Ден на розовата фланелка – Световен ден за борба с тормоза в училище

Всяка година, последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за Ден срещу тормоза в училище. И тази  година нашите ученици го честваха, идвайки в училище с розови тениски.

Инициативата се отбелязва за първи път в България през 2012 година. Две години по-късно тя се проведе за първи път в Трето основно училище. През 2017 година училището печели и редица награди от конкурси с обща тема: „Не на насилието!“.

Учениците от Училищния съвет са горди от това, че и тази година  имаха възможност да организират и да се включат в редица мероприятия дори извън територията на училището. Като съвестни граждани те излязоха сред обществото и направиха флашмоб, съвместно с ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“. Децата танцуваха, с идеята да провокират у преминаващите желание да живеят в свят без насилие. Неслучайно учениците раздаваха кокичета – символ на надеждата и на новото начало.

„СТОП на тормоза в училище“ бе възгласът, отбелязващ края на техния флашмоб и СТАРТ на едно ново поведение за мир, разбирателство и приятелство.

Учениците от Ученическия съвет направиха голямо и красиво дърво, на което всички желаещи можеха да отправят своите послания за спиране на насилието около себе си – в квартала, на улицата и пр. Залепваха длани с разтворени пръсти, изобразявайки по този начин знака за възпиране от злото. В резултат на това се получи цветно дърво с много силни послания. Учениците от прогимназиалния етап на обучение рисуваха тениски с тебешири из училищния двор, а в тях изписваха имената си и различни изречения, описващи как могат да бъдат добри към другите деца. Розови балони и розови бузки, много усмивки и тематични блузки, допринесоха за радостта, и това „Денят на розовата фланелка“ – 2019 да бъде почувстван като празничен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене