ДБГ: Прокуратурата и службите да проверят дали зад фалшивите инвалидни пенсии стоят парламентарни партии

Политически партии покровителстват измамите с инвалидните пенсии, за да си осигуряват гласове и средства за предстоящите избори. Задаваме въпрос към МВР и Прокуратурата – защо се ограничават до посредниците, а не работят по версията за политически чадър над кражбите за милиони. Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите по повод последните акции на органите на реда срещу фалшиви решения за ТЕЛК.

От партията припомнят, че според официалните данни на НОИ от 2000 г. до днес броят на инвалидните пенсии се е увеличил с 600 хиляди. При намаляващо население пенсионираните поради общо заболяване нарастват с 22 хиляди души годишно. Само през 2018 г. НОИ е изплатил 1,7 млрд. лв. за инвалидни пенсии, при 244,2 млн. лв. разход от бюджета през 2000 г.

Тези данни са достатъчни, за да покажат, че става въпрос не за отделни случаи, а за национална мрежа, чрез която от парите на данъкоплатците се отклонява около 1 млрд. лв. годишно към не-инвалиди. За да продължава толкова години, над схемата е разпънат политически чадър, заключват от партията.

Ръководството на ДБГ обръща внимание на факта, че според информацията на МВР заловените във Варна сирийци са уреждали фалшиви решения за ТЕЛК само на турско-говорящи. Последните акции срещу групи за източване на инвалидни пенсии са били в смесени етнически райони, каквито са Силистра и Разград, както и сред преобладаващо ромско население, както в случая в Долна Баня. Не е ли време да светне синята лампа за политиците, които пренасочват парите за инвалидите към партийните си каси, питат реторично от партията.

От ДБГ настояват за пресичане на фалшификациите чрез незабавно въвеждането на електронно здравно досие за всички българи. Още докато бяхме в Народното събрание предложихме реформа за по-ефективна оценка на заболяванията, която щеше да повиши прозрачността и значително да намали злоупотребите. Обещаният от управляващите през август 2018 г. регистър на хората с увреждания се оказа лъжа.

Пет години по-късно ГЕРБ продължават да отказват да решат проблема, с което доказват, че са част от него, допълват от партията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене