ПРОВЕРКАТА НА ЮЗДП ПОТВЪРДИ НЕПРАВОМЕРНИ ДЕЙНОСТИ В РАЙОНА НА КРЕСНА И СИМИТЛИ

Общо 2740 метра съществуващи временни пътища в държавни горски територии в районите на Кресна и Симитли са почистени с булдозер, а новоизградените отсечки са 3800 метра. От направените общо 13 сондажа, три са в земеделски земи. Нов път с дължина 650 метра е прокаран в земеделски имоти на територията на „ДГС Кресна”. Добрата новина е, че няма сериозни поражения на гората, тъй като засегнатите площи са или нелесопригодни, или са насаждения с ниска пълнота. Това са констатациите от проверката, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов във връзка с медийни публикации за неправомерни дейности в държавни горски територии.

Почистването и изграждането на временните пътища е извършено през втората половина на 2018 г., без да има постъпили искания в деловодствата на „ДГС Кресна” и „ДГС Симитли” и издадени разрешения за това. Няма предоставени рапорти и доклади от служители на двете стопанства, в които да се съобщава за действия, свързани с изграждането на нови и разчистване на съществуващи горски пътища, потвърждава проверката. В тази връзка директорът на ЮЗДП вече е изискал писмени обяснения от ръководителите на двете стопанства и другите отговорни длъжностни лица, след което предстои да бъдат наложени наказания съгласно договорите за управление и Кодекса на труда.

На извършителя ще бъдат съставени актове за административни нарушения по Закона за горите. ЮЗДП подготвя сигнал до Районна прокуратура Благоевград за предприемане на всички необходими действия по извършване на проверка, касаеща установяване спазването на законите в Република България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене