Международен скандал с милионите на Ванга!

Огромен международен скандал избухна след руския филм „Милионите на Ванга“. В лентата, дело на няколко руски журналисти, се твърди, че пророчицата от Струмица е милионерка.

Не на това мнение са от фондация „Ванга“. Те са категорични, че това са поредните фалшиви новини по адрес на родния феномен.

„Името на Ванга не може да бъде свързвано с милиони. Един лев не е взела от никого. Живяла е скромно. Никакви милиони не е имала. Обидно е да се говорят такива неща.“ Така избухна пред „България Днес“ председателят на фондация „Ванга“ Иван Драмов.

Думите му са по повод скандалния филм, който набира все по-голяма популярност в Русия, където пророчицата от Рупите е на особена почит.

Лентата, твърди, че Ванга има скрити повече от 25 милиона долара. Журналисти от бившия Съветски съюз правят мащабно разследване за живота на феномена от Струмица. Те твърдят, че тя е взимала по 10 лева при посещение на българин и по 50 долара на чужденец. Отделно от това бизнесмени и богати хора са й давали огромни суми, както и накити, бижута и злато. Според руснаците през дома на Ванга са минали над един милион души, от които тя е взимала пари на ръка.

Близката приятелка на пророчицата Людмила Ким също признава пред руснаците, че богатството на Ванга е несметно.

„Има много пари. Повече от 25 милиона долара – споделя пред камерата рускинята от корейски произход. Тя редовно посещава Рупите и дълго общува с Ванга.

Във филма се казва още, че част от богатството на Ванга изчезва със самолет. Освен пари тя имала и купища злато.

Според Драмов всеки по света си измисля какво ли не за пророчицата.

„През ден някакви руски телевизии и медии си съчиняват глупости. Обидно е за паметта на Ванга името й да се свързва с богатства. Тя е живяла като мъченица“, категоричен е Драмов.

Председателят на фондация „Ванга“ опроверга информацията на руските медии, че пророчицата от Струмица взима пари от всеки посетител. Това се твърди в руското разследване. Според него Ванга прибира по 10 лева от българи и по 50 долара за чужденци.

Руснаците твърдят, че Ванга взима пари на ръка от мастити бизнесмени. Богаташите дават всичко, за да може да се излекуват от болест, се казва още в руския филм, озаглавен „Милионите на Ванга“.

„Големи простотии са си съчинили. Всичко е уточнено. Знае се какво е имала. Пари не е е взимала. Имаше си ред. Първо се плащаше в общината. След това се отиваше при нея. Ванга не е взимала пари на ръка. Категоричен съм! Не пускаше всеки при нея. Ако видеше някой шарлатанин, го пъдеше“, добави пред вестника Драмов.

Снахата на Ванга – Здравка Методиева, също не припознава образа, който руснаците й приписват. Една от най-близките до пророчицата от Струмица е категорична, че в чуждите медии излизат какви ли не неща, за да си правят реклама. Методиева, която е лекар в Петрич, написва книга. В нея тя описва обстойно живота на Вангелина.

„Пълни измислица са всички материали за Ванга в чужбина“, категорична е Здравка Методиева.

И англичаните си измислят

Английските медии също са големи почитатели на Ванга. В началото на всяка година те излизат с публикации, в които се твърди, че българската пророчица е правела предсказания за това какво ни чака през настоящата година. Публикуват се конкретни пророчества, като за тази година според англичаните Ванга е обявила, че срещу Путин ще бъде извършен атентат. Публикуването на подобни пророчества е определяно от близките на Ванга като пълна безсмислица, защото тя никога не е правила предсказания по години.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене