Свържете се с нас

Новини

Здравословно с Цветелина Хаджиева: Как да храним децата, за да бъдат здрави?

Публикувано

на

Сигурна съм, че това е въпрос, който вълнува абсолютно всички майки, но не всяка една е наясно и е запозната достоверно по въпроса за здравословното и правилно хранене на децата и не за друго, а защото социалните мрежи преливат от информация, много от която не би могла да се класира като качествена, достоверна и изчерпателна. Така много от нас се лутат в полето на несигурността, информационното затъмнение и не рядко лъжата и дори глупостта от „ново получената информация“. И така, здравето е основна ценност за децата ни и самите нас. Всеки, в една или друга степен, се стреми да запази своето здраве и да допринесе за неговото поддържане. Това е естествен процес, базиран на първичния ни инстинкт за самосъхранение. До тук добре, но с това не се изчерпват грижите за здравето. Храната, както при малките, така и при нас, големите и по-големите, е от ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ! Това е един неоспорим факт, които не би било възможно да пренебрегнете по пътя на вашия здравословен живот, които всеки би трябвало да спазва повече или по -малко. Хранете освен всичко друго е и навик. Социолози и психолози от отделни епохи обръщат съществено внимание на навика, като основен постулат в поведението на човека и до ден днешен има лек спор относно това дали навиците подлежат на промяна или не, въпреки че мнозинството от учени смятат, че навиците както се изграждат, така могат и да се променят, стига разбира се човек да положи целенасочени усилия. И да вметна само от личен опит, това е напълно постижимо. И като всяко нещо и това изисква време, но с мобилизиране на волята и усилията става достижимо. Не случайно обърнах внимание на навикът….

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Реклама
loading...

Новини

Поредно признание за литературен талант от НПГ „Д. Талев“- Първо място в национален конкурс

Публикувано

на

Отличие за Симона Чакърова от XI б клас в XXI Национален ученически празник „ За хляба наш…“, организиран с подкрепата на МОН, Национален дворец на децата, РУО- гр. Благоевград, Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.  Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на МОН и се организира всяка година по случай 22.04.- Денят на Земята.
Симона Чакърова е класирана на I място в раздела за есе. Ръководството на НПГ я поздравява и й пожелава още много призови места.

коментара

Продължете с четенето

Култура

ДВА ДНИ ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕ В ПЛЕН НА МАГИЯТА НА ТАНЦА

Публикувано

на

В уникален двудневен празник се превърна програмата, с която Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев отбелязаха Международния ден на танца. Над 700 участника от различни краища на България, както и гости от чужбина, се включиха в 11-то издание на празника. 20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора. От тях местните състави бяха 4, а останалите пристигнаха от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специални участници в двудневния празник бяха Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и ансамбли от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година, събитието бе в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Най-атрактивната част от двудневния празник бе дефилето, в което се включиха всички участници и се превърна в изключително преживяване за всички присъстващи. Стотиците участници, облечени с традиционни носии тръгнаха от площад „Гоце Делчев“ и преминаха по пешеходната улица „Търговска“ танцувайки кръшни хора и увличайки със себе си зрителите. Изключително много хора тази година наблюдаваха дефилето на участниците, а след това присъстваха и на концерта на всички фолклорни групи пред Дома на културата. Преди неговото начало, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите – участници.

Вторият ден на празненствата, също бе интересен и посетен от стотици хора. Откритият урок по разучаване на български хорả, който се проведе в Градския парк, създаде голямо настроение не само у участващите групи, а и у всички жители и гости на града, които по това време бяха в парка. Под вещото ръководство на доц. Георги Гаров –  ръководител катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, присъстващите успяха в рамките на 1 час да разучат 2 интересни хорả от Пиринската фолклорна област. Вечерта завърши отново с концерт в Градския парк, в който се включиха гостите от Гърция, Черна гора и Северна Македония, както и танцови състави и школи от Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ