Обичаят „Засевка“ в ефира на Фен Фолк ТВ Видеоклипът е награда от фестивала „Фолклорна магия“ 2018

В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да гледате обичая „Засевка“, който се изпълнява от Женска фолклорна група „Здраве“ при Народно читалище „Отец Паисий – 1919“, гр. Сандански. С този обичай те участваха на първото издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско 2018 и спечелиха наградата „Заснемане на видеоклип“ в категорията „На мегдана“. Целта на фестивала е да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство и да представи пазителите на българското народно творчество – самодейци, занаятчии и производители на традиционни стоки.

Обичаят „Засевка“ ще се излъчва в рубриката на Фен Фолк ТВ „Години, години“, която може да гледате всяка събота от 17,00 ч.

Самият обичай е първата стъпка от същинските сватбени обреди.

Засевките представляват обредното приготвяне на хлябовете. Освен това название този обичай се среща и като квас, месене на квас, замески, замесване на ляп, мелене на булгур. Засевки и погача се приготвят и в момината, и в момковата къща. Пресяването на брашното става през нечетен брой сита в нечетен брой нощви (дървен съд). В много части на България в брашното за пресяване се поставят и пръстените на младоженците. Обредът се придружава от песни и хора.

Важно е място на обредните хлябове, които носят своята богата символика. Основните обредни хлябове са: меденик, кумов кравай, старойков леп, ляп за младоженците и други.

Един от съществените моменти на сватбата е приготвянето на сватбено знаме, което в различни части на страната се нарича стяг, пряпор, препорец, ферутлица или оруглица, в повечето случаи е от червена кърпа, която е прикрепена на прът, на чийто връх се слага червена или позлатена ябълка или пък кромид лук и около тях цветя.

Вижте как Женска фолклорна група „Здраве“ представя обичая „Засевка“:

https://www.youtube.com/watch?v=hWbFZvydn3w

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене