Мистерия в зоопарка в Благоевград!

Някой похити кокошките и петела, козлетата в стрес

Кокошки и петел мистери­озно изчезнаха от зоологи­ческата градина в Благоев­град!

Преди дни служители на парка откриват празни клет­ките на дамските пернати, като от тях няма и следа. По-късно е установена лип­сата и на петела. През годи­ните зоопаркът често има проблеми с набезите на близко живеещите роми. Те ходят при клетките, режат мрежите и отмъкват живот­ни, чиито следи впослед­ствие се губят.

„Късат главите на кокош­ките и ги мятат в тенджери­те. Няма как да ги хванеш, че са ги откраднали“, комен­тираха посетители на парка. Ромите категорично отричат да имат пръст в мистерията и обвиняват деца хулигани, че крадат кокошките.

От зоопарка признаха, че козичките са в стрес, като вероятно усещат, че те може да са следващите жертви на кражбите. От вандалските прояви се стресирал и лъ­вът – апаши отмъкнали част от оградата му, но той не се е възползвал от възможност­та да избяга. Заграждението вече е възстановено и няма опасност за посетителите на парка.

„Всеки може да вле­зе в зооло­гическата градина. Ве­роятно първо оглеждат и правят план за кражбата. След това се връщат през нощта, пре­сягат се през заграждени­ята и живот­ни изчезват“, признаха от охраната на зоокъта.

„Взели сме строги мерки за охраната на зоопарка. Проблемите са от години, но напоследък набезите нама­ляха. В парка има 24-часо­ва жива охрана, освен това два пъти на нощ минават общински охранители, които проверяват всички клетки. В момента в Благоевград масово се поставят камери за видеонаблюдение – до 2 месеца ще има и в зоологи­ческата градина“, обясни Ки­рил Манов, главен инспек­тор в дирекция „Обществен ред“ към общината в Благо­евград. Въпреки пред­приетите мерки животни продъл­жават да изчез­ват.

В зо­окъта в област­ния град не е скучно. Преди повече от 3 годи­ни вълк избяга от клетката си в зо­опарка. А преди около десети­летие се из­мъкнаха мечките Явор и Калинка, като по-късно бяха залове­ни, без да се стига до инци­денти. В наши дни на терито­рията на парка могат да се видят свободнопасящи жи­вотни като овце и коне, кои­то минават загражденията и обикалят около клетките.

Кирил Господинов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене