Свържете се с нас

Култура

Пред руините на изгорялото читалище в Скребатно жители и гости почетоха100 годишнината му

Публикувано

на

Символично пред руините на изгорялото читалище в Скребатно  жители и гости почетоха  100 годишнината му, в тъжният празничен ден  дойде и новината, че средствата за възстановяване са осигурени

Няколко стотин жители и гости на гърменското село  Скребатно се събраха в понеделник на митинг  пред руините  на изгорялото   читалище  „ Христо Ботев заедно с което  на 9-ти януари изгоряха  още кметството на селото ,  пенсионерския клуб, ресторанта, здравната служба, библиотеката и два магазина .

Митинга  организиран от Инициативния комитет начело с кмета на селото Даниела Пидева премина под мотото „ Да върнем вярата и духа в село Скребатно“ като същевременно  символично бе отбелязана  и 100 годишнината  от създаването на читалището в Скребатно.

„ Много мислихме дали след  пожара да празнуваме 100 годишнината от нашето читалище – светинята ни  от която пожара ни остави само руини  и решихме да отпразнуваме  100 годишният  юбилей именно като се съберем и призовем  всеки да помогне   за неговото възстановяване кой с каквото може.

Щастливата новина  която  ни вдъхна кураж и вяра дойде именно в деня на честването. Обадиха ми се от правителството на Р. България и ми заявиха че средствата ще бъдат осигурени   от Междуведомствената комисия  и да  подготвим в най- кратък срок необходимата документация за да получим  финансирането“ съобщи през сълзи от трибуната  кмета на Скребатно, Даниела Пидева. Необходимо  било кмета на общината да подготви и да изпрати   в областната управа протокол за   нанесената при пожара голяма щета, който протокол областният управител Бисер Михайлов ще  придвижи  до съответните институции.

„Сложен е казуса който ще трябва да решим за да няма ощетени докато стигнем до строителството защото терена е публично общинска собственост  и ще трябва да минем през различни и сложни  процедури „ заяви  кмета на община Гърмен  Минка Капитанова. Въпреки уверението на Капитанова, че  протоколът до областната администрация се подготвя в общината и ще бъде изпратен скоро в Областната администрация, както и че процедурите  по оформянето на документацията са  също в ход,  думите на Капитанова притесниха и попариха  надеждите  на присъстващите на събитието кметове и общински съветници  и  жителите на Скребатно, че строителството скоро  ще започне и селото отново ще има своето читалище.

Кмета  на  Скребатно  Даниела Пидева   по време на митинга получи   и първия подарък – строителна предпазна каска от  бизнесмена Васил Василев  ,собственик на веригата строителни и други  магазини в страната „Хелиус“, чийто  корени са от Скребатно. Той пристигна в селото на родителите си специално да заяви своята  готовност за  помощ с всичко необходимо за  строителството. От микрофона ,бизнесмена  призова всички да забравят и загърбят  личните, партийни и съседски вражди, да се обединят   и заедно  да построят новата и красива сграда  както и  това  през месец ноември, в Денят на Народните будители да открият  новото читалище в Скребатно.

Дървеният материал пък обещаха да дарят за  предстоящото строителство на изгорелите сгради  в Скребатно директорите  на Регионалното Югозападно предприятие ЮЗДП, Дамян Дамянов и  Денис Шенгов  на ДГС Гърмен.

Междувременно  стана известно, че  изгорелите над 3000 тома  книги  по време на пожара са  вече събрани  от дарители  дори броят им е много повече и се съхраняват  в местния музей  до построяването на читалището.

Празничността  по случай 100 годишнината  от създаването на читалище „Христо Ботев“ в  Скребатно  придадоха  малките и талантливи  деца от Скребатно и  Рибново които изнесоха рецитал и кратка програма от прекрасното  стихотворение посветено на читалището, пожара и  построилите го деди на скребашките  потомци което прочете  Денис Чаушев. Гости на  тържеството –митинг  пред руините на изгорялото читалище бяха, кметове, общински съветници, директори на училища от целия регигон , бизнесмени и много  хора съпричастни с нещастието което  преживя  гърменското село  Скребатно.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

коментара

Култура

Емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ ще представи творчеството си в Амфиполи, Гърция

Публикувано

на

На 24 и 25  август артистите ще представят българския фолклор по време на Двудневен трансграничен фестивал в Амфиполи. Фестивалът е под наслов „Традиции, танци, музика и култура!

През месец май, тази година, Благоевград бе домакин на Международния фестивал. Той цели да представи богатото културно наследство на България и Гърция с изпълнение на традиционни и за двете държави фолклорни песни, танци и игри. Фестивалът  се реализира по проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним „Култура без граници“.

Ансамбъл ”Пирин” е изнесъл близо 8000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас в почти 70 страни по всички континенти на света. Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 21-ви август Българската православна църква почита паметта на Св. Симеон Самоковски

Публикувано

на

На 21-ви август Българската православна църква почита паметта на Св. Симеон Самоковски, който е бил самоковски митрополит. Неговите мощи, донесени през 1737 година в Бельовата църква „Рождество Богородично“, се съхраняват в храма и до днес. Светското име на владиката е Симеон Попович.

Няма данни за датата и мястото на неговото раждане. Но се знае, че той става Самоковски митрополит през август 1734 г.  През това време в Самоков се служи единствено в малката Бельова църква – по това време не е имало голям храм в града. Затова фактическото седалище на митрополит Симеон е в Дупница.

Историческата обстановка по това време се характеризира с масирано турско насилие над българското население и особено над българското духовенство. Османската империя воюва на два фронта – с Руската и Австрийската империи. Подкрепян от висши духовници, включително и от сръбско-българския Ипекски патриарх Арсений ІV, митрополит Симеон става предводител и главен инициатор на заговор срещу османската власт, известен като Въстание на архиереите в Софийско и Самоковско.

Център на заверата е долнолозенският манастир „Свети Спас”, скътан дълбоко в Лозенската планина. Узнавайки за съзаклятието, по заповед на Али паша Кюпрюглюоглу (командващ турските войски на австрийския фронт) в София са обесени около 350 свещеници, монаси и софийски граждани.

През юли 1737 г. митрополитският дом е разбит и ограбен, а свети Симеон – окован и хвърлен в тъмница, където е измъчван 23 дни. Около 18 август, окован във вериги и с железни гюлета на краката, с оскубана брада и коса, целият в кръв и рани, той е отведен в София. Затворен е в турските казарми и е измъчван да се потурчи в продължение на още три дни. След показана от него твърдост и неотстъпчивост, владиката е съден като главен организатор и водач на заверата срещу султана. По заповед на Али паша е обесен на 21 август 1737 г. зад църквата „Света София”.

Когато го окачили на бесилото – дървото се скършило. Втория път се скъсало въжето. Едва след третия опит той издъхнал. Тялото му останало да виси три дни, след което въжето отново се скъсало. Али паша забранил Симеон да бъде погребан в София и тялото му било пренесено в Самоков.

Мощите на светеца са намерени при разкопки в Бельовата църква през 1994 г.. Археологът Веселин Хаджиангелов, открил тленните му останки в гробната яма заедно с евангелие, митрополитски жезъл и златотъкани архиерейски одежди. Легенди разказват, че този храм е издигнат по време на Второто българско царство от местния болярин Бельо и затова носи неговото име.

Митрополит Симеон Самоковски е канонизиран като мъченик за вярата. Няколко години по-късно мощите на светеца са поставени на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт – 21 август, е обявен за празник на град Самоков.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ