Свържете се с нас

Скандали

Шефката на ТЕЛК – Благоевград д-р Дюлгерова пред уволнение, лишила хора от пенсии, отнесе глоби

Публикувано

на

Четирима възрастни хора, страдащи от психични заболявания, са били лишени от инвалидна пенсия в продължение на две години. Точно толкова престояли медицинските им досиета в ТЕЛК – Благоевград, където се издават експертните решения за трудоустрояване на лица със заболявания.

На драстичния случай се натъкнала Меглена Чакалска, старши специалист в Регионалната картотека за медицински експертизи (РКМЕ) към РЗИ – Благоевград, която на 14 юни 2018 г. получила от 1 ТЕЛК – Благоевград медицински досиета на четирима пациенти, сред които и това на Мустафа. 75-годишният пенсионер, който  бил настанен в Дома за възрастни хора с психични заболявания в село Петрово, община Сандански, бил освидетелстван на 26 май 2016 г. в 1 ТЕЛК на МБАЛ – Благоевград. Двегодишното закъснение за връщане на досието силно впечатлило служителката, която подала докладна в РЗИ. При извършената проверка, която установила, че освен двегодишното престояване в 1 ТЕЛК ,  експертното решение било скъсано, а пациентът, който имал 80% инвалидност, така и не получил екземпляр от него.

Според правилата медицинското досие се  връчва в деня на изготвянето му или на другия ден, като може да се изпрати с писмо с обратна разписка, но срокът е тридневен. По случая са поискани обяснения от председателя на 1 ТЕЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Велинова, след което й е съставен акт за административно нарушение на Правилника за устройство и организация на медицинските експертизи и на Регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов й наложил три глоби по 200 лв., които тя обжалва в Районен съд – Благоевград с аргумента, че в наказателното постановление липсват фактически и правни основания, а и срокът за наказание бил изтекъл. Във възраженията си тя посочва, че лицето не получило експертно решение за преосвидетелстване, тъй като не е представена пълна документация. В хода на делото са разпитани като свидетели служителите на РЗИ, извършили проверката. Актосъставителят д-р Ружка Нинова потвърждава в съда, че и 4-те екземпляра от експертното решение били скъсани. В долния ъгъл на досието имало подпис на упълномощена медицинска сестра, която да представлява психичноболния пациент. В резултат на невърнатото и невръчено експертно решение на ТЕЛК, което се подава служебно от РЗИ в НОИ, той е бил лишен от инвалидна пенсия за времето, в което е бил освидетелстван, до смъртта си, тъй като впоследствие е починал.И ако този пациент е бил в социален дом, другите пациенти, чиито досиета също били потрупани в ТЕЛК, се отглеждат от техните близки, без да получават пенсии.

„Срокът за насрочване на освидетелстване е 3-месечен, хайде месец-два отгоре, но 2 години е безхаберие”, категорична е д-р Нинова.

коментара

Новини

СНИМКИ / Оскверниха православния мемориален кръст „Памет и вяра“ в Благоевград

Публикувано

на

Вандали надраскаха православния мемориален кръст над Благоевград. Припомняме, че още през 90-те години на XX век, когато изцяло е реконструиран центъра на града, това място на хълма е запланувано за паметник като част от цялостната архитектура на централна градска част. Целият площад „Георги Измирлиев“ е обърнат към хълма, а линията на фонтаните води към мястото, на който сега се издига кръстът. Цялата конструкция на съоръжението е с височина 38 метра, от които 5 метра е бетоновият фундамент с тегло 380 тона. Самият кръст е с тегло около 35 тона и с височина си от 33 метра (символизираща христовата възраст) е най-високото съоръжение в региона. Конструктивнно съоръжението е разделено на 6 монтажни елемента с тегло около 6 тона всеки. Тържественото освещаване на кръста е извършено на Свети Дух- 24 юни 2013 г. Тържествената литургия се води лично от Неврокопски митрополит Натанаил и Драговитийския епископ Евлогий, игумен на Светата Рилска обител. Топ Преса забеляза, че от вътрешната страна на кръста има надписи направени със зелен спрей, най-вероятно от вандали. Това не са графити, не може да го наречем изкуство по никакъв начин…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Скандали

Дали духовното падение на Църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“в старото село Дебрен е известно ! Иима ли някой в състояние да го спре ???????

Публикувано

на

Много тъжна картина която може буквално да разкъса сърцето на всеки православен християнин , представлява в момента църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“ в старото  село Дебрен в община Гърмен .

Преди дни , наш читател посетили  църквата и   ни изпрати потресаващи снимки на светата обител и с не скрита  тъга и потресеност разказа за това което представлява  християнският храм в момента видял го с очите си .

Така ли няма кой да спре кощунството и съсипването на българската духовност по тези места , питат  хората и се надяват най- после  новата управа на община Гърмен и държавата   да поемат инициатива за възраждане и превръщане на това прекрасно кътче и храм в  извор на чистата вяра и атрактивна туристическа дестинация .

В годините на тоталитарния режим, когато религията не се толерира, и особено след обезлюдяването на селото, сградата е изоставена. След промените през 1989 г. и отпадането на редица забрани тя е частично ремонтирана.

Днес обаче църквата в Старото село Дебрен представлява тъжна картина и както казват старите хора и Бог би се нажалило като я види .

„В 2019 година картината е потресаваща и неописуема , изпращам снимки защото нямам думи с които мога да опиша какво видяха очите ми и какво  изпита сърцето ми „ пише нашият читател  .

 

 

И наистина. Човешкото безумие е достигнало поредния си „връх“. Св. престол е изкъртен, а на мястото му има иманярски изкоп с дълбочина около метър и половина. Подобен, но по-плитък изкоп са направили „търсачите“ на подземни богатства и пред иконостаса. И друг – трети такъв , в кръщелната.

Целият под на храма е покрит с изпражнения от домашни животни – овце и кози.

 

 

Иначе ,Църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“ е една от малкото сравнително добре запазени сгради в старото с. Дебрен в община Гърмен . То  е разположено по западните склонове на планината Родопи. Селото е напуснато от местните му жители  в края на 60-те години на миналия век, когато планинците слизат в полето и въздигат постепенно новото сега съществуващо село Дебрен.

Историята на храма, макар и кратка, е изпълнена с превратности. За жалост към момента сградата представлява една тъжна картина.

 

През 20-те години на миналия век съдбата довежда в Дебрен бежанци от селата Ловча и Гайтаниново. Тези хора решават да издигнат християнски храм, който да носи името на св. вмчк. Георги Победоносец. Така се е казвал и съществувалият в близост  храм (църква или манастир) разрушен преди столетия, останките на който все още личат в близката местност Св. Георги.

Въпреки немотията си , вдъхновени от вярата, на собствени начала хората започват издигането на църквата през 30-те години. За тогавашните възможности на местните, зданието е голямо постижение.

Дебренци канят майстор от с. Горно Броди-Гърция , който да отлее камбана. Това става в двора на вече готовата църква. Там се прави калъп, а хората с вълнение започват да следят работата на майстора, който борави с металната сплав. Камбаната най-после е готова и хубавият ѝ звън се чува в цялата околност.

 

Изработеният дървен иконостас е с малки резбовани елементи и с два реда икони. Колоните, които разделят корабите, и свързващите ги арки са изрисувани. На тавана има изображение на Иисус Христос, а над четири от колоните – тези на евангелистите Лука, Марко, Матей и Йоан.

 Сега вече нищо от описаното по- горе съществува . Пълната разруха и кощунството  говорят  за неуважение към християнската вяра ,жаждата за мъст и печелбарство са изведени на преден план .Картината е буквално страховита  от която следва и въпросът дали духовното падение, чието материално отражение е състоянието на тази църква най- после  ще спре!!!!!!

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ