Здравословно с Цветелина Хаджиева Изключителната функция на черния дроб

Здравословното със­тояние на черния дроб се свързва със здравето на цялото тяло. Симптоми или болести като рак, хормона­лен дисбаланс, депресия, безпокойство, проблеми на имунната система, лошо храносмилане се третират в традиционната китайска медицина чрез подобряване здравословното състояние на черния дроб. Днес ние свързваме проблемите на черния дроб повече с преко­мерна употреба на алкохол или болести като хепатит и рак на черния дроб. Тези бо­лести са само една манифе­стация на нездравословен черен дроб. Когато черния дроб не функционира оп­тимално, неговата мудност и бавно действие може да манифестира различни про­блеми и симптоми, като рак, артрит, сърдечни болести и други в следствие на ком­промиси в неговата дейност.

Защо е така? Черният дроб изследва всяка частица, коя­то идва в тялото. Освен ал­кохола, пушенето на цигари и канабиса, са също токсич­ни вредните химически съставки в храната, както и прекомерно секретиране в следствие на емоционален стрес. Черният дроб действа както масления филтър за двигателя. Той може да неу­трализира алергени, вируси, паразити, патогенни бакте­рии и токсични химикали. Всяка минута се филтрира около 2 литра кръв чрез чер­ния дроб.

КАКВИ СА ФУНКЦИИТЕ НА ЧЕР­НИЯ ДРОБ?

Регулиране на метаболи­зма:

– Трансформира хранител­ните елементи, като протеин, въглехидрати и мазнини в енергийно поддържащи еле­менти.

– Произвежда ензими за правилно храносмилане на протеините. Когато няма достатъчно храносмилател­ни ензими, протеина не се разгражда напълно.

– разгражда естрогена. При претоварен черен дроб изобилието на естроген може да причини: горещи вълни, рак на гърдата, гине­кологичен рак, фиброза на гърдата.

– трансформира витами­ните и минералите в усво­има форма за организма. Черният дроб може да се запаси с хранителни веще­ства като витамини A, D, E, K, B12, както и желязо за око­ло 4 месеца. Регулиране на кръвта:

– Запасява се допълнител­но с кръв и гликоген, който се освобождава при необхо­димост.

– Регулира кръвната за­хар. Когато кръвната захар е ниска, черният дроб превръ­ща гликогена в гликоза, за да повиши нивото на кръв­ната захар, а когато нивото е високо превръща излишно­то количество захар в глико­ген или мазнини.

– Създава субстанция на­речена Глюкозен толеранс фактор, който работи заед­но с инсулина, за да регули­ра кръвната захар. Когато липсва правилно регулира­не има признаци на умора и безпокойство.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ЖЛЪЧКАТА

Черният дроб произвеж­да жлъчка, която спомага храносмилането на мазни­ните. Когато черният дроб е претоварен метаболизма на мазнините се компромети­ра. Жлъчката е в основата на отделяне на холестерол. Тя играе главна роля при де­токсикацията (очистването) на организма, защото прена­ся токсините разградени от черния дроб до червата, за да бъдат абсорбирани от фи­брите и изхвърлени. Диета, слаба на фибри затруднява процеса на елиминиране.

Черният дроб е важен за имунната ни система. Там се намират 50% от белите кръв­ни клетки. Купфер (Kupffer) клетките заедно с чернод­робните клетки (hepatocytes) се справят с бактериите вли­защи в черният дроб чрез кръвта. Освен това черният дроб използва ензими, за да трансформира токсините в субстанции, които лесно мо­гат да се изхвърлят от ури­ната или жлъчката…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене