Пет планини в една книга: По стъпките на Ива Петрони – през Рила, Пирин, Витоша, Верила и Славянка

Ива Петрони, журналист и пиар специалист, мина през пет планини, за да напише пътеводител за българска­та част на международния туристически маршрут Е-4. Книгата „През пет планини“, освен с полезни факти за хората, които ще тръгнат по стъпките на авторката през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, ни спечели и с липсата на планинарски „фа­натизъм“. Тя е за заети хора, които най-често могат да от­делят само ден или два, за да се порадват на прекрасните гледки, да усетят мускулите си, да окъпят погледа и ду­шите си в горската баня. Как­то и да изгорят някоя и друга калория от натрупаните вър­ху офис столовете, освен да изгорят на потник… както се случва с една от спътничките на Ива.

– Ако трябва да напишеш ви­зитки за петте планини, какво би написала под името на вся­ка?

– Витоша – близка, домашна, с маршрути за всякакви хора, категории и трудност. С важна уговорка – да се спазват пра­вилата при ходене на високо. Всички, без изключение! Вери­ла – непозната, напевна, нагъ­ната. Изящна. Идеална за един ден бягство от града. Рила – е, няма как: специална. Там е Му­сала, най-личният връх в Бълга­рия. Няма как да си българин и да не си отишъл поне веднъж. Или поне до Седемте езера. А после и на всичките други пре­красни места.

Пирин – мощна. Много мощ­на. Вихрен блести с мраморна белота. Понякога е суров, по­някога стихиен, понякога са­мотен. Но в гънките му цъфтят еделвайси. Най-нежните цветя. Славянка – ехаа! – влюбена съм в нея. Може би защото преди беше затворена заради граничните власти или понеже е встрани от другите маршру­ти, не я познавах. Отидох спе­циално заради проекта „Е-4 в БГ“. Оказа се като извадена от приказките и легендите. Само ще помоля да не я подценявате. Казват, че хич не прощава, като се разсърди.

– Коя от планините беше от­критие за теб?

– Верила – толкова е близо до София и е толкова изненад­ваща. А можеш да тръгнеш су­трин от вкъщи, да я минеш по билото, да ти стигне времето да спреш в топлите минерал­ни басейни на Сапарева баня и вечерта отново да си у дома. И Славянка – планината оса. Малка, фина, свирепа, загадъч­на. Различна от другите. Краси­ва. Много красива.

– Петте планини са част от Трансевропейския пешеходен маршрут Е-4. Какво предста­влява той?

– Има 12 трансевропейски пешеходни маршрута. Три от тях минават през България: Е-4 – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, Е-3 – емблематич­ният Ком-Емине и Е-8 в Родопи­те. Е-4 без прекъсване е 13-14 дни. Но нито съм във физиче­ска форма, нито имам време да го направя наведнъж. Затова го ходих на парчета. Това е сми­сълът на пътеводи­теля „През пет плани­ни“ – да бъде практическо ръководство как натоварени градски хора като мен (с две деца, работа, срокове и т.н.) да минат Е-4: на части, с обясне­ния откъде да тръгнат, къде да спрат кола­та, къде да се спи, има ли мо­билна връзка, как е марки­ровката, къде да се почине и отиде на спа по­сле, какво да се види в района и така… С една дума – туризъм за заети хора. А един ден като порасна, ще мина Е-4 от Ис­пания до Кипър.

– Твоите топ маршрути за един и два дена с изходна точка София (ужас, с този софияцен­тризъм)?

– От Драгалевския мана­стир до Алеко. Но не по кла­сическия маршрут, а покрай заслона Кикиш, Зе­лени дел и Плато­то. Или от обратната страна на планина­та от село Ярлово през Черни връх пак до Алеко. Там си далеч от всички и от всичко. Пазен от планинска магия. Мо­жеш да избягаш за малко дори от себе си. А после, привечер, да облечеш малка черна ро­кля, да сложиш перли и висок ток и с удоволствие да се вър­неш обратно към ежедневния си живот. Обаче поне малко различен. Нашите планини се съчетават уникално и със спа – Витоша с изворите в Панча­рево, Верила с тези на Белчин баня, Рила със Сапарева баня, Пирин с Огняново, Славянка със Сандански. И НЯМА по-го­лямо удоволствие след ходене в планината да влезеш в басейн с топла минерална вода.

– Как се отразява ходенето на теб самата?

– Понякога вървя и мисля. А понякога просто вървя. Тогава е най-хубаво.

Адриана Попова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене