Беър Грилс нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм в Рила

Това съобщиха от екоминистерството

Популярният британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм в Рила. Авантюристът си позволил да плува в Каракашевото езеро, да пали огън и да лови и убива животни, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

„Дирекция „Национален парк „Рила“ състави актове за административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм. Нарушенията са установени след като епизодът със заглавие „Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите”, информират от ведомството.

И допълват: „От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. След подаване на сигнала ръководството на парка направи проверка по случая. Установи се, че филмът е заснет на 25 и 26.06.2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП „Рила“. 

https://youtu.be/o-zMlWdspLM

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20.06.2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения”, съобщават от екоминистерството. И допълват, че по закон санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица – от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на служителите от Дирекция „Национален парк „Рила“ по време на заснемането на филма.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене