Топ Преса на гости на „Пиринско пиво“

Карлсберг България”, лидерът в пивоварната ин­дустрия в България, не спи­ра да увеличава производ­ството на качествена бира. Тази тенденция е най-видна през последните две годи­ни – 2017 и 2018 г. В двете си пивоварни в Благоевград и Шумен се приготвят 6 би­рени бранда, сред който е и този, който е номер едно у нас – „Пиринско пиво”. Все по-голямо е търсенето и на различните видове сайдери с марката „Somersby”. „Наша основна цел е не само да произвеждаме повече пиво. В момента сме в средата на ноември, но пивоварната в Благоевград работи на пъл­ни обороти”, каза Методи Стоянов, директор произ­водство в компанията.

Той уточни, че сайдерите се правят със специална система за миксиране в Бла­гоевград, докато кеновете се произвеждат в Шумен. Цялото производство е ав­томатично, компютри упра­вляват почти целия процес на правенето на пиво. В пивоварната на областния център на Пиринско са мон­тирани модерни варилни инсталации, ферментатори, пакетиращи линии. Могат да се бутилират до 44 000 стък­лени бутилки на час и до 12 000 пластмасови бутилки за час. Благоевградската фа­брика ползва вода от плани­ната, която не се налага да бъде обработвана, тъй като притежава всички необходи­ми качества за получаване­то на качествена бира.

„През лятото се ра­боти на трисменен режим, така е по-ефективно про­изводството. Не се налага спиране на мащините, после пак да се пускат. Затова под­дър­жаме този режим и през зима­та, ма­кар че може да се работи само 3 или 4 дни в седмицата. През останалите дни провежда­ме обучения, прави се под­дръжка на техниката. Близо 500 души работят в „Карл­сберг България”, от тях 110 са в Благоевград”, каза още производственият дирек­тор на двете пивоварни. Той уточни, че сайдърите се пра­вят със специална система за миксиране в Благоевград, докато кеновете се произ­веждат в Шумен. Цялото производство е автоматич­но, компютри управляват почти целия процес на пра­венето на пиво. Монтирани са в пивоварната на област­ния център на Пиринско мо­дерни варилни инсталации, ферментатори, пакетиращи линии.

Приоритетна задача за ръ­ководството на компанията е да щади околната среда при производството на пиво. За целта се реализират про­екти за зелена енергия, до момента инвестициите в пивоварните и в логистика са за над 200 милиона лева. В Благоевград миналата го­дина бе открита и пречист­вателна станция за отпадни води. Такова съоръжение ще се построи и в Шумен. Жела­нието на собствениците е до 2022 година въглеродният отпечатък /електричество и природен газ/ да падне на­половина, а до 2030 година да е нулев. В благоевград­ската пивоварна функцио­нира система за намалява­не разхода на природните ресурси.

Монтирани са фотовол­таици за топла вода. „Иска­ме половината енергия да я върнем в производство­то, намалихме и разхода на природния газ. По този начин понижаваме нашето влияние върху околната сре­да”, разкри Методи Стоянов. Важно за компанията е да се осигури и безопасността на служителите и работни­ците. Навсякъде в пивовар­ните има необходимата сиг­нализация и визуализация, за да се знае къде могат да се движат хората, къде – мотокарите, къде – тиро­вете. Изградени са специ­ални пешеходни зони. Не се прави никакъв компромис по отношение на работното облекло, което се изисква в различните цехове. „Пред­почитаме да действаме пре­вантивно, а не да реагираме, когато стане някаква беля. За нас е от огромно значе­ние да има нула инциденти на територията на двете ни пивоварни”, допълни спе­циалистът.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене