№ 492 и защо то отсъства от дневният ред на заседанието.

От името на учителския колектив и от името на родителите на учениците в Рибново, както и от името на жителите на селата Осиково и Скребатно, Манчо Джуркин заяви, че ако до следващата седмица проблемите с увъртането и бавенето на процедурите за належащите  строителства не бъдат разрешени, жителите и на трите села ще се съберат да протестират пред общината в Гърмен, че ще се организират граждански неподчинения със затваряне на кръстовища и блокиране на административния център, защото хората смятали, че кмета Капитанова умишлено бави проекта, защото не тя, а директорът на училището е избран за възложител. „Иска тя да е възложител, иска тя да си вземе комисионна, ето това е истинският проблем, назован ясно и точно, говори за точки и алинеи, а тя изобщо не ги познава”, заяви твърде ядосан от развоя на дискусията директорът на училището в Рибново, Джуркин.

„Това са клевети. Нямаме все още докладна записка от директора на училището. Той отказва да внесе такава, защото ние трябва да се съобразим с това какви са нуждите, няма как аз да знам, дори да отидем на място, той трябва да каже каква нужда има, колко класни стаи са необходими, за да се проектира това нещо”, коментира също афектирана, кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Както се казва истината се ражда в спора, така се случи и на инфарктната вчерашна сесия в Гърмен на която в крайна сметка се стигна до  добри решения които върнаха надеждите на родители и учители от Рибново и Осиково, че новото училище ще бъде построено и на хората от пострадалото от големия пожар село Скребатно, че изгорялата сграда ще бъде възстановена.

коментара

Политика

Веселин Марешки: Ще гласувам „за“ Истанбулската конвенция

Публикувано

на

Този вот на недоверие е излишен и ще има обратен ефект за тези, които го внасят. Те се опитват да ни покажат кой колко е крал. Това не е нужно на страната. Това е безмислено загубен пленарен ден. Това каза Веселин Марешки, председател на ВОЛЯ и зам.-председател нба НС в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„БСП са опозиия, но не са алтернатива. Срещу тях има най-много обвинения за корупция“. посочи бизнесменът.

„Репликата ми, че ще гласувам с третата си част беше към Корнелия Нинова. Имах предвид, че има и свободни хора, които гласуват по съвет. За нас БСП и ГЕРБ са двете страни на едно и също. Един успешен вот на недоверие ознавава да падне правителството. Ние обаче Не можем да тласнем държавата в хаос. Избираме стабилността. Няма алтернатива на това правителство. Заради черният ПР срещу нас ие не можем да израстнем и хората да видят алтернатива  нас“, подчерта Марешки.

„За работа срещу корупцията винаги сме готови. Когато дойде алтернативата ще подадем сигнал. Ние следваме сигналите на хората“.

Веселин Марешки коментира и съмненията, че има пробив в системата на митниците.“Това се оказа, че е поредния кьорфишек. Крадецът вика: „Дръжте крадеца“. С това се опиват да разсеят безобразията при ценообразуването на пазара на горивата“, заподозря Марешки.

От думите на Марешки стана ясно, че за миналата година фирмите му са били на печалба затова нямал нужда да влиза в контрабандни схеми. Освен това можел да си позволи да продава на минимална надценка.

Имам политическа бухалка над главата, а не политически чадър.

По отношение на Истанбулската конвенция, Марешки каза, че ще я подкрепи, защото бил срещу насилието над жените.novini.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Политически шамар: Каракачанов и Джамбазки с гръмко изказване – Патриотите сразиха БСП

Публикувано

на

С Ангел Джамбазки се познаваме от 1995 година. Едно младо момче дойде във ВМРО да търси литература за Македония и други патриотични неща. Ангел си извървя целия път от обикновен член до заместник-председател на ВМРО и евродепутат. Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Заедно с него гостува и водачът на листата на партията Ангел Джамбазки. „Във ВМРО ме доведе домашното възпитание. Всички мъже в моето семейство са били офицери. Когато си възпитаван в родолюбие, търсиш организация, която ти подхожда“ заяви той.

„Наблюдавам едно сплотяване на патриотичния вот около Ангел Джамбазки“, каза Каракачанов.

Според водачът на листата на ВМРО основната битка на партията не е с ВМРО, а с ДПС.

„Предполагам, че премиерът има нещо предвид, когато казва, че се готви „Нов Костинброд“. Аз нямам такава информация, но цялата компроматна кампания предполага нещо подобно“, разкри вицепремиерът.

„Притежавам имот в „Овча купел“. Общо 46 квадрата с мазето. И една ливада, в която, за ужас на съседите, има само тръни“, призна Джамбазки.

„Къде е проблемът с моя имот? Тази тереса не е обща част, а е моя. Тя не е остъклявана, не е и усвоена. Просто трябваше да се хвърли една тераса по някого“, коментира от своя страна Красимир Каракачанов във връзка с компроматите, изнесени по негов адрес.

„Виждате, че вчера или онзи ден лидерката на БСП и водачката на листата им не казаха почти нищо какво ще правят в Европа, а говориха само срещу Борисов“, негодува лидерът на ВМРО.

„Няма какво да ме притесняват проверките на политици за наличие на офшорни сметки и сметки в чужбина. Нито аз, нито някой от моето семейство притежава такива сметки“, отсече той.

„Последните внушения от последните седмици говорят, че президентът Радев прави опити да се намеси в избора на главен прокурор“, обяви Каракачанов.

„Ако стана евродепутат, ще настоявам за нулева миграция, за твърда граница. Не трябва да се допуска незаконно преминаване на границата. Ако има такова, трябва да се разследва“, заяви Ангел Джамбазки.

Според военния министър сделката за Ф-16 не е пропаднала. „Преговорите вървят бавно. Не мога да кажа дали цената на сделката ще скочи. Рамка има, но парламентът с последното си решение гласува възможността да разширим рамката и да започнем преговори с Ф-16. Изпълняваме тези две неща, но не можем да говорим за цена по-висока от тази, която е оферирана. Ние преговаряме за по-ниска цена от оферираната. Убеждаваме ги в хода на разговорите, че някои от разходите са ненужни“, коментира вицепремиерът.

„Тимерманс прекара месеци в София, за да лобира да промени нашите традиции. Тимерманс прекара месеци тук, за да лобира Истанбулската конвенция“, отсече Ангел Джамбазки по отношение на кандидата на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия.

„Много ми е интересно тези две дами, които подкрепят Тимеранс, как ще се обясняват после. Те, както обикновено, в Европа говорят едно, а в България друго“, възмути се водачът на листата на ВМРО.

„България трябва да си отстоява и ще си отстоява всички договорености в договора за приятелство с Македония“, сподели Красимир Каракачанов на въпрос как ВМРО гледа на кандидатурата на Македония за влизане в Европейския съюз.

„В Македония казах на Заев, че няма как от една страна да стоят техните 50-годишни лъжи и фалшификации, а от друга страна да стоят 200 години исторически факти и данни. Няма как от лъжата и от истината да направим сурогат“, категоричен е вицепремиерът.

„Кабинетът е стабилен. Призовавам всички български патриоти, ако идеята е да отстояваме българския интерес в Брюксел, да гласуват с номер 3 в бюлетината“, заключи лидерът на ВМРО./pik.bg/

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ