Свържете се с нас

Скандали

Шефката на ТЕЛК – Благоевград д-р Дюлгерова пред уволнение, лишила хора от пенсии, отнесе глоби

Публикувано

на

Четирима възрастни хора, страдащи от психични заболявания, са били лишени от инвалидна пенсия в продължение на две години. Точно толкова престояли медицинските им досиета в ТЕЛК – Благоевград, където се издават експертните решения за трудоустрояване на лица със заболявания.

На драстичния случай се натъкнала Меглена Чакалска, старши специалист в Регионалната картотека за медицински експертизи (РКМЕ) към РЗИ – Благоевград, която на 14 юни 2018 г. получила от 1 ТЕЛК – Благоевград медицински досиета на четирима пациенти, сред които и това на Мустафа. 75-годишният пенсионер, който  бил настанен в Дома за възрастни хора с психични заболявания в село Петрово, община Сандански, бил освидетелстван на 26 май 2016 г. в 1 ТЕЛК на МБАЛ – Благоевград. Двегодишното закъснение за връщане на досието силно впечатлило служителката, която подала докладна в РЗИ. При извършената проверка, която установила, че освен двегодишното престояване в 1 ТЕЛК ,  експертното решение било скъсано, а пациентът, който имал 80% инвалидност, така и не получил екземпляр от него.

Според правилата медицинското досие се  връчва в деня на изготвянето му или на другия ден, като може да се изпрати с писмо с обратна разписка, но срокът е тридневен. По случая са поискани обяснения от председателя на 1 ТЕЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Велинова, след което й е съставен акт за административно нарушение на Правилника за устройство и организация на медицинските експертизи и на Регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов й наложил три глоби по 200 лв., които тя обжалва в Районен съд – Благоевград с аргумента, че в наказателното постановление липсват фактически и правни основания, а и срокът за наказание бил изтекъл. Във възраженията си тя посочва, че лицето не получило експертно решение за преосвидетелстване, тъй като не е представена пълна документация. В хода на делото са разпитани като свидетели служителите на РЗИ, извършили проверката. Актосъставителят д-р Ружка Нинова потвърждава в съда, че и 4-те екземпляра от експертното решение били скъсани. В долния ъгъл на досието имало подпис на упълномощена медицинска сестра, която да представлява психичноболния пациент. В резултат на невърнатото и невръчено експертно решение на ТЕЛК, което се подава служебно от РЗИ в НОИ, той е бил лишен от инвалидна пенсия за времето, в което е бил освидетелстван, до смъртта си, тъй като впоследствие е починал.И ако този пациент е бил в социален дом, другите пациенти, чиито досиета също били потрупани в ТЕЛК, се отглеждат от техните близки, без да получават пенсии.

„Срокът за насрочване на освидетелстване е 3-месечен, хайде месец-два отгоре, но 2 години е безхаберие”, категорична е д-р Нинова.

коментара

Новини

На плаж в добринишкия парк?!

Публикувано

на


Уважаема редакция на най-четения Югозападен вестник Топ Преса. Изпращам Ви едни снимки, за да покажа и да изкажа възмущението си от поведението на граждани, селяни и чужденци. Ето така не се прави. Мястото е обновеният парк в гр. Добринище. Връщах се със семейството си от Велинград и решихме да седнем малко в парка, за да си починем, и децата да поиграят малко. На какво се натъкваме? Плажуване на пейка. Много грозно нали? Най-вероятно са вдигнали много цените на басейните, та хората са започнали да използват пейките за тази работа…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

коментара

Продължете с четенето

Скандали

ШОК! Чумата приближава Сатовча!

Публикувано

на

Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума по свинете в Доспатско и в района между Сатовча и Доспат.

В осемкилометровата зона на откритото ново огнище от Африканска чума по свинете, край Доспат и Сатовча ще се забранят всички дейности в горската територия. В забраната са включени бране на билки, гъби, дърводобивна дейност и други,предава Дарик.

Това са изискванията по наредба, като очакваме днес и допълнителни указания, коментира зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов. Както вече стана ясно, вчера излязоха две положителни проби, взети от гръдни кости на умрели диви свине, в района между доспасктото село Змеица и Борино.

Веднага, след като били намерени животните и взети пробите, те били загробени, а местата дезинфекцирани, уверяват ни местни ветеринари. По първоначални данни, труповете на глиганите са предстояли дълго време.

Заради създалата се нова ситуация, днес се свиква и заседание на Общинската епизоотична комисия в Доспат. Предположението на този етап, за появяване на заразата в този район е, че тя е достигнала този район чрез туристи, които може би са я пренесли с храна.
Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ