Свържете се с нас

Политика

Инфарктна сесия в Гърмен, учителите от Рибново и жители на Скребатно обсадиха залата на ОБС

Публикувано

на

Инфарктна сесия в Гърмен, учителите от Рибново и жители на Скребатно обсадиха залата на ОБС с настоятелни искания за  бързи решения и ясни процедури за строителството на новия училищен корпус в Рибново и възстановяването на изгорялата сграда в Скребатно

Бързи решения без протакане и подмолно заиграване с процедурите относно строителството на новия училищен корпус в Рибново и възстановяването на изгорялата сграда в село Скребатно, поискаха вчера по време на редовното заседание на ОБС Гърмен, учителският колектив на СУ „Йордан Йовков“ в Рибново и  група жители на село Скребатно, които изпълниха до краен предел залата и настояха за бързи, адекватни и коректни решения по наболелите проблеми и в двете села.

След дълги дебати и препирни общинските съветници взеха решение в рамките на 5 работни дни директора на училището в Рибново, Манчо Джуркин да внесе в администрацията в Гърмен докладна записка за проектиране и поетапно изграждане на нов учебен корпус, физкултурен салон, саниране на настоящата училищна сграда и ремонт на училищния филиал в село Осиково.

Решението на общинските съветници е също, веднага след внасянето на докладната от директора Джуркин да бъде насрочено  извънредно заседание на ОБС за приемането на документа и стартиране на последващите процедури.

Относно изгорялата сграда в село Скребатно съветниците от Гърмен взеха две решения първото: за възстановяване на унищожената от пожара част от сградата, общинска собственост – кметство, читалище, библиотека и пенсионерски клуб.

И второто решение бе, че ОБС дава право на частните собственици да възстановят тяхната собственост от изгорялата сграда  в същия вид  и параметри както преди пожара. Става въпрос за двата магазина и ресторанта които също изгоряха в едно със сградата при големият пожар през януари в село Скребатно.

 „Радвам се, че общинският съвет въпреки напрежението разбра истината и взе мъдро решение както за училището в Рибново така и за  възстановяване на изгорялата сграда в Скребатно, която е прекалено свидна и скъпа за всички жители на селото та и макар и за тези, които отдавна не живеят в него. Още утре ще отида и ще внеса всички документи които искат от администрацията в Гърмен за да се даде най- после старта на проектирането и строителството на новия училищен корпус защото класните стаи не достигат изобщо, ученици учат в стола и коридорите и строителството е от изключителна важност и  необходимост още повече че парите са осигурени от Министерството на образованието, заяви Манчо Джуркин, който не дочака края на заседанието и научи добрата новина по- късно.

Иначе, вчерашното заседание на ОБС в Гърмен тръгна с напрежение и противоречиви мнения „ за „ и „против“ дали председателят на ОБС Исмет Узунов да допусне да бъде прочетена декларация от директора на училището в Рибново Манчо Джуркин, след която и двете страни буквално се заляха с взаимни обвинения.

От една страна кмета на общината Минка Капитанова обвини директора на училището в Рибново, Манчо Джуркин, че не е внесъл своевременно необходимата документация и докладна записка за възлагане на проектирането и респективно за възлагане на обществената поръчка за строителството на новия училищен корпус и ремонтните дейности на училището в Рибново и филиала му в Осиково.

Капитанова бе категорична, че ще държи Закона да бъде спазен като не се ангажира със срокове за процедурите и започването на строителството както в Рибново и Осиково така и за възстановяването на изгорялата сграда през първите дни на януари в село Скребатно. Тя заяви още че казусът бил сложен и се изисквало проучване и набавяне на необходимата документация, което нажежи още повече обстановката в залата.

От своя страна училищния директор Манчо Джуркин пък оспори твърденията на кмета Капитанова като заяви, че преди седмица е бил поканен в общината да напише докладна записка до кмета Капитанова от негово име, която била предварително подготвена и със следния текст за решение:

 1/ Дава съгласие в УПИ -10 ,кв.12 по плана на село Рибново, към училище – публична общинска собственост, да се изгради пристройка  към съществуващата сграда в северозападната част на имота, като възложител е община Гърмен.

2/ Проектирането и изграждането на обекта да се извърши със средства от бюджета на СУ „Йордан Йовков“ село Рибново.

Джуркин заяви пред ОБС и пълната зала, че след остра реакция, че така предложената му докладна записка е незаконосъобразна, тя тихомълком изчезнала от дневния ред на вчерашната сесия като зададе и въпроса, какво се е случило с внесеното от него искане до кмета Минка Капитанова на 29.01. 2019 год. с изх.№ 492 и защо то отсъства от дневният ред на заседанието.

От името на учителския колектив и от името на родителите на учениците в Рибново, както и от името на жителите на селата Осиково и Скребатно, Манчо Джуркин заяви, че ако до следващата седмица проблемите с увъртането и бавенето на процедурите за належащите  строителства не бъдат разрешени, жителите и на трите села ще се съберат да протестират пред общината в Гърмен, че ще се организират граждански неподчинения със затваряне на кръстовища и блокиране на административния център, защото хората смятали, че кмета Капитанова умишлено бави проекта, защото не тя, а директорът на училището е избран за възложител. „Иска тя да е възложител, иска тя да си вземе комисионна, ето това е истинският проблем, назован ясно и точно, говори за точки и алинеи, а тя изобщо не ги познава”, заяви твърде ядосан от развоя на дискусията директорът на училището в Рибново, Джуркин.

„Това са клевети. Нямаме все още докладна записка от директора на училището. Той отказва да внесе такава, защото ние трябва да се съобразим с това какви са нуждите, няма как аз да знам, дори да отидем на място, той трябва да каже каква нужда има, колко класни стаи са необходими, за да се проектира това нещо”, коментира също афектирана, кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Както се казва истината се ражда в спора, така се случи и на инфарктната вчерашна сесия в Гърмен на която в крайна сметка се стигна до  добри решения които върнаха надеждите на родители и учители от Рибново и Осиково, че новото училище ще бъде построено и на хората от пострадалото от големия пожар село Скребатно, че изгорялата сграда ще бъде възстановена.

коментара

Политика

Лидерът на ”Атака”: Симеонов и Каракачанов ще извиват ръцете на Борисов под диктовката на Цветанов

Публикувано

на

Аз съм против сътрудничество с ВМРО и НФСБ на тези местни избори. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов постъпиха по подъл начин. Те може да си сътрудничат, но аз подозирам игра. Те ще бъдат подпомогнати от Цветан Цветанов. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по НТВ.

Симеонов се е изказал революционно за разграничаване от ГЕРБ. Това е станало след среща между Симеонов и Цветанов на Жеравна. След тази среща Симеонов излезе с информация, че тази есен ще преразгледа сътрудничеството си с ГЕРБ. Значи тези две партии- ВМРО и НФСБ извиват ръцете. Имам данни, че тези две партии ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Има скърцане в структури на ГЕРБ –  в Русе, в Добрич. Това ще се използва от Цветанов и той неофициално ще ги насочва към гласуване в полза на НФСБ и ВМРО.

Те не смятат, че трябва се крият. Всяка година ходят на събора да се снимат. Симеонов и Цветанов бяха много близки. Симеонов не веднъж е посочвал, че Цветанов трябва да е премиер. Той твърдеше, че трябва да има коалиция между ГЕРБ и патриотите, но Борисов да не е премиер.

Сега нещата излизат наяве. Каракачанов си мълчи, значи се съгласява със Симеонов. Те ще извиват ръцете на Борисов, да искат някакви неща, да търгуват и да търсят някакъв друг вариант с ГЕРБ. Аз нямам свръхпретенции. Не променям и условията на договорката ни.  Трябва да си довършим мандата и да направим пенсиите 300 лв.

В периода на ОП, коалиция създадена от мен, изместихме ДПС от третата позиция в парламента. Сега това не е така. ДПС са дали банкет, когато мен ме изключиха. Не е изключен вариант да се кандидатирам за кмет на София. Няма яснота кой ще се явява от големите партии. Това е ключово място. Няма да играя подли и коварни игри, както го замислят Симеонов, Каракачанови  Цветанов. Не съм чула Мая Манолова да е заявила своята кандидатура. Скокове в различни посоки  да подкрепяме опоненти на ГЕРБ не е невъзможно./provaton.bg/

коментара

Продължете с четенето

Новини

Слави Трифонов е новият Бареков, гръмнаха социолози! Вижте колко процента ще вземе шоумена, ако изборите бяха днес

Публикувано

на

В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така и откъм политически и обществени страсти, Барометър България е провела бързо телефонно проучване на нагласите на българите – електорални и житейски. Участниците в анкетата бяха питани дали са доволни от финансовото си положение и ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа формация биха гласували.

 Доволни ли сте от финансовото си положение?

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата.

 Ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували?

След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със скандали и противоречия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални нагласи. За мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в „ножицата“ на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.

ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат т.нар. патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се „малка коалиция“.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ