Окръжен съд отмени условните присъди за притежаване на незаконно оръжие на бившия благоевградски полицай Стефан Филипов и баща му Йордан

Делото е върнато за ново разглеждане на друг състав поради недостатъчни мотиви в присъдите, постановени от съдия Мирослава Йорданова, което е процесуално нарушение.

Припомняме, че през април миналата година 73- годишният Йордан Филипов бе признат за виновен за това, че от неустановена дата до 1 юни 2016 г. е придобил пушка ИЖ и 29 броя патрони на вилата си в село Лешко, и бе осъден на 2 години условно с 3- годишен изпитателен срок. 44-годишният Стефан Филипов бе осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за това, че държал в касата в апартамента на родителите си в кв. „Запад“ около 200 патрона с различен калибър за пистолети ТТ, ПСМ, автомат „Калашников“ и флоберка.

Незаконните боеприпаси бяха открити при последвалите претърсвания, извършени при  полицейската операция на 1 юни 2016 г., при която в хотел „Рио” бе арестуван сводникът Марто Дебелия, а  кварталният инспектор Стефан Филипов и зам. шефът на РЗБОБ Петър Кънев бяха уличени като негови покровители. Материалите бяха отделени от наблюдаващия прокурор Елица Калпачка, която внесе обвинителен акт срещу бащата и сина Филипови за държане на боеприпаси  без разрешително, както изисква Законът за оръжията, боеприпасите, взривните и пиротехническите изделия. Още от самото начало Йордан Филипов бе заявил, че пушката и патроните са негови и ги съхранявал от времето, когато бил служител на МВР и военен. „Пушката си закупих, когато бях на работа като автоконтрольор в Коми по разпореждане на руснаците, тъй като в тайгата бе нужно дългоцевно оръжие. Когато се върнах в България, пушката бе деформирана при транспортирането и затова не съм я регистрирал. Патроните съм ги прибрал, за да не ги намери някое дете и да стане беля, те са зеленясали и за нищо не стават, както аз не мога да стана на 25 години“, заяви пред репортер на „Струма“  Йордан Филипов. Той е  работил в сферата на сигурността през целия си живот. 10 години е бил служител на МВР, 19 години военен, 4 години е работил като катаджия в Коми,  8 години е бил началник на оръжеен склад в рудник „Ораново“ и е получавал орден. След пенсионирането си работи в охранителната фирма „Инфосиг“ на бившите полицейски шефове Кацарски и Биков, които му поверяват да събира пари от банка с инкасо автомобил.

„Не се признавам за виновен. Патроните са на баща ми, които той пазеше в семейната каса в жилището си в кв. „Запад“. Моето оръжие оставях винаги в служебната каса, която сега е в прокуратурата. Вменява ми се, че съм живял в кв. „Запад“, но аз от години не живея при родителите си, а в гарсониера до Търговията с приятелката ми. На кооперацията има камери и може да се вземат записите за да се види  как влизам и излизам. Ходя при родителите си, ползваме с приятелката ми четирикрилния гардероб, в който оставяме зимните дрехи, защото гарсониерата е малка. Когато са правени обиските, аз съм бил задържан и не ми беше разрешено да ползвам адвокат с часове. На вилата в с. Лешко за поемни лица са извикани двама таксиметрови шофьори,  които са стояли за около час и са си тръгнали, след което се е наложило да бъдат издирвани от патрулката, за да подписват протокола. Поемното лице Кирил Христов излъга, че е бил през цялото време там. Още като малък знам, че баща ми криеше патрони. Пушката му не е внесена незаконно, а не е регистрирана, защото е дефектна”, обясни пред „Струма“ Стефан Филипов.  Два месеца след присъдите за незаконните патрони той получи втора условна присъда – 2 години с 5-годишен изпитателен срок, за това, че е осуетил наказателно преследване срещу Мартин Филипов, като скрил жалби срещу него от две потърпевши жени и огласил служебна тайна.

Бившият зам. шеф на БОП Петър Кънев бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок заради това, че се е опитал да уговаря момиче, подало жалба срещу сводника, да я оттегли. Сутеньорът Марто Дебелия получи наказание от 12 години затвор при строг режим и 375 000  лева глоба, след като бе признат за виновен за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция на 7 жени,  извършени в условията на опасен рецидив. Той бе осъден  да изплати обезщетения от 155 000 лв. на петте от пострадалите жени, които предявиха граждански искове.  Присъдите се обжалват пред Окръжен съд и предстои разглеждане на делото.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене