Свържете се с нас

Таблоид

Огняново – хитовата дестинация за туризъм

Публикувано

на

Далеч от тълпата, далеч от шума, далеч от жегите… Огняново изгря на туристическата карта като място за бягство от градския стрес и от претоварените популярни курорти. Малкото село, разположено в Югозападна България, предлага невероятното съчетание на прекрасна природа, лековита вода и кристален въздух.

В последните години там се появиха и хотели, които изпълняват всички изисквания за комфортна почивка.

Огняново е на 12 километра в югозападна посока от гр. Гоце Делчев, разстоянието от Банско до селото е 40 км, а от София – около 200 км. Цели четири планини се срещат в Огняново – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.

Селото е с надморска височина 540 метра и е отлично място за балнеоложки и селски туризъм. Минералните извори в Огняново са се използвали още в древността.

Чистият планински въздух в съчетание с меките климатични условия, характерни за югозападната част на страната, правят Огняново отлично място за почивка и отдих през всички сезони. Специфичният микроклимат на района е свързан с цъфтенето на естествените акациеви насаждения. Локалните въздушни течения по долината на р. Канина пък спомагат за разнасянето във въздуха на невероятния акациев аромат.

водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият извор тук – Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар. Градски бани, които са на 1,5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново. Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура около 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.
Крайселско е другият минерален възел, който се нами- ра на на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с температура около 16-40 градуса по Целзий.

Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород. Абсолютно всички минерални извори на територия- та на селото са без санитарно-химическо замърсяване и са бактериологично чисти.
Физико-химичният им състав ги характеризира като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяната на веществата, нервни, гинекологични и сърдечносъдови болести. Съвсем наблизо се намират едни от най-живописните села – архитектурни резервати – Лещен, Долен и Ковачевица.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Сложиха на тезгяха кафето „Младост“ в центъра на Гоце Делчев! Искат му € 300 000!

Публикувано

на

„Младост“ както бе известно дълги години – кафе -„Малибу“, заведението намиращо се в сградата на ОБС – Гоце Делчев е обявено за продан.

Агенцията на местен общински съветник го е обявила за сумата от 300 000 евро.
Ето какво пише в обявата, взета от сайта имоти.бг.

„Продава се работещ, напълно оборудван кафе-бар в идеален център на град Гоце Делчев. Заведението се предлага с цялото оборудване видимо на снимките. Налична е и оборудвана кухня.“

Последните години заведението наистина работеше в криза след криза. Старият собственик финансово закъсал бе ипотекирал имота, наематели едвам издържаха да плащат сметките си.
Вижда се, агонията свърши и собственикът се е предал.

Въпрос на време е да видим дали ще се намери някой да му брои близо 600 000 лева за въпросния имот. И да се намери паралия, трудно ще се разработи това кафе, да се намери качествен персонал е почти невъзможно, а и последно време барът се превърна в пушилня за младите, които се „лигавят“ на по едно кафе или вода, а това разходи не плаща, коментират темата познавачи на бизнеса и заявяват убедено – за толкова пари – избиване на инвестицията е почти невъзможна.

Вестник “ Градът  “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Деца катерят гигантски скали в Неврокопско

Публикувано

на

С трениране на техника на катерене и спускане по отвесна скала пещерен клуб „Прилеп“ в  Гоце Делчев откриха новата пещерняшка учебна година. Младите спелеолози, членове на клуба,  приложиха и усвоиха на практика наученото при теоретичното запознаване с тази техника. Клубът в Гоце Делчев е единственият оцелял пещерен клуб в Югозападна България, което обяснява и членуването на запалени спелеолози от Петрич и Благоевград.

При съвместното обучение, под вещото ръководство на опитните клубни инструктори, младите пещерняци приложиха знанията как да покорят отвесната, около 80-метрова скала в местността „Момина кула“ край гр. Гоце Делчев. Възхищение предизвика героичното изкачване на стената от Таня Благоева от Петрич и ученичката от Гоце Делчев Теодора Бързева. Усвояването на такава техника се налага при проникване в така наречените „каскадни пещери“, при което често се налага спускане и изкачване на подобни стени.

В пещерен клуб „Прилеп“ възрастовата палитра на членовете варира от 11 до 73 години. Впечатляващ е ентусиазмът на 11-годишният Милко от Петрич и 15-годишните Лили и Мими от Гоце Делчев и Благой от Петрич, които със завидни умения и сръчност усвояват уроците по пещерно дело. Сходните интереси към екстремни преживявания и любов към природата обединяват членовете на клуба в един сплотен колектив и истинско, неподправено приятелство между хората от трите града. Традиционно всяка пещерна експедиция завършва с вечер край лагерния огън с любими песни, китарен звън и незабравими спомени.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ