Ще убият ли Петричкия Ескобар в гръцката килия?

От страх за живота си трепери в гръцки арест прочутият наркотрафикант Огнян Атанасов, по-известен у нас като Петричкия Ескобар и Фантома от долината на Струма. Това разкриват запознати със случая. По думите им сблъсък от миналото с местни адвокат и бивше ченге е поводът за притесненията на екстрадирания преди седмица в южната ни съседка мафиот. Историята е от най-силните години на Ескобара в престъпния бизнес с дрога, но въпреки изтеклото време той бил наясно, че враговете му ще го преследват и трудно ще се измъкне от разчистването на сметки.

Името на Огнян Атанасов нашумява в средата на 90-те години, когато е арестуван при опит да продаде два килограма хероин на ченге под прикритие в Гърция. Тогава местните власти обявяват, че роденият в петричкото село Тополница бандит е най-големият наркотрафикант на Балканите и контролира канали за дрога от България за Гърция.

Атанасов е разследван и изправен на съд за контрабанда на наркотици. По време на процеса избухва скандал. В съда Огнян Атанасов крещи, че е дал 50 милиона драхми, за да не получи доживотна присъда. Криминалисти установяват, че бившият полицай Йоанис Б. е посредничил на българина защитата му да бъде възложена на познат адвокат. С парите юристът трябвало да подкупи съдиите за по-лека присъдата. Властите правят светкавично разследване. Оказва се, че сумата е прибрана от атинския адвокат Панайотис К. и Йоанис Б. Двамата гърци са осъдени на по три и половина години затвор за измама на Огнян Атанасов.

Петричкия Ескобар също получава присъда. На 8 октомври 1996 г. съдът му дава доживотен затвор. Мафиотът обжалва и наказанието му е намалено на 18 години. Прекарва две от тях при строг тъмничен режим. След това изненадващо е преместен при по-леки условия в затвора „Касандра“. През ноември 1998 г. успява да избяга.

„Това ми струваше много пари. Платих, на когото трябваше, защото нямаше друг начин да се измъкна. Животът беше свършил за мен. Условията бяха убийствени. Чупиха ми два пъти краката, караха ме да пия урина. Беше нетърпимо. От 130 килограма станах 52. Скелет, обвит в кожа, така изглеждах. Бях готов на всичко, за да избягам. Имах пари и верни хора навън и вътре, които ми помогнаха да се спася. Криеха ме във вили край Солун. Спал съм под храсти в планината, докато цялата полиция ме търсеше в Гърция. Веднъж попаднах на ченгета с куче. Огромно животно, щеше да ме разкъса, но се изплъзнах и се покрих в гората“, разказва Петричкия Ескобар години след бягството си от затвора.

Твърди, че е прекарал около месец в нелегалност на гръцка територия. Ятаци го завели до българската граница. На 6 декември 1998 г. стигнал до билото на Беласица над Петрич. Опитът от войнишките години, когато служил като граничар, му помогнал да мине през кльона, без да се задейства охранителната техника. „Целунах земята като четниците на Христо Ботев и се запътих към дома си в Тополница“.

В родното си село отваря цех за блиндирани врати и сейфове. Паралелно с това продължава да движи и контрабандата на дрога, показват по-късно разследванията срещу него. Беглецът от затвора е спокоен. По това време между България и Гърция няма спогодба за правна помощ и не може да бъде върнат в обратно в затвора „Касандра.“

НОВИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ОПИАТИ
Единадесет нови обвинения чакат в Гърция наркотрафиканта Огнян Атанасов. Той бе предаден на правораздавателните органи в южната ни съседка в края на миналата седмица. Всички престъпления, за които той е обвинен, са извършени след бягството му от затвора „Касандра“ на Халкидическия полуостров преди 21 години.

Мафиотът е предаден на апелативната прокуратура в Солун, с което се изпълняват пет от общо седемте заповеди за арест, издадени срещу него от гръцкото правосъдие. На Ескобара е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, докато бъдат взети решения по делата, които се водят срещу него. В България делата му за дрога и пране на пари са спрени преди една година заради влошеното здравословно състояние на подсъдимия. Това е и причината той да бъде освободен от ареста.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене