Свържете се с нас

Светско

Вяра Запрева ще представя Трето ОУ и родния си Гоце Делчев на областния кръг на олимпиадата „Знам и мога“

Публикувано

на

Четвъртокласничката Вяра Запрева   е класираната ученичка от Трето ОУ „Братя Миладинови „в Гоце Делчев която ще представя  училището си , преподавателите и родния си град Гоце Делчев в  областния кръг на олимпиадата „Знам и мога“. На 26- ти януари  четвъртокласничката Вяра Запрева бе сред участниците школото й  във вътрешният кръг на състезанието което включваше въпроси и задачи от различни предметни области, обединени от една водеща тема, като времето за решаването им бе 80 минути. Момичено се представи отлично и си завоюва участието в обласния кръг.

Втора в общото класиране и само на половин точка от възможността да се яви на втори кръг е съученичката  на Вяра Запрева , Марина Зайкова от същия  – четвърти „б“ клас. Ръководството на училището поднесе  адмирации   на участничките в олимпиадата и тяхната учителка, която ги подготви за изпитанието – г-жа Нели Йондева както и  поздравления получиха и  всички ученици, които взеха участие в олимпиадата и се представиха изключително достойно!

коментара

ВИДЕО

Видео: Десети, международен шах – турнир проведоха в село Огняново

Публикувано

на

В гърменското село Огняново, проведоха десетия, юбилеен международен мемориален шах-турнир „Стилян Стругов“. Турнирът е в памет на Стилян Стругов, прогресиращ млад шахматист от с. Гърмен.  Организатор и неизменен домакин на турнира е шахматен клуб „Никополис“,  с. Гърмен, с председател Стоян Стругов. И тази година, тенденцията на повишен интерес към състезанието от цялата страна и чужбина е спазен.

 

Благодарение на активната дейност на гърменския клуб „Никополис“ и организирането на турнир от толкова високо ниво, спортът „шахмат,“ доби голяма популярност в неврокопския регион. От общо 66-те участника в турнира, Ангел Тошков, който се състезава за клуб „Никополис“ се класира на второ място а Димитър Бозов, от шах-матен клуб „Места“, гр. Хаджидимово, зае седмото място в класацията. Шампион в таз-годишното издание на юбилейния турнир стана Светослав Лозанов, вице шампионът е както вече казахме, Ангел Тошков а трети на почетната стълбицана победителите се качи Николай Нинов.

„С ежегодния турнир който организираме се цели да се повиши спортното майсторство на шахмата и да се популяризира сред младите хора тази най- интелигентна спортна игра”, каза още председателят на кулб „Никополис“, Стоян Стругов.

 

коментара

Продължете с четенето

Светско

Община Дупница е предприела действия със съдействие и на служителите от РСПАБ -Дупница, по повод самозапалването на сметището

Публикувано

на

Със самозапалването на сметището на 19. април (петък) 2019, Община Дупница е предприела действия с пълното съдействие и на служителите от РСПАБ-Дупница. Пожарни автомобили на дупнишките огнеборци са ангажирани също с овладяването на задимяването и оказват пълно съдействие, за което Община Дупница отправя своята благодарност.

Всеки е наясно, че гнилостните процеси следствие на депониране на отпадъци без необходимото уплътняване (каквото на закритото сметище не може да бъде направено качествено поради спецификата и денивелацията на терена) са причината за образуването на кухини във вътрешността на трупания с десетки години отпадък с метан. Метеорологичните условия катализират процеса на запалване. Единственият вариант за овладяване на ситуацията е запръстяването, каквото Община Дупница извършва ежедневно, въпреки че, сметището е спряно от експлоатация, но е превантивна мярка за недопускане на всекидневно и постоянно горене на натрупалите се газове във вътрешността му. Важно е да се знае, че този процес на гниене и самозапалване ще се възобновява периодично, както последните повече от 30 години, въпреки предприетите от Община Дупница действия, докато не се реализира самата рекултивация. Горивните процеси се зараждат във вътрешността на сметището, което е напластявано през годините и е достигнало 55-60 (!!!) метра дълбочина. Без да бъде направено рекултивиране, този процес на гниене, палене и задимяване ще продължава дълъг период. Действията на Община Дупница ще продължат в тази насока на „потискане“ запалванията и дименето, докато се стигне до стартирането на реалния процес на рекултивация.

Напомняме, че поради тази причина Община Дупница е предприела всички действия по изготвянето на предпроектни, проектни проучвания и идеен проект за рекултивацията на сметищния терен. За съжаление това е дълъг процес, който стартира съгласно законовите изисквания 3 месеца след спиране експлоатацията на сметището (01.01.2018 год) за предприемане на необходимите действия по рекултивацията. И ако за определени хора това е политика и шанс за трупане на политически дивиденти, то за ръководството на Община Дупница  това е цел да бъде разрешен окончателно този дългогодишен проблем за всички жители съгласно изискванията на законите в Република България.

burst

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ