Породисти кози и пръчове ще дефилират край Крупник тази събота

пръч

Край Симитли редките видове се отглеждат в стопанствата на фермери от Крупник, Полена, Сушица

Над 100 редки видове дългокосмести кози, овце с буйно руно, редки видове коне и кучета ще се „подредят” на поляните край село Крупник.

В събота от 10.00 часа започва изложението на редките видове породи, което се организира за втора поредна година от Асоциацията за опазване и развъждане на малка дългокосместа коза.

„Идеята е да се опазят редките животински видове. Тук, в Симитли в стопанствата единствено се отглежда малката дългокосместа коза, която е защитен вид. Много малко са фермерите, които отглеждат тези породи. При нас в Симитли има около 20 стопанства предимно на млади потомствени фермери. За да се опазят тези редки видове трябва да се покаже красотата им, да се видят предимствата им. Изключително важни са и субсидиите, които получаваме за отглеждане на редки породи животни”, казва организаторът на изложението Богдан Христов, животновъд от община Симитли.

В симитлийска община редките видове се отглеждат в стопанствата на фермери от Крупник, Полена, Сушица. Кожите на тези животни са изключително ценни за кукерски костюми, с които общината е известна в цяла България, казват още организаторите.

Изложението на входа на село Крупник има и състезателен характер. Предвидени са награди за най-красивите и грациозни екземпляри от редките видове, участници в изложението.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене