Свържете се с нас

Разследване

ОБНОВЕНА! След публикациите на Топ Преса и предаването НЕУДОБНИТЕ! Пращат на съд обвинените в убийството на Емил Пиргов от ЧЕЗ – Гоце Делчев!ДОКУМЕНТИ!

Публикувано

на

Вероятно ще си спомните жената, чиято история разказахме в Топ Преса и предаването „Неудобните“ само преди седмица. Историята на една жена, която търси справедливост за смъртта на мъжа си. Тя се казва Искра Пиргова, губи съпруга си Емил преди 2 години и половина, при трудова злополука, която обаче работодателят „ЧЕЗ“ и застрахователят „Армеец“ наричат по друг начин, за да не плащат обещетение.
Две години Искра се бори със системата, обикаля институциите, води дела и протестира-мълчаливо пред сградата на ЧЕЗ.
Ние, решихме да помогнем на Искра, защото съдбата на тази жена ни разтърси. Дадохме гласност и тръгнахме да търсим отговори….
Само седмица, след като обявихме, че заставаме до Искра и ще търсим справедливост, се случи „чудо“. Някой прокурор се е „сетил“ да внесе обвинителен акт срещу двама от сочените за виновни за смъртта на Емил, негови колеги.
Много ни се иска, да вярваме, че това е началото на края на мъките и борбата на Искра! Имаме, обаче сериозен опит до момента и затова винаги поставяме под съмнение всичко, още повече, когато на някого му е отнело 2 години, за да свърши нещо! Ето защо, ние, ще продължим да питаме, ще търсим, ще разследваме – успоредно с действията на съд и прокуратура, защото вярваме, че проверката е висша форма на доверие!
Ние сме с Искра и ще бъдем с нея, докато получи справедливост!

Окръжна прокуратура  Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.И. и И.К. – първият определен за „издаващ наряд“ и „отговорен ръководител“, а вторият като „член на бригада“, които поради неизпълнение на задълженията си по охрана безопасността на труда, причинили по непредпазливост смъртта на Емил Пиргов, баща на братята футболисти Димитър и Илко Пиргови.

На 05.08.2016 година, около 12.30 часа, в с.Буково, общ. Гоце Делчев, служители на електроразпределително дружество започнали монтаж на ново електромерно табло на уличен стълб щ36 в селото. Работата по въздушната електро-разпределителна мрежа е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, поради което при извършването й следва да бъдат спазвани правилата на Правилника за безопасност и здраве при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи.

Като отговорен ръководител на обекта обв. С.И. следвало преди започването на монтажа да се увери, че в трафопост ТП1-Буково е напълно изключено напрежението и че е поставен преносим заземител на работното място. Същият трябвало да провери с тестер за отсъствие на напрежение на изхода от прекъсвача в трафопоста, да се убеди, че няма шунтирани или останали включени контакти на изключените комутационни апарати, както и да предприеме други действия по обезопасяване на работното място, съгласно Правилника.

От своя страна обв. И.М.К – член на бригадата също не се е погрижил за безопасността на Е.П, като не е настоял пред него да изпълни предвидената по наряда техническа мярка за безопасност, а именно да постави преносим заземител и не е уведомил за неизпълнението С.И. като ръководител на групата, а въпреки това е продължил да подпомага работата на пострадалия и по този начин е нарушил Правилника, съгласно който „Членовете на бригада са длъжни да се грижат за своята безопасност, а също така и за безопасността на членовете на бригадата и други хора“.

В резултат на действията на двамата обвиняеми настъпила смъртта на Е.П., която се дължала на електротравма вследствие на протеклия електрически ток по въздушната линия на клон А при стълб 36.

Предстои делото да продължи в съда.коментара

Разследване

САМО В ТОП ПРЕСА! Скандалите в РУ на МВР – Гоце Делчев! Цялата истина!

Публикувано

на

Миналата седмица наши колеги от регионална медия, сигнализираха публичното пространство за „уволнението“ или по  точно „остраняването“ на началника ва полицията в град Гоце Делчев, Ангел Зайков. Топ Преса беше критикувана че не взема отношение, питана беше защо мълчи…? 

След като в публичното пространство, излезе новината за „детронирането“ на Зайков, наш репортер си сверзаха със самия Зайков, защото не крием, че с него бяхме в изключителне диалог и добри отношения, като медия и представител на истнституция. На въпроса защо ви уволняват Зайков заяви:“ От медиите разбрах че съм „уволнен“. Истината е че в петък сам депозирах оставката си, като началник на МВР – Гоце Делчев, депозирах и желанието си за напускане на системата. Странно ми е как може да се пише нещо, което не отговаря на истината. Повече не мога да коментирам. Ще говоря, когато получа известние че оставката ми е приета. Такъв е закона.“ коментира случая Зайков. Топ Преса направи и официалбно питане до ОД на МВР – Благоевград, от където ни бяха потвърдени неговите думи. По повод писането че „детранирането“ на Зайков е следствие от „опъван чадър“ над криминално проявени лица, Зайков беше категоричен пред нашия диктофон. “ Това е набедяване. Логиката и фактите са пред всички. Как полицейски началник, може да опъва каквото и да е над лице задържано за действия извършвани в София. Информацията за споменатото лице е публична има я в много сайтове. Тук ще питам за отговори моите адвокати…“ заяви Зайков пред Топ Преса. На въпроса ни „Защо напуска системата и работата си?“, Зайков беше лаконичен и отговори с думите „Скоро ще стане ясно. Ще изненадам всички.“

Междувременно дългогодишният опонент и човек лаещ, пишещ доноси срещу Зайков, който е от родното му село Капривлен община Хаджидимово, бивш полицай К. Лазаров сам парадира пред хора в селото, че той е пуснал мълвата за „уволнението“ на Зайков, имал влияние в медии и тепърва щели да излизат още „истини“. След „уволнението“ на Зайков, Лазаров дал банкет пред своите хора в селото, дори обещал, че като дойде новия началник на РУ – Гоце Делчев пак щял да почерпи. Това е редно д ас епровери и анализира от ониституциите, според нас. Изобщо ситуацията от РУ  на МВР – Гоце Делчев наистина е доста притеснителна, пускат се партенки, лее се помия, спрягат са различни имена от системата в схеми. Говори се че полицаи вътрели бизнес с коли, кафе машини, търговия и услуги, за дългове и давалери… Това е ужасно! За временно назначен началник от днес на местното МВР е утвърден Илия Уручев, дългогодишен криминалист и заместник на вече бившия началник Ангел Зайков. Има един виц, който според местните полицаи е чиста истина, когато видиш двама полицаи от град Гоце Делчев да пият кафе на центъра, след като станат от кафето къде отиват? Отговорът е мното прост – единия отива да топи и доносчини срещу другия и обратното. Жалко е наистина. Така екип не се прави ефективността е на нула. Време е за ПОУКИ!

Следим темата…

коментара

Продължете с четенето

Разследване

Прокуратурата проверява община Банско за издаване на разрешения за строеж на сгради, предназначени за нощни заведения

Публикувано

на

В рамките на осъществяване на функцията по надзора за законност, Районна прокуратура – Разлог е възложила на Областна администрация Благоевград извършване на проверка на Решение № 934, прието от Общински съвет – Банско по протокол от 28.02.2019 г.

С него се забранява издаването на разрешения за строеж на сгради и преустройства на съществуващи помещения в обекти с предназначение за нощни барове, дискотеки, казина, игрални зали, еротик барове и заведения с подобна функция.

         Според прокуратурата, съдържанието на това решение противоречи на конкретни разпоредби на нормативни актове – чл. 19 от Конституцията на Република България, Закона за туризма и Закона за устройство на територията. Това налага извод, че въпросният административен акт е незаконосъобразен.

На първо място, общинският съвет не притежава компетентност за приемане на решение, с което се забранява издаването на разрешения за строеж и преустройства на съществуващи помещения. Законът за устройство на територията предвижда сложен фактически състав, който следва да бъде осъществен за всеки отделен случай във връзка с издаването или отказа от издаване на разрешение за строеж. Общинският съвет не е компетентен орган, за да забрани предварително всички строежи на определен тип сгради в общината.

         Прокуратурата не оспорва местната необходимост от регулиране на отношенията, свързани с експлоатацията на заведенията за развлечения в гр. Банско. Напротив, тази необходимост е налице и в тази посока би могло да бъдат отбелязани редица съображения и примери.

В правомощията на общинския съвет и на кмета на общината са приемането на устройствените планове, както и измененията на същите. В настоящия случай, с въпросното решение Общински съвет – Банско е направил опит с приемането на този административен акт, да приеме стратегия, политика на местно развитие във връзка с допускането на определен вид строежи в строителните граници на гр. Банско. В случая обаче, този опит е незаконосъобразен, не само защото мотивите за това са крайно недостатъчни, но и поради това, че с решението не се приема стратегия или план, а директно се налага забрана за осъществяване на регламентирана в закона дейност от определен административен орган, какъвто е главният архитект на общината.

На практика с решението се „нарежда“ на главния архитект на общината да постановява отказ по всяка една процедура, започната за получаване на разрешение за строеж на барове, казина и др., което също е недопустимо, тъй като засягат самостоятелните правомощия на административен орган.

След извършена проверка от Областна администрация в Благоевград, на 13.03.2019 г. областният управител издал заповед, с която върнал на Общински съвет – Банско за ново обсъждане Решение № 934, постановено в заседание на 28.02.2019 г., като нищожно/незаконосъобразно. Посочва се, че приетият административен акт е в противоречие с приложимите по казуса правни норми и Общински съвет – Банско е излязъл извън рамките на законовите си правомощия.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ