Земеделската професионална гимназия в град Сандански първа в област Благоевград въведе дуалната система на обучение

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” – Сандански, вече втора година работи по проект „ДОМИНО”, финансиран по Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система” 2015/2019 г. по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Дуалното образование е система на професионалното образование-обучение чрез работа. Основни участници при нея са работодателите,професионалната гимназия и обучаемите. В училището се обучават една паралелка ученици от професия „Готвач”, специалност ”Производство на кулинарни изделия и напитки”, професинално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”.

Наши партньори в това начинание са 1. Профстрой ООД, 2. Ел Са Ве ЕООД, 3. Вилиреал ЕООД, 4. София Атанасова-Вега ЕООД, 5. Пирин Шарлопов Хотелс ООД, 6. Прогрес А 82 ЕООД, 7. Хотел Медите ЕООД, 8. Боргруп 51 ЕООД, 9. ЕТ Катерина Кирилова 2005.

През тази година започна пилотно да се провежда и учебна практика във фирмите партньори,като предстои в края на учебната година учениците да бъдат окончателно разпределени по обекти и с тях да бъдат сключени трудови договори за 11 и 12 клас.

В 9 и 10 клас всички получават месечни стипендии в размер на 50 лева месечно,освен в случаите когато са направени над 5 неизвинени отсъствия за съответният месец. Освен това на всички бяха закупени с пари от програмата учебници и работно облекло. В 11 клас учениците ще работят съответно по два, а в 12 клас по три дни при работодателите,за което ще получават заплата в размер не по-малко от две максимални месечни стипендии в 11 клас и не по-малко от три максимални месечни стипендии в 12 клас. Учениците ще работят по седем часа дневно. В дните в които не работят те са в дневна форма на обучение и имат теоретични часове. В края на четиригодишното обучение те придобиват средно образование и професионална квалификация по изучаваната от тях професия.

След като се уверихме в големият потенциал на дуалната система на обучение,училището осъществи прием на ученици по професия „Лозаровинар” през 2018/19 учебна година и заложи прием за 2019/20 учебна година по професия „Изпълнител на термални процедури”, които са извън проект „Домино”.

По този начин ние като институция, призвана да подготвя кадри за пазара на труда, отговаряме на нуждите на местния бизнес.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене