Ива Давидова с патриотична песен за 3 март

В ефира на Фен Фолк ТВ направи своята премиера една историческа песен – Послушайте, патриоти в изпълнение на Ива Давидова и Берковската Духова Музика.

За тази песен се смята, че дни преди смъртната си присъда Александър Карагюлев (Охридски) я написва в затвора. На 15 март 1891г. в София при атентат срещу Стефан Стамболов по погрешка е убит неговият финансов министър Христо Белчев. Следва шумен съдебен процес, където се произнасят смъртните присъди, но не на истинските извършители. Обесени са Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев и Александър Карагюлев (Охридски). Като подбудител е осъден на затвор Петко Каравелов. Истинските виновници са хора от кръга на Наум Тюфекчиев. По ирония на съдбата същият успява да организира убийството на Стефан Стамболов четири години по-късно – на 15 юли 1895г.

Идеята за видеоклипа е на режисьора Ненчо Касъмов. Замисълът е да се пресъздадат мъките на лирическия герой Александър Карагюлев (Охридски), в чиято роля влиза съпругът на Ива Давидова – Владимир Тодоров. Сюжетът обаче е променен и…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене