Свържете се с нас

Култура

Пред руините на изгорялото читалище в Скребатно жители и гости почетоха100 годишнината му

Публикувано

на

Символично пред руините на изгорялото читалище в Скребатно  жители и гости почетоха  100 годишнината му, в тъжният празничен ден  дойде и новината, че средствата за възстановяване са осигурени

Няколко стотин жители и гости на гърменското село  Скребатно се събраха в понеделник на митинг  пред руините  на изгорялото   читалище  „ Христо Ботев заедно с което  на 9-ти януари изгоряха  още кметството на селото ,  пенсионерския клуб, ресторанта, здравната служба, библиотеката и два магазина .

Митинга  организиран от Инициативния комитет начело с кмета на селото Даниела Пидева премина под мотото „ Да върнем вярата и духа в село Скребатно“ като същевременно  символично бе отбелязана  и 100 годишнината  от създаването на читалището в Скребатно.

„ Много мислихме дали след  пожара да празнуваме 100 годишнината от нашето читалище – светинята ни  от която пожара ни остави само руини  и решихме да отпразнуваме  100 годишният  юбилей именно като се съберем и призовем  всеки да помогне   за неговото възстановяване кой с каквото може.

Щастливата новина  която  ни вдъхна кураж и вяра дойде именно в деня на честването. Обадиха ми се от правителството на Р. България и ми заявиха че средствата ще бъдат осигурени   от Междуведомствената комисия  и да  подготвим в най- кратък срок необходимата документация за да получим  финансирането“ съобщи през сълзи от трибуната  кмета на Скребатно, Даниела Пидева. Необходимо  било кмета на общината да подготви и да изпрати   в областната управа протокол за   нанесената при пожара голяма щета, който протокол областният управител Бисер Михайлов ще  придвижи  до съответните институции.

„Сложен е казуса който ще трябва да решим за да няма ощетени докато стигнем до строителството защото терена е публично общинска собственост  и ще трябва да минем през различни и сложни  процедури „ заяви  кмета на община Гърмен  Минка Капитанова. Въпреки уверението на Капитанова, че  протоколът до областната администрация се подготвя в общината и ще бъде изпратен скоро в Областната администрация, както и че процедурите  по оформянето на документацията са  също в ход,  думите на Капитанова притесниха и попариха  надеждите  на присъстващите на събитието кметове и общински съветници  и  жителите на Скребатно, че строителството скоро  ще започне и селото отново ще има своето читалище.

Кмета  на  Скребатно  Даниела Пидева   по време на митинга получи   и първия подарък – строителна предпазна каска от  бизнесмена Васил Василев  ,собственик на веригата строителни и други  магазини в страната „Хелиус“, чийто  корени са от Скребатно. Той пристигна в селото на родителите си специално да заяви своята  готовност за  помощ с всичко необходимо за  строителството. От микрофона ,бизнесмена  призова всички да забравят и загърбят  личните, партийни и съседски вражди, да се обединят   и заедно  да построят новата и красива сграда  както и  това  през месец ноември, в Денят на Народните будители да открият  новото читалище в Скребатно.

Дървеният материал пък обещаха да дарят за  предстоящото строителство на изгорелите сгради  в Скребатно директорите  на Регионалното Югозападно предприятие ЮЗДП, Дамян Дамянов и  Денис Шенгов  на ДГС Гърмен.

Междувременно  стана известно, че  изгорелите над 3000 тома  книги  по време на пожара са  вече събрани  от дарители  дори броят им е много повече и се съхраняват  в местния музей  до построяването на читалището.

Празничността  по случай 100 годишнината  от създаването на читалище „Христо Ботев“ в  Скребатно  придадоха  малките и талантливи  деца от Скребатно и  Рибново които изнесоха рецитал и кратка програма от прекрасното  стихотворение посветено на читалището, пожара и  построилите го деди на скребашките  потомци което прочете  Денис Чаушев. Гости на  тържеството –митинг  пред руините на изгорялото читалище бяха, кметове, общински съветници, директори на училища от целия регигон , бизнесмени и много  хора съпричастни с нещастието което  преживя  гърменското село  Скребатно.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

коментара

Култура

В Гърмен почетоха паметта на Апостола на свободата – Васил Левски

Публикувано

на

С литературна програма  и работилница за тематично табло в НЧ  “Искра-1924” заедно с ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий”-Гърмен, отдадоха почитта си към АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА .

На 18-ти или 19-ти февруари е обесен Васил Левки? В нашата история все изскачат нови неща, за които да спорим, и все има неяснота. История… има ли значение ? За дати може да се спори, но за факта, че Апостолът е най – светлия, най – чистия и достоен Българин, никой не спори.

Когато след обесването на Левски попитали Гина Караиванова Кунчева – неговата майка, защо не е раздала жито за душата на покойника, тя отговорила: “Житото се раздава само за мъртъвци. А Васил ще живее вечно!”

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

БРАВО!!! Учениците на гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ отново доказаха своите знания и класа

Публикувано

на

Вече втора година учениците от ПМГ“Яне Сандански“, с ентусиазираната подкрепа и умелите напътствия на помощник-учителя по английски език Нейтън Джейкъбсън, участваха и завършиха с куп отличия в едно от най-предизвикателните състезания  за дебати и артистичност на английски език – БЕСТ

На турнирите на БЕСТ младежите не само демонстрират висока езикова подготовка, артистичен талант и самообладание, но също така имат изключителната възможност да се срещнат с едни от най-талантливите участници сред цялата страна, да се учат от тях и да  дадат пример на свой ред. Те създадоха една уникална среда на толерантност,  на спортсментско съревнование, на възхищение и респект към опонентите им. С участието си в този труден формат учениците въплатиха интердисциплинарността в действие.

Надпреварата се проведе в Благоевград втория етап  на състезанието БЕСТ в Западна България между 27 училища и 323 ученици.

В изключително интензивен ритъм и тежки и оспорвани битки в категориите Проза, Поезия, Оригинална оратория и Дуо, учениците на гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ спечелиха множество чертвътфинали, полуфинали и финали. Финалистите спечелиха едно пето място, четири трети места и три първи. На отбора бе присъдена купата за отбор с най-голям брой участници- 34, взели най-много медали. Ръководството на елитното училище и учителите се гордеят с всички ученици, дръзнали да вземат участие в това трудно състезание и поздравяват финалистите.

Ето и имената им:

Полуфиналисти:

 1. Роси Халевачева- Проза
 2. Мирослав Пехливанов- Оригинална Оратория
 3. Калина Кръстилова- Проза
 4. Шерифе Рунта- Проза

Финалисти:

 1. Салвера Бали-Поезия-пето място.
 2. Дениз Тюмбелекчиева- Поезия- трето място
 3. Катерина Кръстилова-Поезия-първо място
 4. Анастася Лукманова-Оригинална Оратория-първо място
 5. Стефан Козелов-Оригинална Оратория-трето място
 6. Катерина Кръстилова-Оригинална Оратория-трето място
 7. Георги Папарков-Оригинална Оратория-първо място
 8. Дениз Тюмбелекчиева и Айлин Ахмедова-Дуо-трето място

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ