Пред руините на изгорялото читалище в Скребатно жители и гости почетоха100 годишнината му

Символично пред руините на изгорялото читалище в Скребатно  жители и гости почетоха  100 годишнината му, в тъжният празничен ден  дойде и новината, че средствата за възстановяване са осигурени

Няколко стотин жители и гости на гърменското село  Скребатно се събраха в понеделник на митинг  пред руините  на изгорялото   читалище  „ Христо Ботев заедно с което  на 9-ти януари изгоряха  още кметството на селото ,  пенсионерския клуб, ресторанта, здравната служба, библиотеката и два магазина .

Митинга  организиран от Инициативния комитет начело с кмета на селото Даниела Пидева премина под мотото „ Да върнем вярата и духа в село Скребатно“ като същевременно  символично бе отбелязана  и 100 годишнината  от създаването на читалището в Скребатно.

„ Много мислихме дали след  пожара да празнуваме 100 годишнината от нашето читалище – светинята ни  от която пожара ни остави само руини  и решихме да отпразнуваме  100 годишният  юбилей именно като се съберем и призовем  всеки да помогне   за неговото възстановяване кой с каквото може.

Щастливата новина  която  ни вдъхна кураж и вяра дойде именно в деня на честването. Обадиха ми се от правителството на Р. България и ми заявиха че средствата ще бъдат осигурени   от Междуведомствената комисия  и да  подготвим в най- кратък срок необходимата документация за да получим  финансирането“ съобщи през сълзи от трибуната  кмета на Скребатно, Даниела Пидева. Необходимо  било кмета на общината да подготви и да изпрати   в областната управа протокол за   нанесената при пожара голяма щета, който протокол областният управител Бисер Михайлов ще  придвижи  до съответните институции.

„Сложен е казуса който ще трябва да решим за да няма ощетени докато стигнем до строителството защото терена е публично общинска собственост  и ще трябва да минем през различни и сложни  процедури „ заяви  кмета на община Гърмен  Минка Капитанова. Въпреки уверението на Капитанова, че  протоколът до областната администрация се подготвя в общината и ще бъде изпратен скоро в Областната администрация, както и че процедурите  по оформянето на документацията са  също в ход,  думите на Капитанова притесниха и попариха  надеждите  на присъстващите на събитието кметове и общински съветници  и  жителите на Скребатно, че строителството скоро  ще започне и селото отново ще има своето читалище.

Кмета  на  Скребатно  Даниела Пидева   по време на митинга получи   и първия подарък – строителна предпазна каска от  бизнесмена Васил Василев  ,собственик на веригата строителни и други  магазини в страната „Хелиус“, чийто  корени са от Скребатно. Той пристигна в селото на родителите си специално да заяви своята  готовност за  помощ с всичко необходимо за  строителството. От микрофона ,бизнесмена  призова всички да забравят и загърбят  личните, партийни и съседски вражди, да се обединят   и заедно  да построят новата и красива сграда  както и  това  през месец ноември, в Денят на Народните будители да открият  новото читалище в Скребатно.

Дървеният материал пък обещаха да дарят за  предстоящото строителство на изгорелите сгради  в Скребатно директорите  на Регионалното Югозападно предприятие ЮЗДП, Дамян Дамянов и  Денис Шенгов  на ДГС Гърмен.

Междувременно  стана известно, че  изгорелите над 3000 тома  книги  по време на пожара са  вече събрани  от дарители  дори броят им е много повече и се съхраняват  в местния музей  до построяването на читалището.

Празничността  по случай 100 годишнината  от създаването на читалище „Христо Ботев“ в  Скребатно  придадоха  малките и талантливи  деца от Скребатно и  Рибново които изнесоха рецитал и кратка програма от прекрасното  стихотворение посветено на читалището, пожара и  построилите го деди на скребашките  потомци което прочете  Денис Чаушев. Гости на  тържеството –митинг  пред руините на изгорялото читалище бяха, кметове, общински съветници, директори на училища от целия регигон , бизнесмени и много  хора съпричастни с нещастието което  преживя  гърменското село  Скребатно.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене