Свържете се с нас

Таблоид

10 години затвор в Гърция за ескобара от петричкото село Тополница Огнян Атанасов

Публикувано

на

56-годишният Огнян Атанасов, известен като „Балканския ескобар“ бе осъден на 10 години затвор от тричленния касационен съд на Солун.

Той е признат за виновен за трафик на наркотици, акт, започнал през март 1999 г., четири месеца след бягството му от затвора Касандра, където е бил задържан. Съдът го осъди за продажбата на наркотици, разкрита и задържан на гръцко-българската граница в размер на 62.5 гр. хероин. По случая е арестуван грък, който е посочил Атанасов като доставчик на наркотици. Гръцкият гражданин е осъден на три години лишаване от свобода.

Атанасов бе обвинен и за втори случай с хероин за 50 грама, за което обаче, съдиите изразиха съмнения.

Атанасов, който бе предаден преди няколко седмици на гръцките власти е разпитан от съда, където е отрекъл всякаква връзка с търговия на наркотици. Непрекъснато е имал пропуски в паметта, които дължи на здравословните си проблеми: „Болен съм. Често губя съзнание и не знам къде съм. Незная защо ме съдят“, са част от показанията му.

В допълнение към десетгодишната присъда, съдът наложи и глоба от 50 000 евро на Атанасов, като в следващи период се очаква да бъде изправен отново пред съда в Солун, тъй като той е обвинен и в четири други дела за трафик на наркотици.

Атанасов ще в началото на 90-те години граничното село Тополница се прочува като Меката на дрогата, а Огнян като един от босовете на наркотрафика към Гърция. След няколко предателства той започва да работи само с каналджии от родното му село и от съседно село Вълково. Мафиотската структура пази такова мълчание, че и досега ченгетата нямат представа за реалните количества наркотици и пари, с които работи петричкият Ескобар.

През 2011 г. по искане на комисията „Кушлев“ съдът отнема имущества за близо 170 000 лв. на Огнян Атанасов и съпругата му. Оттогава по документи той е само земеделски производител, декларира доходи по около 10 000 лв. годишно, всичко е на баща му, а колите, които кара – на приятели.

Огнян Атанасов е съден в България за трафик на хора през границата с Гърция в началото на 90-те години, после се захваща с дрога. Верен съдружник му става Васил Маникатов от Сандански. И двамата са хванати и съдени в Гърция и през 1998 г. заедно бягат от затвора Касандра. След арест у нас, аверите се обвиняват взаимно в предателство и скъсват завинаги. Носят се слухове, че са натрупали милиони, затова през 2008 г. Маникатов е отвлечен от „Наглите“ и близките му плащат 240 000 евро откуп.

pirinsko.com

коментара

Таблоид

БЮЛЕТИН ТЪРГОВСКО И ПРОИЗВОДСТВЕНО КООПЕРИРАНЕ

Публикувано

на

 

Това е бюлетин на Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network за търсене на партньори за търговско и производствено коопериране. В бюлетина са преведени кратки резюмета на запитванията. Кликнете на Виж пълния текст (EN), за да се запознаете с повече подробности. Ако след преглед на пълния текст запитването Ви интересува, изпратете приложената Expression of interest form.

 

АРМЕНИЯ BOAM20190610001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сушени зеленчуци и подправки търси дистрибутори и търговски агенти.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ BRUK20190801001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на ортопедични устройства търси производители, специализирани в инжекционно формоване, с възможност за производство на големи партиди.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20190806001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Инженерингова фирма търси производител с капацитет и експертиза за възлагане на производството на иновативни слънчеви тракери за фотоволтаични панели и централи.

 

ГЕРМАНИЯ BODE20190729002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална козметична линия с лупинов пептид за чувствителна кожа търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20180712002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на растителни масла търси производители на маслодайни семена и ядки.

 

ИТАЛИЯ BRIT20180606001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Дистрибутор на електрически, електронни и електромеханични компоненти търси нови доставчици.

 

ПОЛША BOPL20190722003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в организиране на лагери за деца, тийнейджъри и семейства, търси туристически агенции за сключване на споразумение за съвместна дейност.

 

ПОЛША BOPL20190726002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална и органична козметика търси дистрибутори.

 

ПОЛША BRPL20190808003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Вносител на вино и храни търси доставчици на вино.

 

ПОЛША BOPL20190723001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на иновативни електронни смарт часовници търси дистрибутори.

 

РУМЪНИЯ BRRO20190704001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговия със селскостопански машини и оборудване, търси производители на селскостопански мрежи за опаковане и съхранение на различни видове селскостопански продукти.

 

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ BRMK20171115001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сладкарски изделия търси доставчици на суровини.

 

УНГАРИЯ BOHU20190501002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговска дейност с органични продукти за грижа за косата, търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ЯПОНИЯ BOJP20190605001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на био сертифициран чай търси търговски агенти и дистрибутори.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малтретирана жена от месец живее на ЖП гарата в Дупница, заплашва със самоубийство!

Публикувано

на

Възрастна жена от около месец живее на улицата, обикаля района на жп гарата в Дупница. Постоянно плаче или изпада в истерии. Вчера заплаши със самоубийство, ако не получи помощ, за да излезе от безизходицата, в която е попаднала. Споделя, че заради всички обиди и заплахи, които се налага да понася ежедневно, не вижда смисъл да продължава да живее. Казва, че парите, които по някакъв начин успяла да спести, вече свършват и не знае как ще продължи да оцелява.

 

Повечето хора странят от нея или я блъскат, гонят, подвикват й. Защото жената е некъпана, събира боклуци и заедно с дрехи и други вещи ги трупа на различни места из цялата жп и автогара. Служителите там са проприщели от нея, искат да се махне. Заради нехигиеничния й начин на живот се страхуват да не плъзнат зарази от жената, съмняват се и да не би да е замесена в криминални дейности, защото има телефон, по който непрекъснато говори с някого и контактувала с цигани. Питат се откъде са парите й за цигари и тези, които носи в портмоне у себе си. Други са убедени, че е психичноболна. Трети – като жената, която ни подаде сигнала, й съчустват и апелират чрез „Камертон“ институциите да й помогнат. Същевременно на никого не е убягнало, че жената е много интелигентна .

 

 

 

Това е 57-годишната Светла Любомирова Димитрова. Филолог по образование, владее чешки и руски език. Завършила е руска гимназия в Мездра и Славянска филология в Софийския университет. Има две дъщери – едната тази година завършва 12 клас, а другата е по-голяма. Светла не поддържа връзка с тях. Има апартамент в софийския квартал „Младост“, наследен от починалия й съпруг. Има близки и в родния й град Пирдоп.

 

Как е стигнала до сегашното си положение Светла не ни разказа подробно, но разбрахме, че живее в Дупница от около три години. Пренася се от София, за да се грижи за болна възрастна жена в къща на ул. „Цар Иван Асен II”. За това тя не е получавала възнаграждение, а само храна и подслон. След известно време възрастната жена починала, а от затвора излязъл сина й, с когото Светла се оказала съжител в къщата. Той обаче започнал да я малтретира, психически и физически. Според собствените й думи това я сринало и тя започнала да занемарява външния си вид и личната си хигиена. Започнала да трупа и боклуци в къщата, които събирала, за да предава пунктовете за вторични суровини и така да се препитава. Това настроило негативно и съседите й, които също започнали да се държат грубо с нея. Затова преди месец решила да напусне къщата и така се озовала на жп гарата.

 

Охранителят на Автогарата Любен Миладинов (на снимката) и управителят на жп гарата Георги Зарев апелират институциите да намерят решение за Светла Димитрова, тъй като мястото е обществено и не бива да бъде там.

 

 

Светла Димитрова разполага вещите си и събираните от нея отпадъци навсякъде из жп гарата. Служители твърдят, че събира включително употребявана тоалетна хартия, затова виждат заплаха за здравето на преминаващи граждани, пътници и туристи. Освен това според тях гледката е неестетична. 

 

По сигнал на граждани и служители на жп и автогарата Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията са проучили Светла. Тъй като тя не е разкрила пред тях истинската си самоличност, 17 дни били необходими на местното РУ – Дупница, за да я идентифицира. Заключили, че не не е обществено опасна, по документи е дееспособна, но не работи. Допускат, че става въпрос за човек, който доброволно води клошарски начин на живот. Най-вече заради липсата на обществена опасност не могат да предприемат принудителни действия спрямо нея, с които да й помогнат да не бъде на улицата или да я отведат от жп гарата, за да не пречи на служителите и пътниците. Трябвало сама да поиска да си помогне.

 

 

Социалните служители потвърждават, че жената е жертва на насилие. Изпратили са писмо до голямата й дъщеря, на което още нямат отговор. Междувременно предложили на Светла да се прибере в апартамента си в София или при близките си в Пирдоп. Предложили й да й осигурят полицейска охрана, с която да отиде да си вземе личната карта и други вещи от къщата на ул. „„Цар Иван Асен II”, където последно е живяла с мъжа, който я малтретирал.  Тя обаче категорично отказва всички тези варианти. Същевременно продължава да плаче и да иска помощ. Твърди, че иска работа и подслон. По думите на социалните, които не пожелаха да цитираме имената им заради забрана за интервюта пред медиите, Светла е интелигентна и не могат да разберат какъв точно е проблемът й. Била обаче много манипулативна. Според тях заплахите й за самоубийство са емоционално изнудване от нейна страна спрямо хората, които й съчувстват. Целта й била да иска пари и храна от тях. И в действителност Светла наистина проси от състрадателните, предложили й веднъж помощ.

 

Независимо от всичко, очевидно е, че жената се нуждае от медицинска и социална помощ. Най-малкото необходима й е разговор с психолог заради претърпяния от нея физически и психически тормоз. Институциите обаче не намират законов механизъм, по който да й помогнат. Оставят съдбата й в собствените й ръце или на благоволението на близките и роднините й в София и Пирдоп.  Ако дъщеря й не се отзове на писмото на социалните, остава да се надяваме, че заплахите й за самоубийство наистина са симулативни.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ