Свържете се с нас

Култура

Пред руините на изгорялото читалище в Скребатно жители и гости почетоха100 годишнината му

Публикувано

на

Символично пред руините на изгорялото читалище в Скребатно  жители и гости почетоха  100 годишнината му, в тъжният празничен ден  дойде и новината, че средствата за възстановяване са осигурени

Няколко стотин жители и гости на гърменското село  Скребатно се събраха в понеделник на митинг  пред руините  на изгорялото   читалище  „ Христо Ботев заедно с което  на 9-ти януари изгоряха  още кметството на селото ,  пенсионерския клуб, ресторанта, здравната служба, библиотеката и два магазина .

Митинга  организиран от Инициативния комитет начело с кмета на селото Даниела Пидева премина под мотото „ Да върнем вярата и духа в село Скребатно“ като същевременно  символично бе отбелязана  и 100 годишнината  от създаването на читалището в Скребатно.

„ Много мислихме дали след  пожара да празнуваме 100 годишнината от нашето читалище – светинята ни  от която пожара ни остави само руини  и решихме да отпразнуваме  100 годишният  юбилей именно като се съберем и призовем  всеки да помогне   за неговото възстановяване кой с каквото може.

Щастливата новина  която  ни вдъхна кураж и вяра дойде именно в деня на честването. Обадиха ми се от правителството на Р. България и ми заявиха че средствата ще бъдат осигурени   от Междуведомствената комисия  и да  подготвим в най- кратък срок необходимата документация за да получим  финансирането“ съобщи през сълзи от трибуната  кмета на Скребатно, Даниела Пидева. Необходимо  било кмета на общината да подготви и да изпрати   в областната управа протокол за   нанесената при пожара голяма щета, който протокол областният управител Бисер Михайлов ще  придвижи  до съответните институции.

„Сложен е казуса който ще трябва да решим за да няма ощетени докато стигнем до строителството защото терена е публично общинска собственост  и ще трябва да минем през различни и сложни  процедури „ заяви  кмета на община Гърмен  Минка Капитанова. Въпреки уверението на Капитанова, че  протоколът до областната администрация се подготвя в общината и ще бъде изпратен скоро в Областната администрация, както и че процедурите  по оформянето на документацията са  също в ход,  думите на Капитанова притесниха и попариха  надеждите  на присъстващите на събитието кметове и общински съветници  и  жителите на Скребатно, че строителството скоро  ще започне и селото отново ще има своето читалище.

Кмета  на  Скребатно  Даниела Пидева   по време на митинга получи   и първия подарък – строителна предпазна каска от  бизнесмена Васил Василев  ,собственик на веригата строителни и други  магазини в страната „Хелиус“, чийто  корени са от Скребатно. Той пристигна в селото на родителите си специално да заяви своята  готовност за  помощ с всичко необходимо за  строителството. От микрофона ,бизнесмена  призова всички да забравят и загърбят  личните, партийни и съседски вражди, да се обединят   и заедно  да построят новата и красива сграда  както и  това  през месец ноември, в Денят на Народните будители да открият  новото читалище в Скребатно.

Дървеният материал пък обещаха да дарят за  предстоящото строителство на изгорелите сгради  в Скребатно директорите  на Регионалното Югозападно предприятие ЮЗДП, Дамян Дамянов и  Денис Шенгов  на ДГС Гърмен.

Междувременно  стана известно, че  изгорелите над 3000 тома  книги  по време на пожара са  вече събрани  от дарители  дори броят им е много повече и се съхраняват  в местния музей  до построяването на читалището.

Празничността  по случай 100 годишнината  от създаването на читалище „Христо Ботев“ в  Скребатно  придадоха  малките и талантливи  деца от Скребатно и  Рибново които изнесоха рецитал и кратка програма от прекрасното  стихотворение посветено на читалището, пожара и  построилите го деди на скребашките  потомци което прочете  Денис Чаушев. Гости на  тържеството –митинг  пред руините на изгорялото читалище бяха, кметове, общински съветници, директори на училища от целия регигон , бизнесмени и много  хора съпричастни с нещастието което  преживя  гърменското село  Скребатно.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

коментара

Култура

ДВА ДНИ ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕ В ПЛЕН НА МАГИЯТА НА ТАНЦА

Публикувано

на

В уникален двудневен празник се превърна програмата, с която Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев отбелязаха Международния ден на танца. Над 700 участника от различни краища на България, както и гости от чужбина, се включиха в 11-то издание на празника. 20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора. От тях местните състави бяха 4, а останалите пристигнаха от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специални участници в двудневния празник бяха Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и ансамбли от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година, събитието бе в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Най-атрактивната част от двудневния празник бе дефилето, в което се включиха всички участници и се превърна в изключително преживяване за всички присъстващи. Стотиците участници, облечени с традиционни носии тръгнаха от площад „Гоце Делчев“ и преминаха по пешеходната улица „Търговска“ танцувайки кръшни хора и увличайки със себе си зрителите. Изключително много хора тази година наблюдаваха дефилето на участниците, а след това присъстваха и на концерта на всички фолклорни групи пред Дома на културата. Преди неговото начало, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите – участници.

Вторият ден на празненствата, също бе интересен и посетен от стотици хора. Откритият урок по разучаване на български хорả, който се проведе в Градския парк, създаде голямо настроение не само у участващите групи, а и у всички жители и гости на града, които по това време бяха в парка. Под вещото ръководство на доц. Георги Гаров –  ръководител катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, присъстващите успяха в рамките на 1 час да разучат 2 интересни хорả от Пиринската фолклорна област. Вечерта завърши отново с концерт в Градския парк, в който се включиха гостите от Гърция, Черна гора и Северна Македония, както и танцови състави и школи от Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето

Градът

Нов голям успех за ПМГ „Яне Сандански“ в новите технологии в рамките на няколко часа

Публикувано

на

Единадесетокласникът Иван Духов показа, че успехите в областта на IT технологиите не са единично явление, а тенденция не само в неговото училище, а и за самия него

Това се случи в четвъртото поредно издание на едно от най-престижните състезания. То бе организирано от Софтуерния университет, който предизвиква млади хора от цялата страна да покажат знанията и уменията си по състезателно програмиране на СофтУниада 2019, която се проведе в София. В него се бориха за челните места в състезателното програмиране и/или да разработиш твой продукт, който е уеб, мобилно или софтуерно приложение!

Ученикът от 11 а клас Иван Духов на ПМГ „Яне Сандански“ взе участието в Националния конкурс в категорията „Уеб/Софтуерни проекти“ – старша възрастова група (над 16 години). В него участниците разработват уеб или софтуерни приложения и предават URL към приложението, кратко описание на проекта (презентация), линк към сорс кода (например в GitHub). В тези категории попадат уеб приложения, мобилни приложения, настолни приложения, вградени системи и друг вид софтуерни разработки. До финала бяха се допуснати най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито.

Иван успешно защити пред компетентното жури самостоятелно разработен проект “Mind Run”.  Става дума за мобилното приложение „Mind Run“, което е създадено за всеки, искащ да развие и подобри уменията си в логичното мислене, паметта, решаването на проблеми, ловкостта, както ментална, така и физическа. Иван Духов отлично представи гоцевделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ в упоритата надпревара с достойни съперници.

ИВАН ДУХОВ зае III МЯСТО в Националния конкурс „СофтУниада 2019“ в категорията „Софтуерни проекти“ –  старша възрастова група (над 16 години).

От сърце от ТОП ПРЕСА му пожелаваме нови и все по-големи успехи!!!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ