Свържете се с нас

Таблоид

Огняново – хитовата дестинация за туризъм

Публикувано

на

Далеч от тълпата, далеч от шума, далеч от жегите… Огняново изгря на туристическата карта като място за бягство от градския стрес и от претоварените популярни курорти. Малкото село, разположено в Югозападна България, предлага невероятното съчетание на прекрасна природа, лековита вода и кристален въздух.

В последните години там се появиха и хотели, които изпълняват всички изисквания за комфортна почивка.

Огняново е на 12 километра в югозападна посока от гр. Гоце Делчев, разстоянието от Банско до селото е 40 км, а от София – около 200 км. Цели четири планини се срещат в Огняново – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.

Селото е с надморска височина 540 метра и е отлично място за балнеоложки и селски туризъм. Минералните извори в Огняново са се използвали още в древността.

Чистият планински въздух в съчетание с меките климатични условия, характерни за югозападната част на страната, правят Огняново отлично място за почивка и отдих през всички сезони. Специфичният микроклимат на района е свързан с цъфтенето на естествените акациеви насаждения. Локалните въздушни течения по долината на р. Канина пък спомагат за разнасянето във въздуха на невероятния акациев аромат.

водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият извор тук – Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар. Градски бани, които са на 1,5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново. Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура около 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.
Крайселско е другият минерален възел, който се нами- ра на на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с температура около 16-40 градуса по Целзий.

Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Абсолютно всички минерални извори на територия- та на селото са без санитарно-химическо замърсяване и са бактериологично чисти.
Физико-химичният им състав ги характеризира като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяната на веществата, нервни, гинекологични и сърдечносъдови болести. Съвсем наблизо се намират едни от най-живописните села – архитектурни резервати – Лещен, Долен и Ковачевица.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ