Акордеониста преподавател в НХГ–Благоевград Христо Златков: Искам децата да усетят българският фолклор, да усетят магията и да се запалят!

Христо Златков прави видео уроци по музика и ги споделя в YouTube и Facebook. Днес се срещам с него, за да разкаже нещо повечe за тази негова дейност.

Представи се на нашите читатели…

– Христо Иванов Златков се казвам. Завършил съм музикалната академия в Пловдив с две специалности – изпълнителско изкуство и педагогика по обучението на музика. От шест годишен свиря на акордеон. Мой пръв преподавател е Христо Кротев.

Кой те запали към музиката. Казваш, че от шест годишен те влече.

– Майка ми беше видяла обява, че се набират деца, които искат да свирят на акордеон. Записа ме в читалището в Благоевград. От там започнах.

Какво работиш сега?

– Към момента съм преподавател по акордеон и музика в Национална Хуманитарна Гимназия (НХГ) „Св. Св. Кирил и Методий” – Благоевград. Също така и свиря по празненства, сватби. Народен музикант съм.

Ние разбрахме за една твоя много хубава идея – видео уроци по музика. Как ти хрумна тази идея?

– Главната причина е децата да усетят българският фолклор, да усетят магията и да се запалят. Исках и да набера един колектив от музиканти, които искат да подобрят стила си на свирене и начина си на изпълнение….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене